Andrzej Pilipiuk pisze:G.Kudybiński pisze:
Biorąc pod uwagę, że w Stanach udział ebooków jest ponad 30% (prognozują, że w 2016 będzie to nawet 50%) można założyć, że za 5-6 lat podobnie będzie i w Polsce.
tylko że w USA to będzie 50% a w tym 3% pirackich i 47% legalnych
a w Polsce będzie 47% pirackich i 3% legalnych...
Niekoniecznie będzie tak źle. Według mnie, mimo wszystko, przyzwolenie i aprobata piracenia jest jednak mniejsza niż kiedyś. Zresztą w komentarzach na Świecie Czytników przewijają się stwierdzenia, że po zakupie czytnika ludzie kupowali więcej książek niż przed zakupem (inną sprawą jest to, że często czekają na przeceny i kupują tylko wtedy gdy książka kosztuje 9,90zł lub mniej)
Andrzej Pilipiuk pisze:w USA e-book będzie kosztował dolara w tym 75 centów dla autora
w Polsce będzie kosztował 5 dolarów w tym 25 centów dla autora
Tu się z Tobą nie zgodzę. Te 75 centów autor będzie miał tylko pod warunkiem, że sam wrzuci książkę na Amazona (choć przy dolarze to będzie tylko 30 centów 70% idzie chyba od 3$ w górę) Jeżeli zrobi to za niego wydawca to do autora pójdzie dużo mniej.
Z kolei w Polsce wydawnictwa ebookowe proponują 50-70% od ceny okładkowej (czasami, w przypadku tych 70%, wymagają aby autor skorzystał z ich korekty / składu) więc w sumie podobnie jak w USA (w Polsce, tak jak w USA, gdy za dystrybucję bierze się wydawnictwo to autor pewnie też dostanie mniej niż te 50%)
Andrzej Pilipiuk pisze:Przede wszystkim - popularna formą płacenia za e-booki jest wysyłanie SMS-a. Tu sobie sieci telefoniczne drą słony haracz.
Chyba już nie. Zaryzykuję stwierdzenie, że królują jednak przelewy elektronicznie typu PayU (tutaj mógłby wypowiedzieć się ktoś z oficyny RW2010.)
Andrzej Pilipiuk pisze:Druga kwestia to opodatkowanie e-booka podatkiem wat wedle stawki 23%. (bo to podobno "usługa"- !?)
Tu rzeczywiście jest problem i rzeczywiście ebook nie jest traktowany jako książka tylko jako usługa stąd wyższy VAT (a zdaje się, że jest usługą ponieważ tak chce UE)
W
wywiadzie z Alexem Barszczewskim pokazane są wykresy porównujące sprzedaż wydania papierowego i wydania elektronicznego jego książki (poradnik.) Dane są tylko z jednego miesiąca ale dają jakiś tam podgląd na sytuację (jestem ciekaw jak to będzie wyglądało np. za pół roku.)
[ Dodano: Pon 17 Mar, 2014 ]
Andrzej Pilipiuk pisze:Katarzyna Grochola powiedziała mi że widziała moje książki w księgarni i są bardzo ładnie wydane...

Miała rację.
Tylko pogratulować