Potrzebny cytat

1
Jak w temacie. Poszukuję jakichś zgrabnych cytatów w temacie pochwały ofiary/mordu. Dopuszczone wszystko od Upaniszad po Agathę Christie :wink:

Na razie wyłowiłam sobie z Szekspira:

"Więc, przyjaciele, zabijmy Cezara
Dłonią bez trwogi, lecz bez nienawiści.
Niechaj upadnie jak ofiara bogom,
Nie jako strawa dla psów porzucona;
Niech serca nasze będą jak pan mądry,
Który śle sługi do krwawego czynu,
A potem zda się ten czyn im wyrzucać.
Tylko tak dzieło przez nas dokonane
Wyda się dziełem potrzeby, nie zemsty;
Tylko tak każdy z nas światu się wyda
Nie mężobójcą, ale zbawicielem."

Pomożecie? :>
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

2
Ale takie szwarc, mydło i powidło? No to siup:

"Jeżeli gdzieś na Starym pokaże się Mieście
I utkwi w was Kiliński swe oczy zielone,
Zabijcie go! - A trupa zawleczcie na stronę
I tylko wieść mi o tym radosną przynieście."

"I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd oni was wypędzili – Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. – I nie zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać. Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich! – Taka jest odpłata niewiernym!"

Poza tym oczywiście wyłowi się coś z "Wizyty starszej pani" i "Makbeta".
And the world began when I was born
And the world is mine to win.

3
Carewna pisze:Ale takie szwarc, mydło i powidło
Kalejdoskop fajna rzecz.

A tak poważnie - będą bohaterowi tłumaczyć, że świat nie może funkcjonować bez ofiar i rzucą paroma cytatami. Najlepszy jest na razie ten z Juliusza Cezara - usprawiedliwienie mordu.
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

4
Joseph De Maistre:

Pada oto ponury sygnał: jakiś najnędzniejszy sługa sprawiedliwości puka do jego (kata) drzwi i oznajmia mu, że jest potrzebny... Rzucają mu truciciela, ojcobójcę, świętokradcę. Chwyta go, rozciąga na leżącym krzyżu i przywiązuje doń, unosi ramię: zapada wówczas straszliwe milczenie i słychać tylko trzask kości, pękających pod drągiem, i wycie ofiary. Odwiązuje ją, przenosi na koło: zdruzgotane członki oplatają szprychy, głowa zwisa, włosy jeżą się, a usta szeroko otwarte wydają od czasu do czasu tylko kilka krwawych słów, wzywających śmierci. Skończył; serce mu bije, ale z radości. Winszuje sobie, mówiąc w duszy: nikt nie łamie kołem tak dobrze jak ja. Schodzi, wyciąga rękę splamioną krwią, a sprawiedliwość rzuca mu z daleka kilka sztuk złota, które unosi przez szpaler ludzi, odsuwających się od niego ze zgrozą. Siada do stołu, je, potem kładzie się do łóżka, zasypia. A nazajutrz, budząc się, myśli o wszystkim innym, tylko nie o tym, co uczynił wczoraj. Jest że to człowiek? Tak: Bóg przyjmuje go w swoich świątyniach i pozwala mu się modlić. Nie jest przestępcą. A jednak żadne usta nie zgodzą się wypowiedzieć na przykład, że jest cnotliwy, że jest uczciwym człowiekiem, że godzien jest szacunku, etc. Żadna pochwała moralna doń się nie stosuje, bo wszystkie kładą jako warunek stosunki z ludźmi, a on nie utrzymuje żadnych.

A jednak cała wielkość, cała potęga, cała dyscyplina spoczywa na kacie: on jest postrachem i więzią społeczności ludzkiej. Zabierzcie światu ów niepojęty czynnik, a w jednej chwili ład ustąpi miejsca chaosowi, trony upadną i społeczeństwo zniknie.

Bóg, który jest twórcą zwierzchności, jest również twórcą kary: On rzucił naszą ziemię pomiędzy te dwa bieguny, gdyż Jehowa jest panem obydwu biegunów i na nich każe się obracać światu. Istnieje tedy w kręgu doczesnym boskie i widome prawo karania zbrodni i prawo to, tak stałe jak społeczeństwo, któremu zapewnia trwałość, wykonywane jest niezmiennie od początku rzeczy: zło, istniejąc na ziemi, działa stale, a zatem musi koniecznie być stale hamowane przez karę...

5
O, tego nie znałam. Z czego to konkretnie?

7
E.Horsztyński pisze:Nie można zrobić omletu bez rozbijania kilku jaj
Tiaaaaaa.... Ja raczej przekartkowałam sobie moją skromną kolekcję mistrzów buddyjskich. Mam fragment o tym, że lepiej zostawić chorą matkę na śmierć głodową niż zrezygnować z nauki medytacji, ale nie tego szukam :roll:

8
Księga Wyjścia 32:26-29
26. Zatrzymał się Mojżesz w bramie obozu i zawołał: Kto jest za Panem, do mnie! A wówczas przyłączyli się do niego wszyscy synowie Lewiego.
27. I rzekł do nich: Tak mówi Pan, Bóg Izraela: Każdy z was niech przypasze miecz do boku. Przejdźcie tam i z powrotem od jednej bramy w obozie do drugiej i zabijajcie: kto swego brata, kto swego przyjaciela, kto swego krewnego.
28. Synowie Lewiego uczynili według rozkazu Mojżesza, i zabito w tym dniu około trzech tysięcy mężów.
29. Mojżesz powiedział wówczas do nich: Poświęciliście ręce dla Pana, ponieważ każdy z was był przeciw swojemu synowi, przeciw swemu bratu. Oby Pan użyczył wam dzisiaj błogosławieństwa!
/Biblia Tysiąclecia/

9
Nie, nie o to mi chodzi. Może źle, że nie powiedziałam, że potrzebuję mordu chwalonego za funkcję "ocalającą" - jak zabójstwo dyktatora. Tutaj jest zaś wytracanie tych, co "stali się nieokiełznani" i zagrażają zniszczeniu całej społeczności.

11
O, tego nie znałam. Z czego to konkretnie?
Z "Pochwały kata" cytowanego autora. Cytat znalazłem w sieci, w pewnym tekście i nie wiem, czy i jak można zweryfikować źródło.

Może też coś ze Słowackiego "Kordiana"? Tam choć do zamachu ostatecznie nie dochodzi, pojawia się pochwała zabicia cara.

12
Kordian - tak, ale więcej będzie u Raskolnikowa, choćby:
Za jedno życie - tysiąc żywotów uratowanych od gnicia i rozkładu. Jedna śmierć w zamian za sto żywotów - przecież to prosty rachunek!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”