Literatura o wojsku, wojnie rycerzach, szermierce...

1
Co jakiś czas w "Tu wrzuciu" i nie tylko wraca problem, jak opisywać walkę rycerzy, jak wyglądał rozwój broni... W komentarzu do jednej z bitew literackich przeczytałem też, że jeden z autorów "o władaniu szpadą czytał, ale nigdy nie walczył". Brzmiało to trochę jak przygana pod adresem doboru lektur. Cóż, nie wszyscy mogą uprawiać szermierkę i/lub uczestniczyć w bractwach rycerskich. Nie wszyscy też chcą nadużywać cierpliwości znajomych z forum.. Prosiłbym więc o polecenie fachowych (czyli niebeletrystycznych) książek/artykułów z zakresu:
- militariów,
- dziejów wojskowości,
- realiów najczęściej wykorzystywanych w fantastyce (średniowiecze i okolice?).
- szermierki.
- i innych pomocnych przy wiarygodnym opisywaniu walk, bitew, turniejów, oblężeń...

Jeśli wątek nie pasuje do działów, proszę o przeniesienie.
A, żeby nie było, jak znajdę coś ciekawego, to też dorzucę.

Ps: jeśli uznacie za stosowne można też przestrzec przed daną pozycją/autorem.

Re: Literatura o wojsku, wojnie rycerzach, szermierce...

4
Humanozerca pisze:Prosiłbym więc o polecenie fachowych (czyli niebeletrystycznych) książek/artykułów z zakresu:
- realiów najczęściej wykorzystywanych w fantastyce (średniowiecze i okolice?).
Średniowiecze długie było i wcale niejednorodne, jak to się wydaje, więc lepiej to doprecyzować. Ogólnie na początek to chyba najbardziej książki z serii życie codzienne w...:

Życie codzienne katarów w Langwedocji w XIII w. (Nelli Rene)
Życie codzienne na Śląsku w wiekach średnich (Kiersnowski Ryszard (1925-2006))
Życie codzienne na ziemiach polskich w okresie wpływów rzymskich (I-V w.) (Wielowiejski Jerzy)
Życie codzienne w Anglii elżbietańskiej (Byrne Muriel St. Clare)
Życie codzienne w Galii Merowingów (Lelong Charles)
Życie codzienne w Japonii w epoce samurajów: (1185-1603) (Frédéric Louis)
Życie codzienne w państwie Karola Wielkiego (Riché Pierre)
Życie codzienne w Paryżu Franciszka Villona (Geremek Bronisław)
Życie codzienne w średniowiecznym Krakowie (Jelicz Antonina)
Życie codzienne we Florencji: Czasy Medyceuszów (Dubreton Jean-Marie Lucas)
Życie codzienne we Francji i Anglii w czasach Rycerzy Okrągłego Stołu (Pastoureau Michel)
Życie codzienne we Francji w czasach Ludwika Świętego (Faral Edmond)
Życie codzienne we Francji w czasach Ludwika XIV (Bluche François)
Życie codzienne zakonników w średniowieczu: X-XV wiek (Moulin Leo)

Do tego Historia życia prywatnego tom I i II, książki Georges'a Duby'ego, Jacques'a Le Goff'a, wybrane rzeczy Eliade'go, osobiście lubię też "Ciało i kamień. Człowiek i miasto w cywilizacji Zachodu" Richarda Sennett'a (ale to przegląd przez wieki jest). A no i "Historia mody" Boucher'a przydatna jest :)

Sama chętnie poczytałabym coś więcej z zakresu antropologii kultury okresu starożytność do wczesnego średniowiecza. Może ktoś poleci?
"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/

5
Potrzebna mi na gwałt informacja, kto zapowiada króla. Na przykład na audiencję? Dla takiego drobiazgu bezsensem jest zakładanie nowego tematu, a na wycieczki do biblioteki nie ma czasu (Internet milczy). Ten temat wydał mi się najbardziej bliski temu, co mi potrzeba. Jeśli ktoś zna odpowiedź, byłabym wdzięczna.

7
Herold zapowiadał przybycie władcy na uroczystość poza stałym miejscem pobytu - np. kiedy król brał udział w jakichś ceremoniach w mieście.
Jeśli to była audiencja na zamku i nie wiązała się z żadną szczególną uroczystością, wystarczał valet de chambre.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

8
Sporo rzeczy na temat broni, militariów i walki można znaleźć w internecie, tudzież bibliotekach.

Kilka klasycznych pozycji:

Hans TALHOFFER - Medieval Combat
David HARDING - 7000 lat uzbrojenia. Encykloedia
Jakub SUTOR - Fechtbuch (Sword & Fencing)
Camillo AGRIPPA - Fencing: A Renaissance Treatise
Jason VAIL - Medieval and Renaissance Dagger Combat
Alfred HUTTON - The Sword and the Centuries
Alfred HUTTON - Cold Steel. The Art of Fencing With The Sabre
KSENOFONT - Hippika, czyli jazda konna

Schuttzenwaffen - Ilustrowana Encyklopedia Współczesnej Broni Palnej, TOM 1, TOM 2
Zdzisław ŻYGULSKI - Broń w dawnej Polsce

Maria OSSOWSKA - Rycerz w średniowieczu
Leszek KAJZER - Uzbrojenie i ubiór rycerski w średniowiecznej Małopolsce
Zdzisława WAWRZONOWSKA - Uzbrojenie i ubiór rycerski Piastów

sporo o szermierce można znaleźć na www.freha.pl
www.freha.pl
Osobiście korzystam też z albumów o broni:
Tadeusz KRÓLIKIEWICZ - Historia Broni Siecznej. Miecze, rapiery, szable i pałasze
Tadeusz KRÓLIKIEWICZ - Historia Broni Siecznej. Kordy, puginały, noże i bagnety.
Warszawska oficyna wydawnicza RYTM, opublikowała też ciekawy zbiór w serii
Broń Piękna i Fascynująca.

Pozdrawiam i miłej lektury życzę.

9
Rubia pisze:Jeśli to była audiencja na zamku i nie wiązała się z żadną szczególną uroczystością, wystarczał valet de chambre.
Ot, to.

Na niektórych dworach tę funkcję pełnił szambelan.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

10
O, a właśnie pierwsze, co instynktownie w opowiadaniu napisałam, to szambelan xD Potem jednak wykreśliłam, bo zaczęłam szperać i jedno źródło zbiło mnie tropu, że on w ogóle od czego innego jest. Dlatego postanowiłam popytać. Dzięki za odpowiedzi. A umiałby ktoś ładnie naprowadzić, kto jaką dokładnie miał rolę na dworze i w jakiej stał hierarchii? Mamy marszałka dworu, senszela, majordoma, szambelana, mastalerza, pazia, stolnika, cześnika, kanclerza. Trochę tego jest i szczerze powiedziawszy, trochę pogubiłam się.

12
Phoe pisze:A umiałby ktoś ładnie naprowadzić, kto jaką dokładnie miał rolę na dworze i w jakiej stał hierarchii?
Co dwór, to obyczaj. Na każdym właściwie królewskim i książęcym dworze w Europie wykształcił się nieco inny ceremoniał, a już szczytem szczytów były te różnice w Rzeszy niemieckiej, gdzie w jednym księstwie były trzy urzędy na krzyż, a w drugim był osobny urzędnik od czyszczenia schodów i osobny od czyszczenia balustrad.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

13
Phoe pisze:A umiałby ktoś ładnie naprowadzić, kto jaką dokładnie miał rolę na dworze i w jakiej stał hierarchii? Mamy marszałka dworu, senszela, majordoma, szambelana, mastalerza, pazia, stolnika, cześnika, kanclerza.
Nie da się tego ustalić tak "w ogóle". Nawet w Polsce te określenia nie są jednoznaczne, cześnik i stolnik pierwotnie były nazwami urzędów dworskich, a potem - ziemskich, inne było ich miejsce w hierarchii w Koronie, a inne - na Litwie. Zakres funkcji kanclerza był niesłychanie różny w różnych państwach. To trzeba sprawdzać dla każdego kraju i każdego okresu z osobna. Seneszal jest np. urzędem znanym wyłącznie we Francji i w niektórych zakonach rycerskich. Majordomus jest określeniem tak pojemnym, że może oznaczać w gruncie rzeczy każdego zarządcę dworu, majątku czy choćby tylko służby.
Ale jeśli piszesz fantasy, to wystarcza jedynie pewna ogólna orientacja w hierarchii rozmaitych funkcji.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”