526

Latest post of the previous page:

Godhand pisze:daleki jestem od jakichkolwiek nerwów.
Tym lepiej, bo teraz Twoja kolej na zagadkę. :P
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

527
Grzeczność wymaga, żeby zadający - Natasza - potwierdziła prawidłowość odpowiedzi.

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

528
Godhandzie miły, my z Nataszą to tak specjalnie, bo jakoś nikt nie zauważył takiej miłej zagadki.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

529
Jestem grzeczna - Tak to Adam Przechrzta.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

530
Startował jak każdy - wygrał w konkursie.
Skończył dziennikarstwo.
Otarł się o znanego i popularnego reżysera i za jego sprawą (pośrednio) zebrał kilka kolejnych nagród.
Zawodowo i hobbystycznie związany z Łodzią.

Pozdrowienia,

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

531
Tak mi się kojarzy Nienacki.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

532
Niestety nie.

Pozdrowienia,

G.

533
Może Maciej Robert?
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

534
Magic:

Niestety, dalej nie.

Pozdrowienia,

G.

535
Andrzej Bart? Pewnie nie, ale wrzucę wywiad z nim, bo fajny i jest w nim kilka dobrych rad: http://www.polityka.pl/kultura/rozmowy/ ... artem.read
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

536
No, cóż. Nawet nie wiem jak podpowiedzieć.
Urodzony dnia dzisiejszego, oczywiście innego miesiąca (i roku).
Absolwent UW.
Był debiutanckim kuracjuszem.

Pozdrowienia,

G.

538
Brawo.

Pozdrowienia,

G.

539
Dużo myślał i pił sporo piwa (co było widać!). Walczył na wielu papierowych frontach, zdobywając licznych wrogów i wielbicieli. Wsławił się przyjemnymi kryminałami. Słał telegramy do żony, gdy gubił się w mieście. Śmiano się, że przez lata zapomniał się też ochrzcić.
Nawiasem mówiąc, sympatyk Dmowskiego, z wzajemnością.

540
Galla, ja cię bardzo proszę, wcale nie musimy kontynuować zabawy, zresztą zeszła śmiercią naturalną, ale mnie od paru miesięcy ta zagadka uwiera, jak kamyk w bucie.

Weź coś podpowiedz, bo skisnę :-)
A może kto wie, jak się nazywał opisany wyżej koleś?

541
O jakie to przedawnione :D To już odpowiem, zamiast podpowiadać - G. K. Chesterton. Barwna postać, jeden z czołowych brytyjskich publicystów początku XX wieku, pisarz i apologetyk :D

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”