46

Latest post of the previous page:

A potem płacz i łzy, bo cyberpunk, bo korporacje, bo antyutopia, a gdzie te piękne elfy i gdzie te lewitujące kryształy mana?

47
Ja mogę się dostosować, jak kolega wyżej napisał. Może być cyberpunk, steampunk, w nic takiego jeszcze nie grałam. :)
Jestem otwarta na wszelkie możliwości :)
"Natchnienie przychodzi, kiedy człowiek przyklei łokcie do biurka, tyłek do krzesła i zacznie się pocić. Wybierz jakiś temat, jakąś ideę i zacznij wyżymać mózg, aż Cię rozboli. Na tym polega natchnienie."
David Martin

Dr Bąbelek

49
Majorette pisze:Ja napisałam że chcę cyberpunku
Łapka w górę.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

50
Nie będziecie mieli nic przeciwko komentarzom i małym rozmowom z zewnątrz kręgu graczy?
Nie spotkałem się z takim graniem, a chętnie popatrzę co z tego wyniknie i obawiam się, że pewnie nie raz zacznie mnie gryźć w gardle, aby coś powiedzieć

51
Thug pisze:Nie będziecie mieli nic przeciwko komentarzom i małym rozmowom z zewnątrz kręgu graczy?
Zabraniam.
Nie zgadzam się.
Nie wolno.

*

Chłopie, spokojnie ;)
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

52
Ok. Wróciłem po kawalerskim weekendzie i leczę sobie powoli kaca, więc chwila minie zanim dojdę do jakichś pomysłów. Jak widzielibyście taką rozgrywkę? Wiem z doświadczenia, że oranie post po poście dialogów trwa niemiłosiernie długo, więc warto może wymyślić coś alternatywnego?

53
Na jednym śmiesznym forumie podczas dialogów po prostu spotykaliśmy się na jakimś komunikatorze albo czacie tudzież specjalnie do tego stworzonym forum i jechaliśmy z koksem.

Ale to wymaga zgrania i sporej ilości czasu, a czasem obecnie nie defektuję.

54
Ku (oby) rozkoszy gawiedzi zainteresowanej tematem, publikuję swoją propozycję zasad, wedle których nasz PBF miałby się toczyć. Celem uniknięcia dialogów trwających trzy miesiące i scen walk dłużących się bardziej, niźli te w Dragon Ballu, proponuję, co następuje:

Na wstępie umieszczę Wam jakiś ogólny zarys sytuacji wyjściowej. Następnie ustalimy sobie wspólnie, kto kim będzie grać - historia, osobowość, tiki i rutyny postaci. Dorzucimy też do wszystkiego jakieś statystyki, żebym mógł sobie w czasie wolnym poturlać kośćmi moich przodków. Kiedy już to wszystko skompletujemy, stworzymy sobie trzy osobne tematy - dział komentarzy, dział techniczny, dział narracyjny. Komentarze - ku radości ser Thuga - są dostępne dla postronnych. Pozostałe tematy byłyby na użytek wyłącznie nasz - uczestników. Jak miałoby to działać?

Otóż! W dziale technicznym zamieszczałbym właśnie techniczny szkic sceny, w jakiej się znaleźliście oraz konfliktu, jaki przed Wami stoi. Po odczytaniu go, mielibyście ewentualną możliwość zamieścić dodatkowe pytania, a gdy wszystko byłoby jasne - zamieścić stosunkowo obszerną deklarację podejmowanej przez Waszą postać strategii - co zamierza zrobić, w jakim momencie jest skłonna zmienić deklarację, czy zamierza brać jeńców, etc. Biorąc wszystko pod uwagę, ja w tym momencie ująłbym kości w dłoń, porzucał nimi dla picu, po czym zamieścił równie techniczny opis wyniku całej sytuacji. Po co więc temat narracyjny?

Otóż! Po rozliczeniu Was z decyzji i błędów, po rozpisaniu wyników, zamieściłbym losowo ustaloną kolejność narracji. Każda scena w miarę możliwości byłaby dzielona na tyle części, ilu jest graczy. Następnie każdy z graczy miałby na dwa - trzy akapity rozpisać, co się działo w przydzielonej mu części. W ten sposób unikniemy ślimaczego tempa rozgrywki i spróbujemy wszyscy czegoś nowego. Zakładam ewentualny udział w opisach swój, jeśli potrzebna będzie Deus Ex Machina: Human Revolution, lub okazjonalny udział gościnnych narratorów.

Tyle.

---

Lista graczy kolejnością alfabetu: BMF, Ceallach, Majorette, Stett. Graczy proszę o wypełnienie prostej ankiety. Pytania będą binarne [tak/nie] i analogowe [w skali od -2 do 2, gdzie -2 to nie zgadzam się/nie znam się, 0 to nie mam opinii/znam się trochę, a 2 to zgadzam się/znam się, tudzież inne odpowiedzi, kontekstowo pasujące do pytania] oraz otwarte.

1. Analogowe: jak dobrze znasz nurt Cyberpunku?
2. Otwarte: ulubione dzieło Cyberpunkowe?
3. Analogowe: Cyberpunk [-2] czy Post-Cyberpunk [2]?
4. Otwarte: anty-utopia czy dystopia?
5. Analogowe: jak dobrze znasz się na zagadnieniach militarnych?
6. Analogowe: jak bardzo lubujesz się w zagadnieniach militarnych?
7. Analogowe: fabuła dziejąca się w mieście?
8. Analogowe: fabuła dziejąca się w obcym kraju?
9. Analogowe: fabuła dziejąca się w kosmosie?
10.Analogowe: jak dobrze znasz się na zagadnieniach informatycznych i elektronicznych?
11.Analogowe: jak bardzo lubujesz się w zagadnieniach informatycznych i elektronicznych?
12.Otwarte: Wirtualna Rzeczywistość czy Wzbogacona Rzeczywistość?
13.Analogowe: bardziej konwencji hard-scifi (stosunkowo logiczne rozwiązania technologiczne) [-2] czy klasyczne scifi (karabiny plazmowe, torpedy protonowe i Gwiazda Śmierci) [2]?
14.Otwarte: ulubione dzieło w wybranej przez Ciebie konwencji?

Zamieszczam też swoje odpowiedzi, żebyście wiedzieli, na co się porywamy ;)
1. 2
2. Metal Gear Solid / Neuromancer
3. 2
4. Dystopia
5. 2
6. 2
7, 8 i 9. 2
10. 2
11. 2
12. Wzbogacona Rzeczywistość
13. -2
14. nie posiadam

Słucham opinii i pytań.

55
1. 0 (tylko estetykę i parę dzieł)
2. nie posiadam
3. -2
4. dystopia
5. 0
6. 1
7. 2
8. -2
9. -2
(żeby była jasność - w mieście, nie żadnym kosmosie)
10. -2
11. -2
12. Wzbogacona
13. Klasyczny cyberpunk rzekłbym.
14. nie posiadam

PS. Mało przejrzysta ta ankieta.
PS2. To chyba ten moment, w którym powinniśmy wydzielić temat.

56
Jestem za tym, by olać wydzielanie tematu. Niech no wszyscy popiszą ankiety, to się zacznę przygotowywać i już sobie potworzę osobne tematy.

57
1. 0
2. Nie posiadam, bo, jak już pisałam, nigdy w nic takiego nie grałam, ani nic takiego nie czytałam. Smutek.
3. 2
4. Dystopia
5. Hehe, -2
6. 0
7. 0
8. 0
9. 2
10. 0
11.0
12.Wzbogacona Rzeczywistość
13. -2
14. Ni ma

Ja jestem tylko ciekawa, jak ten sposób grania się rozwinie. Mam nadzieję, że będzie ciekawie :)
"Natchnienie przychodzi, kiedy człowiek przyklei łokcie do biurka, tyłek do krzesła i zacznie się pocić. Wybierz jakiś temat, jakąś ideę i zacznij wyżymać mózg, aż Cię rozboli. Na tym polega natchnienie."
David Martin

Dr Bąbelek

58
Ku (oby) rozkoszy gawiedzi zainteresowanej tematem, publikuję swoją propozycję zasad, wedle których nasz PBF miałby się toczyć.
Oooch, ooooooch! Aaaaaa!
xD
1. 0
2. Mona liza turbo/ remember me
3. [-2]
4. anty-utopia
5. -2
6. 2
7. tak
8. : +/-
9. nie
10. 0