Morze
Warsztat - 3/10. +1 za odwagę. Ale takie eksperymenty stylistyczne to jest jednak pierwsza połowa XX wieku, a i to tylko u geniuszy liryki, a i wtedy średnio to wychodziło.
Wartości - 5/10 - powiem szczerze - nie przebrnąłem tego. Więc uczciwie daję pół na pół.
Risa
Warsztat - 7/10, bardzo ładnie i poprawnie.
Wartości - 5/10, głównie za rozczarowanie. Bo pierwsza połowa, nawiązująca stylistyką, do prozy inicjacyjnej, która w literaturze polskiej ma długą tradycję od Schulza aż po Tokarczuk, przeszła w drugiej części w tę złą magiczność dziecinno-fantastyczną, która wieki temu przejadła się nawet w literaturze dla dzieci i której nie znoszę jak morowej zarazy. Smutno mi.
Zapach kamienia
Warsztat - 7/10 gładziutko jak po tyłku niemowlaka, ale bez polotu, +1 za dobre dialogi. +1 za nawiązania do klasyki.
Wartości - 4/10, ziew, kryminał, kamień gdzieś z boku, zapach też, dominanta motywacyjna tekstu zupełnie poza tematem. Jakbym to przeczytał w Empiku to nawet sekundę dłużej nie trzymałbym książki w ręku.
Rysa
Warsztat - 6/10, gładko, ale bez fajerwerków, a ja lubię fajerwerki.
Wartości - 5/10, sentymentalnie, delikatnie, aż mam podejrzenia co do autora.

Ale temat podjęty bylejak i jak łopatą w ryj.
Wieczna Canossa
Warsztat - 6/10, przy pewnej dozie uroku i bliskiej mi estetyki zabrakło powściągliwości i żelaznej konsekwencji, w efekcie chwilami jest to straszliwie przeszarżowane.
Wartości - 8/10, nic a nic nie zgadzam się z zawartą treścią, ale dopiero co pisałem tekst w podobnej stylistyce, która jest w dodatku jedną z moich ulubionych, więc ósemeczka. Ciekawy jestem, kto to napisał.
Prośba do Odczarodzieja
Warsztat - 8/10, bez czepiania się, bardzo konsekwentne stylistycznie, to rzadkość; wyobraźnia autora fruwa jak, hehe, motylek, ale przede wszystkim czuć, ze to właśnie tak ma być napisane, a o to chodzi w stylu i to już według jego definicji.
Wartości czytelnicze - 8/10; fajne jest. Bardzo dziecięce i czuć tę dziecięcość; i uroczość; poza tym urzekł mnie Żab wiążący krawat.

A jak wiadomo, u dzieci zawsze wszystko jest bardziej wyraźne. Chociaż można było zamknąć w tym jednak nieco, odrobinkę, jeden punkcik więcej.
Może być ten problem, że większość osób które pisały tę bitwę to osoby najczęściej komentujące bitwy. xD
[ Dodano: Sob 11 Paź, 2014 ]
MASZ CI LOS, zapomniałem o jednym:
Żywot kamienia poczciwego
Warsztat - 5/10 - takie sobie, ani mnie grzeje, ani ziębi.
Wartości - 4/10 - nie lubię zaangażowanej literatury.