ithilhin pisze:Aether pisze:Może powinnam bloga pisać o takich tematach. W miarę prostym językiem...
Acha! Bardzo dobry pomysł. Jak ktoś z darem opowiadania (czyli Ty) i wiedzący o co chodzi (czyli Ty) wykłada takie tematy to nawet ja mam wrażenie, że dam radę pojąć

bo dla mnie fizyka i pokrewne to magia jest.

Ty mi tu nie słodź
Coś naskrobię w wolnej chwili i w przypływie natchnienia.
[ Added: Mon 02 Jun, 2014 ]
Krótko i zrozumiale (mam nadzieję) o materii (uwaga uwaga na blogu też:
http://brudnopis.aethereffect.com/)
Zanim zapoznam was z typami materii, powinniście przyswoić sobie cztery typy oddziaływań (tzw. oddziaływanie podstawowe):
- Grawitacyjne – Powoduje przyciÄ…ganie miÄ™dzy wszystkimi ciaÅ‚ami posiadajÄ…cymi masÄ™.
- Elektromagnetyczne – CzÄ…stki posiadajÄ…ce Å‚adunek elektryczny przyciÄ…gajÄ… siÄ™ lub odpychajÄ…; oddziaÅ‚ywanie to wiąże elektrony w atomach.
- OddziaÅ‚ywanie sÅ‚abe – PodlegajÄ… mu wszystkie czÄ…stki, jest odpowiedzialne za rozpad atomowy.
- OddziaÅ‚ywanie silne – Tak oddziaÅ‚ujÄ… hadrony (czÄ…stki zÅ‚ożone z kwarków czyli proton i neutron); to oddziaÅ‚ywanie peÅ‚ni role przy budowie jÄ…der atomowych.
Czym jest antymateria zrozumieć jest bardzo łatwo. W odróżnieniu od ciemnej czy ujemnej materii.
Antymateria jest jak zwykÅ‚a materia, która nas otacza – oddziaÅ‚uje grawitacyjnie jak zwykÅ‚a materia, ale posiada odwrotny znak przy elektromagnetyzmie, oddziaÅ‚ywaniu sÅ‚abym i silnym.
Przykład: elektron ma ujemny ładunek. Antyelektron (pozyton) ma ładunek dodatni. Antykwarki mają odwrotny ładunek do kwarków oraz do elektromagnetyzmu i oddziaływań: silnego i słabego.
Gdy elektron i pozyton się zderzają, zostają zniszczone i wytwarzają promieniowanie gamma (niosące dodatnią energię). Gdyby antycząstki miały ujemną energię, taka interakcja skutkowałaby energią zerową.
Ciemna materia podobnie jak materia poddaje się oddziaływaniu słabemu i grawitacji, ale nie oddziałuje elektromagnetycznie, ani nie podlega oddziaływaniu silnemu. W związku z tym nie jest widoczna i nie oddziałuje ze zwykłą materią.
Ujemna materia jest hipotetyczna. JeÅ›li istnieje, to posiada ujemnÄ… energiÄ™ i masÄ™ – w zwiÄ…zku z czym ma ujemny Å‚adunek grawitacyjny (odpychaÅ‚aby zwykłą materiÄ™).
A teraz niespodzianka: wszechświat składa się z ok 68% ciemnej energii, ~27% ciemnej materii, ~5% zwykłej materii. Wszystko, co nas otacza jest marnym 5%.
Druga niespodzianka: Odczuwana przez nas grawitacja jest zaburzeniem w czasoprzestrzeni spowodowanym przez dodatniÄ… energiÄ™ i masÄ™. Gdy ujemna energia i masa znieksztaÅ‚ciÅ‚yby czasoprzestrzeÅ„, mogÅ‚yby nastÄ…pić anomalie w postaci tuneli czasoprzestrzennych (most Einsteina-Rosena, „wormhole”), które prowadzÄ… do innych części wszechÅ›wiata lub innych wszechÅ›wiatów.
Trzecia niespodzianka: gęstość energii (czyli ile energii znajduje się w określonej objętości lub masie) może być ujemna!
WiÄ™cej o tajemniczej ujemnej energii w kolejnym odcinku: „Nie takie rzeczy żeÅ›my po pijaku ze szwagrem robili – czyli jak wytworzyć ujemnÄ… energiÄ™”.