121

Latest post of the previous page:

Dziękuję za miłe słowa, jednak pewnie nie czuję się w żadnej z tych dyscyplin, są one zdecydowanie zbyt obszerne, abym mógł sobie pozwolić na taki komfort :)
Lubię także naukę języków obcych, np. przez lata intensywnie uczyłem się niemieckiego, ale coraz bardziej go zapominam. Pewnego razu wróciłem z wakacji pod Wiedniem z walizką wypełnioną książkami w tym języku (w tym celu ją kupiłem w Austrii); była tak ciężka, że kółka zatarły się, gdy ją ciągnąłem na stację :)
Obecnie moim głównym zadaniem w Instytucie (Historii Nauki) jest przygotowanie habilitacji z historii chemii :)
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett

Double-Edged (S)words

123
Grunt to spersonalizowane odpowiedzi :D

"Dear Writer,

Thank you for querying me about your project. Unfortunately, it is not a strong fit with my tastes or client needs at this time.

I appreciate your interest in [...], and wish you the best of luck in your search for an agent and publisher. Keep writing!

Kindest Regards"

"Dear Dr. Dolecki:

Thank you for considering [...] as a potential publisher for your
work entitled Name of Book in Bold and Italics.

Unfortunately, we often must decline to publish your book for reasons
unrelated to its intrinsic worth. After carefully considering your proposal,
we have concluded that your project is not appropriate for our publishing
program at this time"
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett

Double-Edged (S)words

124
Irytuje mnie też chwalenie się ludzi, jacy to oni są oblegani przez "petentów" (już to zawodowo, już to prywatnie).
List z agencji literackiej:

"Dear Marcin:

Thank you so much for thinking of me for your query. I wish I could offer a more personalized response but on average, I receive 500+ email query letters a week. Do know that every query letter and sample are read and even though your project is not right for me, it might be right for another agent so don’t give up! I’m also sorry I have no agent recommendations to offer.

Good luck with all your publishing endeavors.

Sincerely,"

Double-Edged (S)words

134
Pozytywną odpowiedź otrzymałem po ok. miesiącu oczekiwania, tekst był recenzowany przez dwie osoby.
Już dostałem umowę.
Książka zostanie wydana w formie papierowej (nakład nie został określony) oraz elektronicznej, 30% zysku będzie dla mnie (dosyć standardowo jak na USA), wyślą mi 12 egzemplarzy autorskich, do tego skromna zaliczka :)

Double-Edged (S)words

136
Wow, gratulacje! Czyli jednak się da ;)
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Wróć do „Archiwum Debiutów”