Podręcznik stylistyki czy podręcznik pisarstwa?

1
Zacznijmy od tego, że przygodę z teorią literatury skończyłam egzaminem maturalnym kilka lat temu. Ostatnio natomiast stwierdziłam, że moje wprawki pisarskie potrzebują zdecydowanie podbudowy teoretycznej. Wskutek tego wpadły mi w ręce różne lepsze i gorsze podręczniki pisarstwa i książki o pisarstwie (Stephena Kinga "Pamiętnik rzemieślnika", "Sztuka pisania" Asimova, "Alchemia słowa" Parandowskiego), ale były to raczej poszukiwania na ślepo i nie zawierały tego, na czym mi najbardziej zależy: naukowego, metodycznego wykładu o budowie utworu prozatorskiego (zwł. opowiadania, powieści i noweli). Mniej mi zależy na radach w rodzaju "pisz codziennie, opisz, co robisz teraz, w tej chwili", bo to robię. Szukam informacji w rodzaju "akcja jest dynamiczna, gdy... tempo narracji budują... psychikę bohatera poznajemy poprzez a, b i c" Obecnie przegryzam się pomalutku przez "Poetykę" Adama Kulawika, ale tutaj z kolei mało interesują mnie pozostałe dyscypliny, a raczej chyba sama stylistyka.
Moje pytanie brzmi: czy na rynku polskim jest jakaś pozycja z pogranicza wykładu ze stylistyki i poradnika pisania, albo kilka pozycji, w których średnio rozgarnięta studentka kierunku niefilologicznego jest w stanie się połapać? Moglibyście proszę coś polecić?

Przepraszam z góry za ewentualne babole rzeczowe w powyższym poście, ale, jak wspomniałam, nie znam się kompletnie na tematyce i dopiero się uczę.

2
E, to raczej bierz konkretne książki i ich profesjonalne opracowania. Ewentualnie "Zarys teorii literatury" Sławińskich, może być ciężka lektura, ale dowiesz się absolutnie wszystkiego co jest potrzebne żeby się generalnie orientować.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”