Witam serdecznie nazywam się Karol mam 28 lat, mam nie mały problem ponieważ poświęciłem dużo czasu żeby napisać swoją pierwszą powieść, wysłałem kopię do kilku wydawnictw niestety najlepsze recenzje otrzymałem od wfw i evanart które jak zdążyłem się zorientować nie cieszą się opinią najuczciwszych, stąd mój apel i prośba czy ktoś z Szanownych forumowiczów mógłby mi doradzić gdzie udać się z rękopisem ewentualnie czy ktoś z tu obecnych jest przedstawicielem wydawnictwa i mógłby mi pomóc, skromnie powiem że książka jest dobra mam nadzieję że można na niej zarobić, ale nie to jest najważniejsze zależy mi na jej wydaniu bo wydanie kolejnych moich książek będzie łatwiejsze, pozdrawiam i z góry dziękuje
Karol
3
Kolejna książka ze znanej serii: Koszmarny Karolek Wydaje Książkę 
Po tym uszczypliwym wstępie, witaj, witaj
na forum jest dużo podpowiedzi na różne tematy, ale czy nie chciałbyś się z nami podzielić jakimś fragmentem? Wiadomo, skromnie mówisz i pewnie masz rację, że dobra. A czy pozwolisz i nam wyrobić sobie własną opinię? 

8
Pytanie jest tylko jedno - czy jest to dobrze napisana historia? Rozumiem, że z dwóch wymienionych wydawnictw nie chcesz korzystać, bo oferują wydanie ze współfinansowaniem?
Jeśli ta forma Ci nie odpowiada - ślij do wydawnictw "normalnych", ale... nie oczekuj zbyt wiele. Tekst musi być naprawdę dobry, żeby wydawnictwo chciało zainwestować swoje pieniądze w debiutanta. Jeśli sam debiutant chce zainwestować swoje pieniądze w siebie - sytuacja jest znacznie łatwiejsza ;-)
Jeśli ta forma Ci nie odpowiada - ślij do wydawnictw "normalnych", ale... nie oczekuj zbyt wiele. Tekst musi być naprawdę dobry, żeby wydawnictwo chciało zainwestować swoje pieniądze w debiutanta. Jeśli sam debiutant chce zainwestować swoje pieniądze w siebie - sytuacja jest znacznie łatwiejsza ;-)
9
W.w. wydawnictwa napisały że tekst jest bardzo dobry... natomiast jako prawnik z wykształcenia zacząłem przeszukiwać fora szukająć informacji na ich temat, wynik był taki że znalazłem sporo negatywnych opinii również takich dotyczących zaległości finansowych,tu nawet nie chodzi o współfinansowanie a raczej o gwarancje uczciwości i rzetelności z drugiej strony, miałbyś ewentualnie jakieś konretne rady/propozycje dla debiutującego pisarza?:)
[ Dodano: Pon 02 Cze, 2014 ]
uncle kat- jakie wrażenia?
[ Dodano: Pon 02 Cze, 2014 ]
uncle kat- jakie wrażenia?
11
Oczywiście. Całe mnóstwo.tkd12 pisze:drugiej strony, miałbyś ewentualnie jakieś konretne rady/propozycje dla debiutującego pisarza?:)
Przede wszystkim - dobrze robisz, że sprawdzasz firmy, które miałyby wydać Twoją debiutancką książkę, bo debiutuje się tylko raz, więc warto to zrobić dobrze.
O niczyjej uczciwości się nie będę wypowiadał, bo inni robią to sami z siebie, a moje opinie można by uznać za nieobiektywne.
Moim zdaniem powinieneś zacząć od wysłania powieści do pięciu-dziesięciu wydawnictw "z górnej półki", oczywiście o ile jej tematyka mieści się w ich profilu wydawniczym. Być może będziesz miał szczęście bądź Twój tekst będzie na tyle dobry, że szczęście już nie będzie potrzebne - i książka zostanie wydana w normalnym trybie i w wydawnictwie o ustalonej pozycji na rynku. To wprawdzie jeszcze nie gwarantuje sukcesu, ale jest drogą najbardziej odpowiednią, aby sukces ów odnieść.
Dopiero jeśli wydawnictwa te nie wyrażą zainteresowania - rozejrzyj się na rynku wydawnictw ze współfinansowaniem, oczywiście starannie sprawdzając ich "wiarygodność".
Ze zrozumiałych względów nie proponuję Ci współpracy z wydawnictwem, które reprezentuję, bo sam musisz podjąć decyzję o wyborze partnera, jeśli zdecydujesz się na wydanie ze swoim udziałem finansowym. Ale gorąco namawiam, abyś sprawdził i porównał oferty, bo tu o wpadkę nietrudno.
12
Odpuść sobie następnym razem takie teksty, nawet w żartach. To nie jest śmieszne, ale zwyczajnie niesmaczne.uncle.kat pisze:Kolejna książka ze znanej serii: Koszmarny Karolek Wydaje Książkę
Karolu, witaj na forum. Znajdziesz tu sporo informacji, które Cię interesują

"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett
Double-Edged (S)words
Double-Edged (S)words
13
tkd12 pisze:nie zrozumiałem....30 dni?
Prawnik nie czytający regulaminu? Zapraszam do lektury.tkd12 pisze:natomiast jako prawnik z wykształcenia
14
Nie chcem, ale muszem...
tkd12 pisze:skromnie powiem że książka jest dobra
tkd12 pisze:najlepsze recenzje otrzymałem od wfw i evanart
...i jako prawnika z wykształcenia nie zastanowiło Cię, że o wspaniałości Twojego tekstu zapewniły Cię jedynie wydawnictwa, które na wydaniu go zarobiłyby głównie z Twojej kieszeni?tkd12 pisze:W.w. wydawnictwa napisały że tekst jest bardzo dobry...

Ja mam radę: upewnij się najpierw, czy Twój tekst aby na pewno jest dobry. U kogoś obiektywnego, a nie takiego, kto próbuje na Tobie zarobićtkd12 pisze:miałbyś ewentualnie jakieś konretne rady/propozycje dla debiutującego pisarza?

I na to też porzuć nadzieję ;Dtkd12 pisze:mam nadzieję że można na niej zarobić
15
A moim zdaniem to powinno być kryterium najważniejsze ;-)BlankLibrofilia pisze:tkd12 napisał/a:
mam nadzieję że można na niej zarobić
I na to też porzuć nadzieję ;D
Bo napisać i wydać po to, żeby NIE zrobić - to jest rozwiązanie kiepskie...