Thana pisze:Woźniak pływał w stawie od zawsze i nikogo to nie dziwiło. Kto inny chciałby babrać się w mule i żywić larwami?
każdy, prawie każdy, większość by chciała. powinnaś zapytać; kto inny byłby w stanie.../wytrzymałby tyle mułu
Thana pisze:zwykle spływały zaraz po okresie próbnym.
tworzysz rzeczywistość z metafor i nagle zasuwasz prawniczym, unormowanym, ściśle jednoznacznym pojęciem i choć myślę, że zrobiłaś to z pełną świadomością, nie pasuje mi to. owszem, to może wydawać się konieczne, by pokazać czytelnikowi gdzie dzieje się akcja, ale za chwilę piszesz o recepcji - tej nie unikniesz, a dwa razy nie musisz naprowadzać, można by więc ten okres próbny zamienić na coś metaforycznego- może że miotały się/lawirowały między podobnymi stawami, a może jest ok.
Thana pisze:o ile umiały parzyć dobrą kawę – z mleczkiem i sam na sam.
za dużo powiedziane- z mleczkiem i sam na sam - od razu wiadomo o co chodzi, a chodzi nie o to, by ładniej nazwać ciągnięcie druta, lecz by powiedzieć coś nieoczywiście. tu niestety jest napisane "robienie loda", tylko że napisane jest to łagodnie. to zaś powinno napisane być tak, żeby czytelnik przeczytał tu o robieniu kawy i zaczynając czytać kolejne zdanie zawrócił po trzech słowach z myślą: ej, a czy czasem nie chodzi tam o... i wtedy powinien pomyśleć: albo mam kosmate myśli, albo tam rzeczywiście chodzi o... oprócz tego są też czytelnicy, którym wystarczy samo
mleczko lub samo
sam na sam - i z jednego i z drugiego domyślą się o co chodzi - więc coś trzeba uciąć.
Thana pisze: Najlepiej, ze względu na wrodzoną gibkość, w mętnej wodzie radziły sobie węgorze.
coś miałaś w głowie, ale nie pozwoliłaś tego zobaczyć czytelnikowi; węgorz może być i gibki, ale czy w pierwszym skojarzeniu tak się kojarzy? myślę, że jeśli dobierać do zwierząt atrybuty, to byłoby tak: lew - waleczny, mrówka - pracowita, węgorz - elektryczny. a nawet jakby gibki, to jak mam sobie wyobrazić postać, którą ma reprezentować- to jakiś japiszon czy co?
Thana pisze:Ale i one w końcu opadały na dno.
dno czego- firmy? czy zapijały się na samym dnie? ani jedno, ani drugie nie pasuje (bo jeśli odchodziły, to przecież nie opadały na dno), a jeśli to dno ma polegać na porzuceniu ambicji i przemianę w trybik idealny, to też średnio. Ich porażka musi być jednoznacznie określona. Tak sobie wstawione zdanie- poprawne i tyle. Takiego zdania mógłby użyć Prus w Lalce - jeśli musiałby do czwartku oddać kolejny odcinek do gazety, a w środę popołudniu miałby ćwierć planowanej objętości tekstu. Wtedy takie zdanie; nieprecyzyjne, aczkolwiek poprawne może prześć. Drabble wymaga maksymalnej koncentracji, wszelka niedoróbka jest widoczna jak szpinak na górnej lewej trójce.
Thana pisze:Tym razem zarządzono oczyszczanie zbiornika.
i kto o tym wie? tylko rekiny? rekiny z woźniakiem, czy wszyscy? jeśli wszyscy, to trzeba coś napisać o funebralno-gnojnej atmosferze jaka zapewne panowałaby na owym opłatku, jeśli tylko rekiny, to te zdanie trzeba dać na koniec- że upupiono Woźniaka w ramach czyszczenia zbiornika. jeśli zaś Woźniak miałby dostać cynk, że będzie czyszczenie to byłaby znakomita okazja, by pokazać jego pewność i pychę, a gdyby dał to delikatnie do zrozumienia podwładnym, to wyśmienicie kontrastowałoby to z lękiem, jaki by ze złej woli w nich podsycił. A to wszystko kontrastowałoby z łupniem jakiego doznałby na końcu. (wiem, wiem, miejsca mało, ale to właśnie odróżnia dobre drabble od lepszych

)
Thana pisze:po czym ścięto łeb.
gdyby zostawić wcześniejszy okres próbny, to tu można by napisać np., że ścięto łęb półroczną odprawą.
zastanawiam się, czy świadomie pominęłaś nieignorowalny związek frazeologiczny "strzelić karpia" który choć nie istnieje zapewne w żadnym słowniku, funkcjonuje w żywym języku i ma się świetnie. czy może jest on Ci obcy i nie zdawałaś sobie sprawy z potencjału, jaki mogłaś z niego wycisnąć w kontekście puenty.
zmień Woźniakowi nazwisko na Karpiński
być może zamiast męczyć się nad 100 słowami, warto zrobić z tego miniaturkę np. na 2015 znaków, wtedy zmieścisz wszystko, a dobry drabel sam wpadnie w ramach dobrego samopoczucia po olśniewającej mini