Nierozłączni

1
Znowu była zalana. Przez niego.
Zawsze wtedy brał ją gdzie popadło. Najczęściej zanosił do sypialni i robił wszystko, na co miał tylko ochotę. Dochodziła bezgłośnie, dostawała jedynie kolorów, lecz nie była tym zmieszana.
Nie słodził jej wcale, z czasem więc gorzkniała. Gdy była taka zimna, mówił, że jest niedobra i gdyby nie ona, miałby teraz inną. Wciąż to powtarzał, chyba, że był akurat na kacu - wtedy obejmował ją, jakby bał się, że ucieknie i szeptał do ucha czułe słówka, że niby bez niej by umarł. Trwają tak od lat, nierozłączni. On ciągle jest jej spragniony, ona jest jego herbatą.

2
No proszę ;)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

3
ithilhin, biorę to za dobrą monetę, cokolwiek miałaś na myśli; nie mam zresztą wielkiego wyboru, recepcja jaka jest każdy widzi :)

4
Recepcja wynika po części (tak przypuszczam) z faktu, że sprawnie opisałeś motyw tak ograny, że hej :)
Ja dla naprzykładu bym wolał móc ci nawrzucać zdań niegramotnych, ale za to tchnących treścią, niż komentować tekst tak gładki, że aż przejrzysty jak pusty słoik :)
(Na twoje pocieszenie, mój osobisty Freud walnął literówkę i najpierw było "słowik" zamiast "słoika" :) )
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

7
Tak na ścisłość można sie przyczepić tu i ówdzie - ale ogólnie dobre: to!
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

8
pusty słowik; słowik pięknie śpiewa, ale skoro jest pustakiem, to śpiewa o filiżance :o
(no ale takie było założenie, zagrać na zgranym motywie)
dodatkowo ożywiony pusty słowik - to może być prepostapokaliptyczna inwazja ptaków zombie, którym szurnięty profesor zakodował w ptasich móżdżkach imperatyw robienia ludziom na głowy, taki mezalians The walking dead z Ptakami Hitchcocka

dzięki, gebilis :)

10
Smoke pisze:ithilhin, biorę to za dobrą monetę, cokolwiek miałaś na myśli; nie mam zresztą wielkiego wyboru, recepcja jaka jest każdy widzi :)
Słusznie, moneta była dobra :D
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”