Latest post of the previous page:
Od siebie mógłbym polecić tylko dwie książki, ttyle mi chwilowo na myśl przychodzi. Jedna z nich to literatura wysokich lotów, reszta co najwyżej lekka rozrywka - choć zdecydowanie dobra rozrywka.Pierwsza książka to "Brave New World" ("Nowy Wspaniały świat"?) Aldousa Huxley'a. Zdecydowanie polecam, jedna z lepszych antyutopii (czy utopii może właśnie, kwestia dyskusyjna) jakie zdarzyło mi się czytać. Zaprezentowany tam model społeczeństwa jest niepokojąco prawdopodobny. Sama książka jest bardzo dobrze napisana, zawiera w sobie kilka eksperymentów literackich - jak na przykład migawkowe zmiany podmiotu mówiącego (wybaczcie, ja nie wiem jak to po ludzku napisać...) typowe dla filmów. Słowy prostemi: ta książka rulez. I "Equilibrium" jest oparte na jej motywach...
Obywatelka: O to, to! Equilibrium jest zajebiste:D A "Nowy wspaniały świat" miałam jako lekturę. Sorry za wcinkę, nie mogłam się powstrzymać (nie wolno się powstrzymywać

Druga książka którą chciałbym polecić to właściwie cykl. I w dodatku nie wiem czy został już wydany w Polsce w takiej formie jak w Anglii - znaczy się w zawierających w sobie trzy tomy jednotomowych omnibusach (czy to brzmi zrozumiale? Chyba nie. Cóż - trzy książki w jednej, capice?). Chodzi mi o wielotomową sagę o Gotreku i Felixie, rozgrywającą się w świecie Warhammera. Literatura to zdecydowanie nienajwyższych lotów, ale dla miłośników systemu RPG Warhammer pozycja niemalże obowiązkowa. Wiem co mówię.