212
godai pisze:Robert Szmidt też tak robi. I nie tylko on.
Tak jest fajnie. Taka mala tajemnica, o której wiedzą tylko nieliczni.
Everything happens for a reason

213
Udało mi się oswoić kolejne trzy tysiaczki, a nawet troszkę więcej. Akcja zmierza do wielkiego finału, zostało mi jeszcze teoretycznie 30 stron. Piszę "teoretycznie" bo przed chwilą mi się przypomniało, że muszę jeszcze gdzieś tam wcześniej wcisnąć mojego Jelonka.

214
imadoki pisze:anbe, podobno Chmielewska umieszczała w swoich kryminałach rodzinę i przyjaciół
Robert Szmidt też tak robi. I nie tylko on.
Nie wiedziałam, że to takie popularne. ;) Oczywiście przywłaszczanie sobie pewnych cech albo robienie pewnych aluzji, które dla znajomych osób mogą mieć podwójne znaczenie i mi się zdarza, ale nigdy nie brałam nikogo tak "na żywca." Może kiedyś. O ile będzie jakieś "kiedyś." ;)
Udało mi się oswoić kolejne trzy tysiaczki, a nawet troszkę więcej. Akcja zmierza do wielkiego finału, zostało mi jeszcze teoretycznie 30 stron.
Ładnie. Mało już zostało. Powodzenia raz jeszcze.
Strono-Blog

215
Dwie koleżanki zgodziły mi się służyć jako tło, więc muszę je tam wrzucić.
Z moich doświadczeń wynika, że znacznie łatwiej jest dać postaci literackiej pewne cechy znajomej osoby (czasem to "wychodzi samo") aniżeli umieścić znajomego żywcem w tekście. To pierwsze robiłam często - niektórzy moi bohaterowie są "poskładani" z kilku znajomych osób - to drugie bardzo rzadko, acz zdarzyło mi się (w opublikowanym tekście) co najmniej raz. Czasem jeszcze pożyczałam sobie do tekstu wygląd kogoś znajomego, ale wyposażałam postać w zupełnie inne cechy charakteru.

Imadoki, walcz! :)
Między kotem a komputerem - http://halas-agn.blogspot.com/

216
Ignite, większość moich bohaterów to takie zlepki, ale dwójka będzie prawdziwa. To nie takie trudne gdyż występują tylko w jednej scenie

220
Gratulacje :)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

226
Ignite, za dużo wlożyłam w nią serca by uwięzić ją w szufladzie. Jakieś rady w kontaktach z wydawnictwem?

Wróć do „Maraton pisarski”