O Jasną Stronę Mocy 2014

1
Cytat sprzed roku:
Wymyślam idiotyczną scenę walki, (której zresztą opisać nie umiem), bo wydaje mi się, że powinna być, bo... Bo wszędzie jest. I mnie to moje wymyślanie mierzi. Mnie się marzy literatura pogodniejsza, bez śmierci, bólu, strachu i okrucieństwa. Bez psychopatów, morderców i poodrywanych członków. Jestem naiwna, wiem, ale pozostaje mi mieć nadzieję, ze nie ja jedna. Jacek Borcuch w kampanii marketingowej filmu "Nieulotne" powiedział:

"- Pragnę, by świat był bardziej metafizyczny. Nie akceptuję tego, że w radio lecą same złe wiadomości. Pozbyłem się telewizora, bo to urządzenie okrutne. Zostało mi radio, ale z radia też płynie coraz mniej radości życia. Nikt nie cieszy się z tego, że świeci słońce, że idzie wiosna, że urodziło się jakieś cielątko czy żyrafa. Tylko wszyscy mówią o tym, że ktoś kogoś zabił, zgwałcił, okradł, pobił - powiedział Borcuch".

Ogłaszam więc kwiecień miesiącem radości życia i pogody ducha!
Wyzywam Was, Wery-forumowicze, na pojedynek z własnym widzeniem świata! Napiszcie coś pogodnego! Napiszcie coś radośnie ciepłego!

Czas na drugie starcie! Niech Jasna Strona Mocy będzie z Wami!

Termin nadsyłania prac - 30 kwietnia 2014 roku na adres organizatora konkursu, czyli dorapy. *się kłania*

Zasady wygrywania i nagradzania się ustali, po przypomnieniu zeszłorocznych.

[ Dodano: Pon 24 Mar, 2014 ]
Regulamin edycji 2013:
Sprawy techniczne:
Objętość do 10 000 znaków, czyli około pięciu stron. Gotowe opowiadania wysyłajcie do mnie. Adres podam chętnym. W tekście zaznaczcie miejsce, do którego ma być tekst wstawiony do pierwszej bitwy. Pierwsza bitwa odbywa się anonimowo, w drugiej podajemy tożsamość autorów.

Przebieg konkursu:

1. Wstawienie pierwszej części tekstu.

2. Głosowanie poprzez ankietę "Jaki tekst chcesz czytać dalej?" na finałową czwórkę.

3. Losowanie par.

4. Pojedynek w parach - wyłanianie zwycięzców też przez głosowanie w ankiecie.

5. Finał - wyłanianie zwycięzców jw.

6. Zwycięzca otrzymuje tytuł "Siewca Dobra 2013"

Terminarz:
Opowiadania podsyłacie do 20 kwietnia. Przez tydzień oceniamy. 27 kwietnia podajemy listę finalistów i wrzucamy resztę ich tekstów i ankietkę do głosowania na zwycięzcę. Ogłoszenie wyników 3 maja.

Czy coś zmieniamy?
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

2
Nie.
Niech będzie wszystko jak w zeszłym roku ;)

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

3
Hej, Godhand. Mam nadzieję na Twój głos w tej szlachetnej bitwie. :D Broń tytułu!
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

4
Będę :)

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

6
dorapa pisze:5. Zwycięzca otrzymuje tytuł "Siewca Dobra 2014" i zaprasza wszystkich na piwo. :D
zaprasza po angielsku czy po polsku, bo to zasadnicza różnica jest :-P
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

7
Nie wiem jaka... Ja mało światowa baba ze wsi jezdem, ale piwo to piwo. Może postawić po naszemu - całą beczkę i prosiaka. :)

10
W moim sejfie wylądował pierwszy tekst. ;D Czekam na kolejne!

[ Dodano: Śro 30 Kwi, 2014 ]
Jutro wstawiam pierwsze części tekstów. Zapraszam na otwarcie w samo południe. Powinno być najjaśniej. :D

12
Tak, nie pod tekstami.

[ Dodano: Czw 01 Maj, 2014 ]
Uważam Konkurs za otwarty!

Komentatorzy - pamiętajcie to jest Jasna Strona Mocy! Bądźcie mili, bądźcie szczodrzy w pochwałach! Niech Dobro zalśni swą pełną mocą! :)

Dodam, ze dwa teksty musiałam odrzucić, bo były za długie. :( Bardzo żałuję. Bardzo.

13
Dodam, ze dwa teksty musiałam odrzucić, bo były za długie. :( Bardzo żałuję. Bardzo.
Szkoda.
Ale nic, to JSM, więc trzeba szukać pozytywów. Mniejsza konkurencja, uczestnicy!

Jak jak zwykle trzymam kciuki, wspieram i kibicuję. ;D
Ankiety nie ma, ale już można poczytać. :P

14
Ankiete ogarnę lada chwila. Na razie porządki w tekstach. ;D

15
Na razie przeczytałam pięć tekstów.

<Więc uwaga spojlery w komentarzu>

Taka sobie para - zaskoczył mnie przede wszystkim gatunek, bo wygląda na cyberpunk. Wszędzie przed oczami miałam maszynerię, ale nie wiem gdzie tu jasna moc, może więcej będzie w drugiej części? Przecięcie w takim miejscu, że nie wiadomo co może być dalej. Z cyberpunkiem na forum kojarzy mi się wyłącznie Aether, więc obstawiam ją jako autorkę.

Stryszek - cóż zupełnie nie w moim stylu, bo średnio przepadam za obyczajówkami. Z pozytywnych stron to "pocztówki na lodówce". Mój dziadek też tak robi i bardzo pozytywnie mi się to kojarzy.

Nieskończoność - zdecydowanie podobała mi się pierwsza część tekstu, byłam wręcz zachwycona i myślałam, że to obrońca tytułu - Godhand. W dalszej części utworu gubiłam wątek, a kiedy znalazła się na ławce w parku i nastąpiło nagłe przecięcie, byłam zdezorientowana, wiec będę czytać jeszcze raz przed ostateczną opinią.

MIX FM
- podoba mi się pomysł, podoba mi się ta technika kontrastu - na razie mój faworyt. Jako autora obstawiam... Smoke może?

JESTEM STUDENTEM - Plus za fabułę osadzoną w Polsce, ale brakowało mi jakiegoś "przytupu". Kto mógł napisać? Sepa nie podejrzewam, ale tylko on kojarzy mi się z Krakowem.

:P
Ostatnio zmieniony czw 01 maja 2014, 13:57 przez ancepa, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Walki mocy 2014”