106

Latest post of the previous page:

B.A, wszak znamy się jak stare konie, co owies z jednego żłoba już w Dzikości żarły :D

Martwi mnie ta zwiecha fabularna - tekst musi mieć min. 80 tyś znaków, a w tej chwili ma 40k i tak naprawdę mógłby się już skończyć. Ten początek wymaga jeszcze dużo poprawek (głównie w przedstawieniu postaci bohaterów), ale muszę znaleźć sposób, by pociągnąć to dalej - już widzę, że nie będzie łatwo. Dziś 0 znaków, głównie praca koncepcyjna ;)
Coś tam było? Człowiek! Może dostał? Może!

107
Ano, pewnie, że się znamy :), ale mnie chodziło o coś z dłuższych tekstów, bo prosta historia w szorcie jest jakby oczywista, a ja chciałem dobrze napisaną prostą historię w czymś dłuższym.

Dlaczego ten tekst musi mieć min. 80 tyś znaków? To na jakiś konkurs? Bo ja raczej jestem za nie rozwlekaniem na siłę.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

108
Konkurs już dawno się skończył, a mnie tak się spodobało, że po napisaniu dwóch opowiadań, dołożyłem kolejne, i jeszcze jedno, i następne, i mam ich już pięć czy sześć, a każde ma +- 80 tyś znaków, stąd takie założenia dla kolejnego. Tak sobie piszę i się uczę.

Wiesz, B.A, jeżeli podałbyś mi adres mailowy, chętnie prześlę Ci jedno - bardzo jestem ciekawy ogólnego odbioru, bo z uporem maniaka próbuję połączyć prozę czysto sensacyjną z własnymi założeniami.

109
Ciekawe założenie... może kiedyś też zadam sobie konkretną objętość.

Mejl poszedł na PW.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

110
I kolejny tekst zdaje się być skończony -- oczywiście wymaga poprawek, ale na razie zostanie tak jak jest. Wyszło 60 k znaków, ale jeszcze coś dopiszę, jak będę całość poprawiać. A dziś z marszu zacząłem pisać kolejne opowiadanie.

Przy okazji zrobiłem sobie małe podsumowanie: w poprzednim roku pękło mi 500k znaków. Oczywiście, część rzeczy jest niedokończonych, kilka zaledwie zaczętych, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony

111
Mam już 30k nowego tekstu, a do połowy miesiąca planuję dobić do 80k. W międzyczasie z tych moich opowiadań wyklarowała się jakaś fabuła - może nawet połączę je w całość. Do napisania zostały jeszcze dwa opowiadania i będzie koniec.

112
Tak trochę utknąłem w detalach, ale powoli wychodzę na prostą - poprawiam napisany fragment. Nie zdążę skończyć tekstu do połowy miesiąca, ale przecież wcale nie muszę :D

B.A. dzięki za wartościową opinię - takie spojrzenie bardzo dużo dla mnie znaczy. Dziękuję.

113
Dobiłem do 40k znaków, jeszcze drugie tyle i tekst będzie zakończony. W międzyczasie wrzuciłem napisane opowiadania do jednego dokumentu i wyszło 440k znaków. Fajnie.

115
Pękło już 55k - zakończenie mam obmyślone ze szczegółami, pozostało tylko zamienić je w literki. Tekst wyjdzie odrobinę dłuższy, w granicach 100k (ale to dobrze - będzie pasował do pozostałych).

Mam olbrzymią chęć na kombinowanie z kompozycją - na razie jest po bożemu (ekspozycja-finał-wyciszenie), ale następny tekst z pewnością napiszę inaczej. Marzy mnie się trzęsienie ziemi na początku, a potem stopniowe wyciszanie, gdzie przez cały tekst już nic się nie zdarzy, a zakończenie będzie blade i rozmyte -- chcę z premedytacją zanudzić czytacza na śmierć. Taka próba sił: rzuci w kąt czy nie :D

116
I skończyłem ;)
Mam 6 długich opowiadań, ułożone kolejno tworzą jedną historię. Łącznie 580k znaków. Teraz muszę od nich odpocząć i z dziką radością zabrać się za inne rzeczy.

117
Filip pisze:I skończyłem ;)
Mam 6 długich opowiadań, ułożone kolejno tworzą jedną historię. Łącznie 580k znaków. Teraz muszę od nich odpocząć i z dziką radością zabrać się za inne rzeczy.
Gratulacje FIlip :)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

118
Dobra, bawimy się dalej :D

Wracam do opowiadania o Zuzannie i starcach -- zacząłem je pisać jeszcze w 2013 r., więc już chyba najwyższy czas to skończyć ;) Plan na czerwiec: napisać, zredagować, wysłać (Gdzie? Jeszcze nie wiem).

119
Filip pisze:I skończyłem ;)
Możesz przesłać?
Chętnie poczytam :)

Albo przynajmniej podaj namiary gdzie wydajesz. Kupię w ciemno!

120
slavec2723 pisze: Albo przynajmniej podaj namiary gdzie wydajesz. Kupię w ciemno!
Ja też! Ja też! :D

A tymczasem miłej zabawy (i świetnych efektów pracy) przy innych projektach :)
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

121
Dzięki za dobre słowo -- te opka zostały napisane dla przyjemności; uparłem się, że je skończę. Do wydania się nie nadają, nie w obecnej postaci. Nawet nie wiem, dla kogo są pisane - najbardziej chyba dla mnie ;) Prośba o mail - chętnie je prześlę.

W nowym maratonie zredagowałem i ułożyłem chronologicznie fragmenty, które napisałem kiedyś. Mam prawie 20k znaków, planuję dobić do 40k. Idzie nieźle.

Wróć do „Maraton pisarski”