16

Latest post of the previous page:

Stary Olsa – zespół z Białorusi, który gra muzykę średniowieczną. Jak dla mnie świetna muzyka do posłuchania, jak i pisania fantasy. Kilkanaście utworów można posłuchać na ich stronie http://staryolsa.com/ Niestety niektórym działa na nerwy. Przykładem mogą być moi domownicy, którzy są już uczuleni na "Adna szabla dla spadara, druha szabla na tatara" :mrgreen:

Polecam :]
czas poplątał kroki; jest łagodny i beztroski

ma zielone kocie oczy, tak samo jak ty

17
Ja moze konkretnymi zespolami, inspirujace sa

The Gathering (ostatnie trzy albumy)

Telepopmusik

Bjork

Massive Attack

Laika

Flunk

Explosion in the sky

Lubie tez sciezke dzwiekowa z gry Heroes IV
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.

18
No! Do pisania słucham:

- Manowar (ach, te pieśni...)

- Altaria

- Iron Maiden

- Kelthuzzar (nie pytajcie xD)

I gdy pisze, to zawsze z muzyką.
Are you man enough to hold the gun?

19
Podczas pisania słucham dzieł pana, który zwie się Joe Hisaishi. Dokładniej rzecz ujmując, inspiruje mnie OST "Tonari no Totoro". Po za tym lubię nastrojowe kawałki z muzyki klasycznej/instrumentalnej. Jednakże nie mogę się skupić, kiedy ktoś gada, śpiewa. Jedynym wyjątkiem jest Enya, której głos wspaniale łączy się z melodią. Ale: IMO. Więc nie marudzić.

20
Hmm... Ja na pomysły wpadam zwykle w długiej drodze do szkoły a później jestem nieobecny na lekcjach, ale to już moje dziwactwo :P

Muzyka? Lubię posłuchać Guano Apes, ale kiedy piszę wolę ciszę :)

Gdyby kogoś interesowała muzyka... hmm, batalistyczna? Po prostu "nawiedzona", niesamowita. Pierre Esteve - Black Moon Chronicles Soundtrack.

Skomponowana do gry pt. "Kroniki Czarnego Księżyca" (gra dość stara, 1997 - 98 rok chyba), sama gra ciekawa, klimatem wybija się ponad dzisiejsze RTSy i Strategie... Gdyby interesowała kogoś na prawdę to proszę mnie informować, bo nie przypuszczam żebyście muzykę znaleźli. Ani na żadnej stronce, ani w p2p nie ma. Ewentualnie można zamówić ale oferta jest chyba z przed 7 lat, więc nie wiem czy by dotarła. Jak ja ją zdobyłem - tajemnica :)

21
oooo jak nawiedzona to mnie interesuje w 10000% !!! Jedyne co mam to Aphex Twin, troche poryte ale nie tak mocno jakbym chcial wiec jesli to jest cos naprawde dziwnego to chetnie, Guano Apes tez lubie :P
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.

22
Sol Seppy, Kate Bush, Bat For Lashes, oraz...

...Tori Amos

Przyjaciółka Neila Gaimana, który w jej domu napisał "Gwiezdny Pył".

Dzrzewo, które pojawia się w tej książce, to sama Tori.

:o

23
Polecam wszystkie soundtracki Jaspera Kyda (zwłaszcza z gier: "Hitman 2 i Blood Money"), fajne jest również "The Battle for Freedom" - z gry Freedom Fighters, soundtrack z Obliviona, Gothica 3... wbrew pozorom dużo gier ma fajną muzykę w tle.

A poza tym to polecam również:

Bjork - jej piosenki są takie jakieś... inne. Mnie zawsze w jakiś sposób zainspirują.

Apocalyptica - większość piosenek przydaje się podczas opisywania jakiś widowiskowych scen (choćby walka, bitwa - jakaś sieka prościej mówiąc).

Loreena McKennitt - świetne utwory, nic dodać nic ująć - MNIE BARDZO INSPIRUJą ;)

24
Obsidian pisze:Pierre Esteve - Black Moon Chronicles Soundtrack.

Skomponowana do gry pt. "Kroniki Czarnego Księżyca" (gra dość stara, 1997 - 98 rok chyba), sama gra ciekawa, klimatem wybija się ponad dzisiejsze RTSy i Strategie... Gdyby interesowała kogoś na prawdę to proszę mnie informować, bo nie przypuszczam żebyście muzykę znaleźli. Ani na żadnej stronce, ani w p2p nie ma. Ewentualnie można zamówić ale oferta jest chyba z przed 7 lat, więc nie wiem czy by dotarła. Jak ja ją zdobyłem - tajemnica :)

O, tak! Perełka. Muza świetna sama w sobie, doskonała jako inspiracja, zwłaszcza, gdy chcemy tworzyć w klimatach mrocznych. Jak zdobyć? Nabyć grę. Muzyka do niej ma formę zwykłego soundtracku. Skąd gra? Allegro i inne źródła obiegu wtórnego (jak warszawska giełda za Stodołą). Naście złotych raptem.

Z reguły piszę nie tyle nawet "przy muzyce", co wręcz "w rytm muzyki". Vangelis, Clannad, obie siostry Brennan (zwłaszcza Maire), Loreena (!), qntal, muzyka filmowa w stylu Hansa Zimmera, Kitaro, Blackmore's Night, chorały gregoriańskie, "gregoriańskie" przeróbki, a także projekty bardziej egzotyczne, jak "Solyma".

25
Soundtrack z "Reqiuem for a dream" pewnie został tu już wymieniony, ale nie zauważyłem tego...

300 xD

Muzyka z tego filmu naprawdę inspiruje. Co prawda jest dość przygnębiająca i najprawdopodobniej taki wydźwięk może mieć fragment, przy którym to piszemy.

Poza tym, dobra to może być muzyka, której po prostu słuchamy i ją lubimy. Tak jest przynajmniej w moim przypadku :F

Ps. No, może poza diso - polo i "umc - umc" ^^...
"Seks bez miłości to puste doświadczenie" - Woody Allen (chudy alien).

26
Hmm...muzyka jako inspiracja. Moi faworyci:

Nightwish - fiński zespół-legenda, gatunek - power metal/metal symfoniczny/opera metal (tak mówi wikipedia, nie będę udawał eksperta :) ), teksty piosenek są inspirowane m.in. fantasy. W moim przypadku to była miłość od pierwszego usłyszenia :). BARDZO klimatyczna muza, nie tylko dla fanów metalu i fantasy :). Choć teraz z nową wokalistką to już nie to samo...

Podobne w tym klimacie zespoły to: Epica, Within Temptation, Imperia. Myślę, że jak ktoś pisze fantasy i chce mieć dobre tło muzyczne, to powinien się zainteresować tym gatunkiem. Tak mi się wydaje, pomimo, że nie jestem raczej fanem fantasy :)

Ponadto soundtracki z filmów, zwłaszcza kompozytorów takich jak: John Williams (SW, HP, filmy Spielberga...oj dużo tego było), Hans Zimmer (Piraci z Karaibów), Don Davis (Matrixy), Ennio Morricone...

Chociaż nie polecam pisania przy muzyce, bo to raczej rozprasza...

27
Mnie nie rozprasza - przy muzyce piszę od lat - jednakże redakcję robić muszę w ciszy. Co mnie inspiruje: Hans Zimmer - Injection, Damien Rice - 9 Crimes [polecam, świetne do smutnych scen!], muzyka z Requiem dla snu, Piratów z Karaibów, a ostatni tekst pisałam m.in. przy... DJ Zany - Nothing Else Matters.

Z gier:

Soundtrack z Morrowinda i Final Fantasy. Miałam kiedyś na starym kompie też z Prince of Persia, ale jak dysk padł, to się poszło rypać.

28
Ja ostatnio piszę przy rockowe wersji Hymnu Rosji :) [zespól Lube]

i przy czteropłytowym kompedium Neofolku - "Looking for Europe" - autentycznie świetne :)
Huginn ok Muninn flięga hverian dag

i??rmungrund yfir;

óomk ek of Huginn, at hann aptr ne komit,

þó si??mk meirr um Muninn.

-------------------------------------------------------

Witajcie w Kraju Umarłych!

Tutaj śmiech zniewoli Wasze lęki!

A marzenia i sny...

Spełni Wielki Papier!!!

29
Ja piszę przy Nine inch Nails, Seether, Linkin Park czasem Slipknot albo jeśli mam ochotę na coś lżejszego, np. gdy to o czym piszę jest spokojne to włączam Evanescence :wink: :D
"Some of them want to use you.

Some of them want to get used by you.

Some of them want to abuse you.

Some of them want to be abused."

31
Ja poddałem się samodzielnej kuracji i efekty nie dały na siebie długo czekać... Sam się zdziwiłem jak skuteczne to to było.

Wracając do inspiracji muzycznych:

(mimo uwag o niemieckim) niemieckojęzyczne (śpiewają i po angielsku i francusku, staroszwedzku, łacinie etc) In Extremo - świetny przykład medieval metalu. Do tego inny zespół śpiewający ten sam rodzaj muzyki: XIV Dark Centuries (miód dla ducha i uszu). To autentycznie potrafi zainspirować. Innym, muzycznym źródłem inspiracji jest dla mnie Subterraneam Masquerade a to dzięki ich eksperymentom muzycznym. Aż dziw bierze, że wydali dotąd jedną (!!!) płytę, bo ich muzyka sprawia wrażenie granej i udoskonalanej od dłuższego czasu. Pozytywnie działa na mnie Tyr (pokochałem szanty :) The Wild Rover się kłania). Ostatni zespół, jaki chcę tu wymienić (o Lube i "bohatyrach" kompedium Neofolku już wspominałem) jest... ano wróć bo to nie zespół jest, a jeden człowiek... Adam Skorupa ze swoją ścieżką dźwiękową do "Wiedźmina".
Huginn ok Muninn flięga hverian dag

i??rmungrund yfir;

óomk ek of Huginn, at hann aptr ne komit,

þó si??mk meirr um Muninn.

-------------------------------------------------------

Witajcie w Kraju Umarłych!

Tutaj śmiech zniewoli Wasze lęki!

A marzenia i sny...

Spełni Wielki Papier!!!

Wróć do „Kreatorium”