121

Latest post of the previous page:

Po kilku latach, jak to grafomanka (niestety leniwa i niekończąca projektów) wysłałam próbkę swojej twórczości w inne miejsce, gdzie oceny dokonuje aż sześć osób. Dostałam porządną ocenę z wypunktowaniem słabych i mocnych stron. Poniżej załączam cytaty o moich pisarskich przywarach:

"A teraz minus. Minusem jest niestety język i chwilami opis rzeczywistości, które nieco tę fabułę pozbawiają uroku. Język jest zbyt prosty, zbyt relacjonujący, za bardzo trzymający się rzeczywistości. Za dużo w nim powtórzeń. W warstwie fabularnej natomiast wydaje mi się jest za dużo autobiografizmu."

" Niestety, tym bardziej rozczarowała mnie treść fragmentu powieści. Największym jej grzechem jest fakt, że w żaden sposób nie byłam w stanie polubić głównego bohatera. A przecież to raczej ten rodzaj książki, w której czytelnik powinien mu kibicować! "

"Jeśli chodzi o pewne braki, to nie ma jasności gdzie i kiedy dzieje się akcja. Powinno to być zaznaczone wyraźnie i na samym początku, by czytelnik mógł szybko zorientować się w miejscu i czasie akcji. Jeśli tego brakuje, czytelnik próbuje sobie wiedzę na ten temat dobudować, domyślić się jej z drobnych, porozrzucanych w tekście sugestii – a to rozprasza uwagę, odciąga od akcji, co jest ze szkodą dla odbioru fabuły. Warto to poprawić. W kwestii czasu mam jeszcze jedną uwagę – nie jest jasne, w jakim tempie ten czas płynie."

Po recenzjach widać, że ktoś przeczytał mój tekst i wynotował wszystkie atuty i błędy. Wszystko napisane z szacunkiem, i profesjonalnie. Takie recenzje warte są wydanych pieniędzy. Teraz wiem, co dokładnie poprawić.
https://pisarzdowynajecia.com

123
katamorion, uważam, że fragment recenzji, który zacytowałaś, został napisany na szybko, przez to niestarannie, zawiera m.in. błędy interpunkcyjne.

"Język jest zbyt prosty, zbyt relacjonujący, za bardzo trzymający się rzeczywistości."
Można się domyśleć, co recenzent chciał przekazać, ale w takiej formie zarzut jest nietrafny i co najmniej dziwny.

"Największym jej grzechem jest fakt, że w żaden sposób nie byłam w stanie polubić głównego bohatera. "

Gdyby zostało napisane: trudno byłoby znaleźć czytelników, którzy mogliby polubić głównego bohatera, to wówczas taka opinia może mieć wartość dla autora.

"Jeśli chodzi o pewne braki, to nie ma jasności gdzie i kiedy dzieje się akcja. Powinno to być zaznaczone wyraźnie i na samym początku, by czytelnik mógł szybko zorientować się w miejscu i czasie akcji."

Nieporadnie napisane.

W kwestii czasu mam jeszcze jedną uwagę – nie jest jasne, w jakim tempie ten czas płynie."

Takie uwagi o czasie są zabawne. Czyżby zatem istniał jakiś inny czas, względem którego szybkość upływu "zwykłego" czasu byłaby mierzona?
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett

Double-Edged (S)words

125
Szczepko pisze:
katamorion pisze:Po kilku latach, jak to grafomanka (niestety leniwa i niekończąca projektów) wysłałam próbkę swojej twórczości w inne miejsce, gdzie oceny dokonuje aż sześć osób. Dostałam porządną ocenę z wypunktowaniem słabych i mocnych stron.
Jakieś namiary i cennik? Może być na PW.
Ja też poproszę jeśli można
Everything happens for a reason

127
Prowadzą warsztaty literackie ale nie chwalą się nazwiskami wykładowców...

moim zdaniem kolejna firma z cyklu splunąć i rozetrzeć...
aczkolwiek trzeba im zapisać na duży plus że podają adres firmy i numer KRS

129
ups. errata - podali nazwiska choć dobrze schowane.
fachowcy od rynku etc. - tych nie oceniam.

No i mają na pokładzie ąż jedna pisarkę która wydała aż jedną powieść.

cool :roll:

ale będę się upierał - jak się chce coś takiego prowadzić trzeba mieć na pokładzie choć kilku praktyków

130
już chyba wolę poszukać recenzentów na własną rękę, czyli pobłagać trochę, przekupić, ale generalnie kogoś, kto się na tym zna

131
imadoki pisze:Andrzej Pilipiuk, no właśnie takie wrażenie na mnie wywarli. Dlatego nie jestem zainteresowana
Kurcze musimy się wreszcie zebrać i zrobić własne warsztaty.
Taniej i lepiej ;)

133
Tu są opinie o książce tej Pani z serwisu Lubimy czytać

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/24445/rudzielce

ciekawe - najlepsze 10 gwiazdek dali ludzie którzy poza oceną nie napisali o książce ani słowa.

bardzo dziwna struktura ocen - na 101 oceniających tylko 3 minirecenzje
(z oceną zaczynającą się od 6-ciu gwiazdek).

Tematyka wydała mi się (po recenzjach) interesująca - ale furory autorka nie zrobiła...

Druga Autorka jakby ciut wyżej skoczyła...

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/24125/motyl-na-szpilce

117 ocen 10 opinii - choć przeważają takie na 5 gwiazdek.

Teraz pomyślmy ilu porównywalnych autorów mamy na Weryfikatorium.

135
Teraz pomyślmy ilu porównywalnych autorów mamy na Weryfikatorium.
Autorzy są, ale rzadko komentują teksty w dziale "Do zweryfikowania".
Poza tym, jeśli ktoś chce opublikować tekst, raczej nie nie chce umieszczać go w internecie (chociaż są osoby, które rozdają swoje ebooki za darmo). Dlatego nikt takiego tekstu na Weryfikatorium nie wstawi. Wątpię zaś, czy któryś z naszych fioletowych publicznie by ogłosił, że jest zainteresowany wystawianiem recenzji... Poza tym byłaby to opinia jednej osoby, a nie sześciu.

Dlatego zamiast negacji (aczkolwiek argumenty są trafne) poproszę o jakąś alternatywę :)
https://pisarzdowynajecia.com

136
katamorion, najlepszą alternatywą są opinie zaprzyjaźnionych osób, także tych fioletowych.
Tu jest dział, gdzie można się zareklamować i znaleźć czytaczy. Nie mówię, że na cały tekst i że będzie absolutnie profesjonalnie, ale każda z tych osób przypuszczalnie zwróci uwagę na coś innego.

Wróć do „Wydawnictwa”