Słowniki

1
Do tej pory w trakcie pisania korzystałam z intrnetowych słowników, ale chciałabym zaopatrzyć się w wersje papierowe. Teraz pytanie jakie słowniki (chodzi mi o tytuły i autorów), warto zakupić? Niestety jestem trochę zielona w temacie tego, co jest dostępne na rynku, a zależy mi na profesjonalnej pomocy, a więc naprawdę dobrych i wyczerpujących opracowaniach. Cena nie gra roli.

Natomiast dużo dobrego słyszałam o "Słowniku języka polskiego" Witolda Doroszewskiego. Pełen słownik można było znaleźć na stronie PWN, ale obecnie adres nie istnieje :( Dużo ostatnio zmieniali, więc to pewnie dlatego. Jeśli ktoś zna prawidłowy link, byłabym wdzięczna za jego podanie.

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2014 ]
Dodatkowo jesli znacie jakieś książki, ktore przydałyby się w pisaniu, też chcętnie o nich usłyszę. Tylko nie chodzi mi o poradniki "jak pisać", bo nie o ten rodzaj pomocy mi chodzi :P

Re: Słowniki

2
Phoe pisze:Do tej pory w trakcie pisania korzystałam z intrnetowych słowników, ale chciałabym zaopatrzyć się w wersje papierowe.
Co z jednej strony się chwali, bo to ksiązki (duh!), ale z drugiej, ja w tym wypadku wychodzę z założenia, że w dzisiejszych szybkich czasach język zmienia się tak dynamicznie, że marnotrawstwem papieru i pieniędzy jest kupowanie nowego słownika co kilka lat :) Dlatego używam...
Phoe pisze: Natomiast dużo dobrego słyszałam o "Słowniku języka polskiego" Witolda Doroszewskiego. Pełen słownik można było znaleźć na stronie PWN, ale obecnie adres nie istnieje :( Dużo ostatnio zmieniali, więc to pewnie dlatego. Jeśli ktoś zna prawidłowy link, byłabym wdzięczna za jego podanie.
... słownika na www.sjp.pwn.pl :wink:
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

3
Słownik seksualizmów polskich Lewinsona - to bardzo dobra pozycja :P Odkąd go mam, przestałem wchodzić na redtuba :twisted: (joke) :lol:

4
No, jeśli mam być szczery, to popieram Immo. Nawet u nas na polonistyce wykładowcy nam wprost mówią, żeby się nie wydurniać z kupowaniem słowników, bo internetowe/cyfrowe są szybsze, prostsze i pełniejsze.

Chyba, że mowa o "Słowniku literatury polskiego oświecenia" i temu podobnych, bo to są prace naukowe same w sobie i służą po prostu jako źrodła.

Jeśli chodzi o "książki, które mogą pomóc w pisaniu", to od początku swojej bytności na forum polecam serdecznie "Zarys teorii literatury" Głowiński, Sławińska, lub jego uproszczoną wersję - "Poetykę" Kulawika.
Dla poetów dorzucam "Semantykę wypowiedzi poetyckiej" Okopień-Sławińskiej.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

5
Ale ja chcę do poczytania do poduszki, dlatego ma być papierowe :twisted:
Sepyrot, te pozycje akurat znam.

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2014 ]
Immo pisze:słownika na www.sjp.pwn.pl :wink:
A nie, bo http://sjp.pwn.pl/doroszewski :cool: Przed chwilą rozkminiłam, że połączyli trzy słowniki naraz, ale pod tym adresem przerzuca bezpośrednio do Doroszewskiego.

7
E tam, wcale nie wszystko. Przydałoby mi się na przykład coś, co by szczegółowo traktowało o interpunkcji i zapisie. Coś na poziomie tego, co musi wiedzieć korektor, czyli wszelkie kruczki, wyjątki, etc. Jestem na tym etapie, że bardzo by mi się to przydało.

8
O interpunkcji to Podracki. A z zapisem gorzej, musisz popytać jakichś edytorów o podręczniki - chociaż przyznam się szczerze, że nie mam bladego pojęcia po co Ci to do pisania. ;)
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

9
Potrzebne, bo podczas pisania czasem zatrzymuję się i kminię: ma być tu przecinek czy nie? Podobnie jest z zapisem niektórych rzeczy. I niestety nie jest to oczywiste nawet po pójściu na przeszpiegi do znajomych czy Internetu. A skoro jestem chłonna na wiedzę i mogłabym pisać poprawnie z automatu, to szkoda sadzić byki ;) Poza tym lubię tego typu rzeczy wiedzieć.

10
Phoe pisze:Potrzebne, bo podczas pisania czasem zatrzymuję się i kminię: ma być tu przecinek czy nie? Podobnie jest z zapisem niektórych rzeczy. I niestety nie jest to oczywiste nawet po pójściu na przeszpiegi do znajomych czy Internetu.
Po to jest Wery :D
przecinki, podejrzewam, wchodzą w krew podobnie jak drobne elementy umiejętności prowadzenia samochodu czy inne rzeczy, których uczysz się z doświadczenia i z czasem odpalają się automatycznie. :)
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

12
To co wyżej, plus Wielki słownik frazeologiczny PWN (mam wersję z płytą i to z niej najczęściej korzystam), czasem słownik etymologiczny, słownik synonimów i antonimów. Do przecinków dobra jest książka: "Gdzie postawić przecinek?". A jeśli mam jakieś szczególne wątpliwości korzystam z Korpusu Języka Polskiego: http://nkjp.pl/
"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/

13
Aktegev pisze:Do przecinków dobra jest książka: "Gdzie postawić przecinek?".
Podracki.

Phoe, pal licho te przecinki, mam na myśli zapis. :P W zasadzie jak się nie napisze, to korekta i tak będzie wszystko poprawiać i zmieniać po swojemu do składu.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

14
Phoe pisze:Do tej pory w trakcie pisania korzystałam z intrnetowych słowników, ale chciałabym zaopatrzyć się w wersje papierowe.
Ja polecam (bo sam stosuję) USJP. Ale to nie jest słownik papierowy, tylko na pen drive (w najnowszej wersji przynajmniej). Wydaje mi się, że skoro już piszemy przy pomocy komputerów, to czas się przesiąść na słowniki elektroniczne - zaoszczędza się kupę czasu :mrgreen:

USJP to kilka słowników w jednym miejscu; mnie osobiście rozwala siatka powiązań wyrazowych, że o takich drobiazgach jak słownik a tergo (dla poetów klasycznych rzecz niezbędna) nie wspomnę ;-)
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus
Oficyna wydawnicza RW2010
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”