dialogi a edytor tekstu

1
Witam !

Nadszedł czas, bym komuś pokazał opowiadania, które pisze ale mam pewien techniczny problem i nawet sam nie wiem czy jest ważny.

Kiedy "ciągnę dialog" jego następny wiersz nie startuje od początku strony lecz na wysokości myślnika.

Czy w ogóle przed tym średnikiem rozpoczynającym dialog daje się spacje czy tab czy coś innego ?

Przepraszam za banalne pytania ale naprawde nie wiem gdzie mógłbym się tego dowiedzieć. Nikt kogo znam po prostu nie pisze (za to wszyscy malują :) )

Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.

Marcin

2
pewnie wszyscy chętnie udzielą ci odpowiedzi... ale najpierw wypadałoby się przedstawić, tak jak to każe regulamin i wymogi kulturalne, nie sądzisz?

tak więc zapraszam do działu, "tu się przedstawiamy"

pozdrawiam
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

Re: dialogi a edytor tekstu

4
Mlus pisze:Witam !

Nadszedł czas, bym komuś pokazał opowiadania, które pisze ale mam pewien techniczny problem i nawet sam nie wiem czy jest ważny.

Kiedy "ciągnę dialog" jego następny wiersz nie startuje od początku strony lecz na wysokości myślnika.

Czy w ogóle przed tą pauzą dialogową daje się spacje czy tab czy coś innego ?

Przepraszam za banalne pytania ale naprawde nie wiem gdzie mógłbym się tego dowiedzieć. Nikt kogo znam po prostu nie pisze (za to wszyscy malują :) )

Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.

Marcin

5
Też miałem z tym problem, później wyłączyłem w cholerę automatyczne wypunktowanie, czy jak to się tam nazywa, i ręcznie ustawiam marginesy;) Piszę w Open Office Writer;) Bo Microsoft Office mam z 2001, chyba, roku. Stare i niejare;)

6
Dzięki za odpowiedź.

Też używam OO. W któym miejscu może być ta opcja automatycznego wypunktowania ?

Dodane po 9 minutach:

Wyłączyłem autoformatowanie i pomogło. Jeszcze raz dzięki.

Mam jeszcze jedno pytanie czy przed myślnikiem rozpoczynającym dialog dajesz spacje lub dwie czy coś innego?

7
Nie, nie daje się spacji przed myąślnikiem. Daje się po.

Swoją drogą, ja mam Microsoft Office'a 2000 XD
Are you man enough to hold the gun?

8
Ależ Testudosie, wydaje mi się, że każdą nową wypowiedź rozpoczyna się wcięciem, czyli wypadałoby nawet dać dwie spacje dla lepszej przejrzystości. Czyżbym się mylił?

10
W tekście czytanym rozpoczynającym się dialogu myślnik przecież nigdy nie jest

umieszczony na początku wiersza np:

- Wszystko u ciebie dobrze? - spytała. - Jak się

miewasz?

Chyba, że to wszystko jedno i ja się niepotrzebnie szarpie z tym problemem :)[/i]

Dodane po 2 minutach:

[quote="Mlus"]W tekście czytanym rozpoczynającym się dialogu myślnik przecież nigdy nie jest

umieszczony na początku wiersza np:

- Wszystko u ciebie dobrze? - spytała. - Jak się

miewasz?

Chyba, że to wszystko jedno i ja się niepotrzebnie szarpie z tym problemem.

Sorry ! Przykład jest nie widoczny, bo tu też innaczej edytor sformatował tekst niż napisałem.

11
Po prostu ustawiasz sobie akapit czyli wcięcie pierwszego wiersza na jakiś centymetr do półtora i, przed rozpoczęciem dialogu trzaskasz w enter, dajesz myślnik i nic Cię więcej nie obchodzi. Każdą wypowiedź uczestnika dialogu rozpoczynasz od pyknięcia w enter i myślnika.

12
Tak! O to właśnie mi chodziło. Oczywiście najlepiej wyłączyć jeszcze autoformatowanie (tak jak mówił Tes).

Wielkie dzięki.

13
Jak budować dialog:

Walisz w Taba. Masz akapit. Wstawiasz myślnik, pacasz spację. Jak skończysz jedną wypowiedź, walisz enter i zaczynasz od nowa.

O!

Tzn.:

<Tab>- Blablabla - blebleble. - Ugabuga!

<Tab>- ...

I tak dalej ^^
Are you man enough to hold the gun?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”