16

Latest post of the previous page:

Krucha jak filiżanka z chińskiej porcelany, mawiano o naszych babkach i prababkach jeżeli tylko udało im się urodzić w zacnej ziemiańskiej rodzinie. I było to określenie pieszczotliwe, miłe. Tym mianem określano kobiety lub dziewczęta charakteryzujące się gibkością ciała, delikatnością charakteru tzw. mimozy. Który z mężczyzn nie miałby ochoty podać takiej delikatnej osóbce swego mężnego ramienia?
Panie nawet nie musiały się bardzo wysilać, by omdlewać w męskich ramionach, bowiem ściśnięte gorsetem łatwo traciły oddech. A ta przypadłość ciała łatwo wykształcała cechy ich charakterów. Trudność w szybkim poruszaniu sprzyjała też spowolnieniu umysłu. Nie cechując się szybkością myśli, nie podejmowały szalonych czynów a więc dalej były kruche, delikatne, wymagające opieki męskiego ramienia. Co trzeba przyznać męskiej populacji nadzwyczaj to odpowiadało.
I tak uznajemy, że kruchość charakteru i wyglądu wybitnie służyła osobom żeńskiego rodzaju wieków minionych.
Dziś osoba o kruchym, delikatnym charakterze zostanie nazwana histeryczką, osobą naiwną – dziś rządzi „wyścig szczurów”. Na delikatność, proste spojrzenie na życie dziś nie ma miejsca. Światem rządzi zasada dziel i rządź.
To co niegdyś było zaletą, dziś wadą się stało. Przynajmniej ja tak widzę. :P

[ Dodano: Nie 24 Maj, 2015 ]
Och, zapomniałam podać przykład z mężczyznami - ale to już chyba temat innej opowieści :mrgreen: .
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

17
Na samym wstępie pragnę podziękować osobom, które wzięły udział w zainicjowanym przeze mnie konkursie. Odpowiedzi przeczytałam, skrupulatnie przemyślałam i ogłaszam, że konkurs wygrała: GEBILIS.

Autorkę proszę o przesłanie na mojego maila: [email protected] adresu, na który wyślę nagrodę.

Mam nadzieję, że gdy następnym razem zorganizuję jakiś konkurs, to weźmie udział tyle osób, ile w ogóle przeczyta ten post:)
Jeszcze raz dziękuję za udział i zapraszam w najbliższej przyszłości ;D
zapraszam na bloga: blacklady.blogujaca.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”