Heja.,
Szukam czegoś podobnego do Narrenturmu, i całej Trylogii Husyckiej Sapka - wstawki fantasy mogę pominąć. Idzie mi o czas historyczny i fabułę przygodowo-awanturniczą.
Czy znacie podobne książki?
Z gory dziękuję za U.Eco - Baudolino, Grabskiego - Rapsodię świdnicką, H.Sienkiewicza - Krzyżakow, Kossak-Szczucką - Krzyżowcow.
Dla mnie to nie ta sama bajka. Chciałbym coś w klimacie średniowiecza, i rwącym na łeb na szyję tempem akcji.
Znacie? Znacie?
Pozdrawiam.
2
A może być wcześniejsze średniowiecze? I nie sprecyzowałeś tez miejsca akcji - Wyspy Brytyjskie mogą być? Jeśli tak, to spróbuj serię Wojny Wikingów Bernarda Cornwella - świetna lektura zarówno od strony przygodowej, jak i poszerzania wiedzy historycznej. I sporo innych tytułów tego autora też rozgrywa się w średniowieczu - późniejszym lub wcześniejszym 
Z okolic krzyżackich to możesz poczytać Domagalskiego - to taki też miks historii i fantasy, chociaż do Sapka nie dorasta
(a od "sagi krzyżackiej" lepsza jest tegoż autora nowa książka - Piraci północy - też te same czasy, ale trochę inna tematyka: Hanza i piraci na Bałtyku)
Do tego przychodzi mi na myśl Korona śniegu i krwi E.Cherezińskiej - polskie średniowiecze pełną gębą, ale z bardzo dużym nastawieniem na politykę - akcja nie jest tu aż tak żwawa, ważniejsze są snute potajemnie intrygi.

Z okolic krzyżackich to możesz poczytać Domagalskiego - to taki też miks historii i fantasy, chociaż do Sapka nie dorasta

Do tego przychodzi mi na myśl Korona śniegu i krwi E.Cherezińskiej - polskie średniowiecze pełną gębą, ale z bardzo dużym nastawieniem na politykę - akcja nie jest tu aż tak żwawa, ważniejsze są snute potajemnie intrygi.
3
slavec2723,
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/98221/axis-mundi
Powiem szczerze - nie czytałem. Natomiast kupiłem ją właśnie dlatego, bo szukam klimatu, o którym wspomniałeś. Może i Ty zdecydujesz się za to zabrać.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/98221/axis-mundi
Powiem szczerze - nie czytałem. Natomiast kupiłem ją właśnie dlatego, bo szukam klimatu, o którym wspomniałeś. Może i Ty zdecydujesz się za to zabrać.