2
Autorzy nadsyłają propozycje monografii historycznych, które w ich opinii mają szanse stać się bestsellerami.
Autorzy przysyłają do wydawnictwa swoje pomysły na książkę historyczną (monografia, esej)
Właśnie nie powieść, a opracowanie :-) ledwo to ogłosili - od razu sprawdziłem szczegóły i niestety. Ciężko zabrać się do tego konkursu inaczej, niż mieć już od dłuższego czasu przygotowane i zebrane materiały do monografii, której pisanie jest wymagające, zwłaszcza jeśli ma się odchodzić od akademickiego stylu.
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.

3
Gdybym nie miał roboty powyżej kokardki, to pewnie bym się skusił...
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

5
Ciekawe bardzo! Trochę szkoda, że zwycięzca wyłaniany jest głosami internautów. Zwycięży ten, który najszerzej się rozreklamuje?

6
Niby jest jakaś wstępna selekcja (10 najlepszych i potem głosowanie) no i głos trzeba uzasadnić też jakoś, może nie będzie tak źle :-)

Pewnie i tak 3/4 wybranych pozycji będzie dotyczyć XX wieku :P
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.

7
Projekty mają dotyczyć monografii lub esejów historycznych, których autorem jest Uczestnik (lub współautorami Uczestnicy) Konkursu oraz nie zawierają zapożyczeń z innych prac nieoznaczonych jako cytaty (tj. są pracami oryginalnymi).
Czy ktoś się orientuje, co dokładnie oznacza to sformułowanie? Książka popularnonaukowa z zasady nie posiada morza przypisów... ale przecież bazuje na innych opracowaniach i wynikach badań - gdzie się o tych inspiracjach wspomina?
To samo zawsze mnie zastanawiało w przypadku podręczników akademickich...
Pewnie i tak 3/4 wybranych pozycji będzie dotyczyć XX wieku :P
Chlip. :P

8
Podejrzewam, że chodzi o budowanie pracy na źródłach, a nie opracowaniach. Ewentualnie tylko własne tezy na podstawie przeczytanej literatury :-P w ogóle faktycznie dziwne, bo sam tytuł konkursu strzela w twarz myślą "żadnych przypisów!".
Chlip.
Chlip indeed, ale tak to już jest.

9
Galla pisze:
Projekty mają dotyczyć monografii lub esejów historycznych, których autorem jest Uczestnik (lub współautorami Uczestnicy) Konkursu oraz nie zawierają zapożyczeń z innych prac nieoznaczonych jako cytaty (tj. są pracami oryginalnymi).
Czy ktoś się orientuje, co dokładnie oznacza to sformułowanie? Książka popularnonaukowa z zasady nie posiada morza przypisów... ale przecież bazuje na innych opracowaniach i wynikach badań - gdzie się o tych inspiracjach wspomina?
To samo zawsze mnie zastanawiało w przypadku podręczników akademickich...
Chodzi o plagiatowanie tzn. o to, aby tekst nie zawierał fragmentów cudzych prac, nie oznaczonych jako cytaty, bez podania źródła. Od paru ładnych lat to prawdziwa plaga. Stąd pewnie to zastrzeżenie ( i przy okazji zabezpieczenie dla organizatorów, na wypadek gdyby coś takiego przeoczyli, a ktoś zgłosił roszczenia).
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

10
Zerknęłam na stronę FB projektu - i rzeczywiście, organizatorzy i współpracujący autorzy zajmują się XX wiekiem. "Znak" wydał chociażby "Dziewczyny z Powstania". Świetnie, że powstają takie prace.

Ale im dalej w przeszłość tym gorzej z metodyką. Odnośnie "zapożyczeń": dla przykładu, chcę napisać esej historyczny o wędrówkach Gotów. OK, opieram się na autorach antycznych. Ale zahaczam też o wierzenia. Ktoś odkrył pochówki, ktoś inny zinterpretował ikonografię, ktoś opracował i opublikował runiczne napisy... do tego dochodzą inskrypcje, które znów odkrył, opracował i opublikował jakiś naukowiec

A ja próbuję z tego stworzyć pasjonującą narrację - nie da się! Będzie przerywana ciągłymi przypisami. Nie wiem, czy dobrze rozumuję? Wcześniej naukowcy nie mieli takich dylematów. Już pierwsze dwa rodziały "Polski Piastów" Jasienicy powinny mieć dziesiątki przypisów, jeśli badacz chciałby zachować szacunek dla tych, którzy odkryli to, co on opisuje. Hmm.

EDIT: z drugiej (czy tam kolejnej) strony Anglosasi do dziś nie mają problemu z barwną narracją :D

11
Nie chodzi o wykorzystanie wiedzy zawartej w innych książkach, a plagiat sensu stricto: znaczy zerżnięcie słowo w słowo :)
dr Samuel Johnson

13
Jury, które będzie premiować popularne ujęcie tematu, szeroką, bogatą w osobiste relacje bazę źródłową oraz wyrazistą i dobrze przemyślaną myśl przewodnią książki
No to poległam :D

14
Jeśli potraktują to poważnie, to jest to raczej wyzwanie dla historyków, którzy prowadzili samodzielne badania: od doktora w górę. Bo tu można to wykorzystać.
dr Samuel Johnson

15
Ostatni cytat:
Książka historyczna nie musi być nudna! – co to znaczy? Jak ciekawie pisać i dla kogo? Kim jest współczesny odbiorca i jakie ma oczekiwania? Na te pytanie odpowiedzą goście jutrzejszej konferencji:

- Maciej Gablankowski - Dyrektor Wydawniczy Znak Horyzont, organizator konkursu
- Paweł Urbaniak – Członek Zarządu, Dyrektor Finansowy Matras S.A
- Ania Herbich - autorka książki „Dziewczyny z Powstania”
- Kamil Janicki - autor „Upadłych Dam II RP” oraz „Pierwszych Dam II RP”, założyciel portalu ciekawostkihistoryczne.pl
- Jolanta Zarembina - redaktor prowadząca Newsweek Historia
- Katarzyna Węglewicz – Matras Polska
- Maciej Pietrzyk - biuro prasowe Znak Horyzont
Doktorów brak. Właśnie to mnie dziwi, że konkurs wydaje się być skierowany nie tylko do historyków, bardziej... dziennikarzy? Będę obserwować wyniki z zaciekawieniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”