Latest post of the previous page:
Ten fragment pomijając jego szorstkość jest ok. Natomiast jak będzie twoja bohaterka rozmawiać z innymi (poza baletowymi) koleżankami niech takich słów nie używa.18
Ciężko jest nakreślić sytuację w kwestii ćwiczeń, aczkolwiek w opowiadaniu występuje bardzo bliska bohaterce postać, która z baletem nie miała absolutnie nic wspólnego i co niektóre terminy baletowe (np. paczka) otrzymują wyjaśnienie w zwykłych dialogach.BlankLibrofilia pisze:Nie no, może chyba z rozpędu użyć, tylko tamte koleżanki powinny wtedy zrobić wielkie oczy (jak ja podczas czytania fragmentu)

Wszystkie pytania bez odpowiedzi znam
I wszystkie pytania te, na które każda odpowiedź jest zła
19
Taka malutka uwaga, apostrof dajemy jeśli są przy sobie samogłoski, w tym wypadku spokojnie można napisać Jamiemu :-)Jamie'mu,
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.
20
Dzięki, zawsze mam problem z odmianą angielskich imion.Petro pisze:Taka malutka uwaga, apostrof dajemy jeśli są przy sobie samogłoski, w tym wypadku spokojnie można napisać Jamiemu :-)Jamie'mu,

Wszystkie pytania bez odpowiedzi znam
21
Bardzo dobry pomysł z wprowadzeniem takiej postaci, bo dzięki temu czytelnik-nieogar też się czegoś dowie.Nisha pisze:w opowiadaniu występuje bardzo bliska bohaterce postać, która z baletem nie miała absolutnie nic wspólnego i co niektóre terminy baletowe (np. paczka) otrzymują wyjaśnienie w zwykłych dialogach.
22
Ale trzeba uważać, żeby nie dać czytelnikowi odczuć, że ta postać powstała jedynie w tym celu, że jest pretekstowa i nic innego nie wnosi, będąc takim barankiem przytakującym z rozdziawionymi usteczkami: "Aha!", "No, tak!", "Dzięki, teraz rozumiem!" :wink:BlankLibrofilia pisze:Bardzo dobry pomysł z wprowadzeniem takiej postaci, bo dzięki temu czytelnik-nieogar też się czegoś dowie.Nisha pisze:w opowiadaniu występuje bardzo bliska bohaterce postać, która z baletem nie miała absolutnie nic wspólnego i co niektóre terminy baletowe (np. paczka) otrzymują wyjaśnienie w zwykłych dialogach.
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis