Pomysł na nowy "wydział" czyli Drabble

1
Zgłaszam pomysł zainspirowany:
- drabekowym konkursem Bariego;
- rozmowami w zastępczym SB;
- drablozinteresowaniem w dniach ostatnich. ;-)

Drabble jako krótka, ale wymagająca forma, jest świetnym ćwiczeniem warsztatu - tego co i jak chcemy czytelnikowi pokazać.

W dziale drablowym byłby oddzielny regulamin - bo wydaje mi się, że możnaby dopuścić wrzucanie przez autora poprawionej wersji - do "zatwierdzenia" przez weryfikującego po krótszym czasie niż regulaminowe 14 dni. I ogólnie można by przemyśleć większą mozliwość wrzucania - tak jak jest w "Poezji".

Z ploteczek: Natasza jest chętna opiekować się tym działem i dzielić cennymi komentarzami.
A Romek Pawlak zapowiedział, że będzie tam publikował.

No to jak?
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

4
w zapisków:

Dwa wątki (poddziały)
1. teksty ad libitum
2. etiudy na zadany temat
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

5
Mnie się pomysł bardzo podoba, sądzę, że ten dział mógłby być czymś pośrednim i bardziej służącym już zaangażowanym w życie forum użytkownikom. :)

7
Trzy wątki (poddziały)
1. teksty ad libitum (chyba w perspektywie musi zaiste poczekalnia, jeśli nie ma być powodzi)
2. 100+ (miniatury) (raz na 2 tygodnie)
3. etiudy na zadany temat (lub w zadanym czasie"

[ Dodano: Sob 08 Lut, 2014 ]
*zaistnieć

[ Dodano: Sob 08 Lut, 2014 ]
Do regulaminu:
- dział umiejscowiłabym w "Warsztat" i tylko dla zarejestrowanych.
- 30 dni od rejestracji
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

8
Bardzo dobry pomysł. Drabble pod opieką Nataszy może dać pole do działania tym, którzy przychodzą tu nie tylko na kawę i ploty. Nie wiem tylko, czy ona nie jest nieco za młoda... :P

10
Mam ogólną koncepcję formuły:

I. Drabbling
1. Weryfikacji podlegałyby wyłącznie krótkie, ale KOMLETNE (jako formy) UTWORY (drabble, miniatury do 10k)
2. Utwory otrzymywałyby w miarę kompleksową recenzję - analizę interpretacyjną, analizę warsztatu (język, kompozycja, konstrukcja świata) wskazania redakcyjne w zakresie literackim i merytorycznym.
3. Dyskusja otwarta - rozmowy o tekście, praca z tekstem

II. Drabble-Klub (?)
1. Drabble na zadany temat (cyklicznie)
2. Pojedynki (w różnych formułach) (Drabble Queen)

[ Dodano: Nie 09 Lut, 2014 ]
Aha - się wypowiedzcie. czy byłoby zainteresowanie :)
Z wątku:
1. Ithi
2. Sep
3. Bari
4. Eksi

12
jestem za, choć niech nikomu nie zdaje się, że to bułka z masłem; po paru godzinach poprawiania mam trzy kanciate zdania, choć z drugiej strony można powiedzieć, że jestem w połowie :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”