Latest post of the previous page:
Uświadomiliście mi w ogóle istnienie takiej broni, powaliła mnie dosyć konkretnie
P.S w jakim okresie się po raz pierwszy pojawiły tego typu zbitki?
Latest post of the previous page:
Uświadomiliście mi w ogóle istnienie takiej broni, powaliła mnie dosyć konkretnieChyba, że mówimy o tzw. CQB (Close Quarters Battle - walkce na krótki dystans, najczęściej w pomieszczeniach) - tu wchodzi pewna "choreografia", choćby jeśli chodzi o przeciśnięcie tej cholernej lufy przez okno czy drzwi, przy jednoczesnym zapobieganiu utraty integralności ciała :wink:Grimzon pisze:(...)Filmowy wymysł. Pistolety są po to aby strzelać na odległość. Najbliższa realnie istniejąca jest kwestią walki karabinem z bagnetem.Preissenberg pisze:na broń palną (np. pistolety) w bliskim starciu w połączeniu z ruchami (jak to się pisze?) sztuk walki wręcz
To nie to, o czym mowa. Mówimy o sztukach walki, a nie metodzie poruszania się i zabezpieczania w terenie zabudowanym. Z perspektywy wojskowości - powtarzam: MAC.Immo pisze:Chyba, że mówimy o tzw. CQB (Close Quarters Battle - walkce na krótki dystans, najczęściej w pomieszczeniach) - tu wchodzi pewna "choreografia", choćby jeśli chodzi o przeciśnięcie tej cholernej lufy przez okno czy drzwi, przy jednoczesnym zapobieganiu utraty integralności ciała
No, dobra, źle (albo raczej - za ogólnie) zrozumiałem - myślałem o tych wszystkich "ruchach" typu "gun kata" etc. :wink:uncle.kat pisze:To nie to, o czym mowa. Mówimy o sztukach walki, a nie metodzie poruszania się i zabezpieczania w terenie zabudowanym. Z perspektywy wojskowości - powtarzam: MAC.Immo pisze:Chyba, że mówimy o tzw. CQB (Close Quarters Battle - walkce na krótki dystans, najczęściej w pomieszczeniach) - tu wchodzi pewna "choreografia", choćby jeśli chodzi o przeciśnięcie tej cholernej lufy przez okno czy drzwi, przy jednoczesnym zapobieganiu utraty integralności ciała
Ale napisz co konkretnie cie interesuje. Jaki okres czasu, jaka broń, jaki region. Na razie chciałbyś informację o wszystkim.Preissenberg pisze:A jakaś literatura we wspomnianych tematach jest wam znana?
No filmiki są kravmagowe, ale takie akcje przewiduje każdy współczesny system używany na polu walki, bo wymusza to real.uncle.kat pisze:Nie Krav Maga mnie przeraża, a Systema.
OK. Teraz sprecyzuję o co mi dokładnie chodzi.Grimzon pisze:Ale napisz co konkretnie cie interesuje. Jaki okres czasu, jaka broń, jaki region. Na razie chciałbyś informację o wszystkim.Preissenberg pisze:A jakaś literatura we wspomnianych tematach jest wam znana?