Witam,
będę wdzięczna za info, ile procent dostaje autor zwyczajowo, przeciętnie za publikację tłumaczonego dzieła w USA? Umowa z amerykańskim wydawcą. Ile za druk? Ile za e-book? Czy podobnie jak w Polsce? Z góry dziękuję.
4
Może skontaktuj się z tą autorką?
https://www.facebook.com/agnieszka.grochowska.56
Ona wydała w USA. Z tego co mi wiadomo książka kosztuje 30 dolców.
https://www.facebook.com/agnieszka.grochowska.56
Ona wydała w USA. Z tego co mi wiadomo książka kosztuje 30 dolców.
5
Pierwszy link z Googla (wyjaśnia, jak działają zaliczki i procent od sprzedaży):nataliaagata pisze:Witam,
będę wdzięczna za info, ile procent dostaje autor zwyczajowo, przeciętnie za publikację tłumaczonego dzieła w USA? Umowa z amerykańskim wydawcą. Ile za druk? Ile za e-book? Czy podobnie jak w Polsce? Z góry dziękuję.
http://writerunboxed.com/2011/11/28/11- ... ing-money/
Drugi link z Googla (podaje procenty):
http://www.writersservices.com/resource ... publishing
Trzeci link z Googla (podaje procenty dla debiutantów):
http://www.rachellegardner.com/how-book-royalties-work/
Dalej nie chciało mi się klikać.
Zważywszy na to, że to dość stare linki, podzieliłabym te procenty na pół, bo autorom płaci się obecnie coraz mniej.
7
To googlaj dalej. Przekleiłam trzy pierwsze wyniki wyszukiwania, więc podejrzewam, że jak dostosujesz wyszukiwanie pod ebooki, to też znajdziesz. Chociaż... Jeśli nie masz w ręku kontraktu od wydawcy i nie szukasz informacji, żeby porównać "ofertę", to ja naprawdę nie martwiłabym takimi rzeczami jak procent od ebooków.nataliaagata pisze:Tylko o wydaniach elektronicznych nie było tam, jaki za nie procent dla autora. E-book, audio-book itd.
8
Pozwolę sobie odpowiedzieć zgodnie z tym co wiem... Jeżeli sama wystawiasz e booka na Amazonie lub innej platformie, to uzyskujesz cenę książki minus marża dla owej platformy - czyli jakieś 75 - 50 % książki.
Jeśli przez agenta - to twoja należność należy pomniejszyć o jego procent - zazwyczaj 10 -20%, zależy jaką podpisaliście umowę. W przypadku Audio może być podobnie, ale to zależy od umowy jaką podpisałaś np. z agentem...
Jeśli nie masz problemów z angielskim polecam książkę "Writers`&Artists` Yearbook
Co roku jest wydawane nowe wydania z wieloma poradami, adresami agentów, wydawców, itd... Bardzo fajna rzecz, taka biblia dla pisarzy... Jest osobna wersja dla autorów książek dla dzieci
Jeśli przez agenta - to twoja należność należy pomniejszyć o jego procent - zazwyczaj 10 -20%, zależy jaką podpisaliście umowę. W przypadku Audio może być podobnie, ale to zależy od umowy jaką podpisałaś np. z agentem...
Jeśli nie masz problemów z angielskim polecam książkę "Writers`&Artists` Yearbook
Co roku jest wydawane nowe wydania z wieloma poradami, adresami agentów, wydawców, itd... Bardzo fajna rzecz, taka biblia dla pisarzy... Jest osobna wersja dla autorów książek dla dzieci
Ostatnio zmieniony pn 22 lut 2016, 17:07 przez Naturszczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Władysław "Naturszczyk" Zdanowicz
9
To googlaj dalej. Przekleiłam trzy pierwsze wyniki wyszukiwania, więc podejrzewam, że jak dostosujesz wyszukiwanie pod ebooki, to też znajdziesz.
Coś już tam googlałam, jak widać nie tak dobrze jak ty.
Poza tym nie ma jak relacja osoby, która jakoś już ten temat przetrawiła.
Chociaż... Jeśli nie masz w ręku kontraktu od wydawcy i nie szukasz informacji, żeby porównać "ofertę", to ja naprawdę nie martwiłabym takimi rzeczami jak procent od ebooków.
[ Dodano: Pon 22 Lut, 2016 ]
To googlaj dalej. Przekleiłam trzy pierwsze wyniki wyszukiwania, więc podejrzewam, że jak dostosujesz wyszukiwanie pod ebooki, to też znajdziesz.
Chociaż... Jeśli nie masz w ręku kontraktu od wydawcy i nie szukasz informacji, żeby porównać "ofertę", to ja naprawdę nie martwiłabym takimi rzeczami jak procent od ebooków.
Drogi Naturszczyku, dziękuję za info.
A jeśli wydanie następuje poprzez wydawnictwo, bez agenta, to ile procent może być mniej więcej za e-book dla autora? 10 procent? 20?
Czy to jest mniej, czy więcej niż za wydania drukowane?
pozdr.

Drogi Naturszczyku, dziękuję za info.
A jeśli wydanie następuje poprzez wydawnictwo, bez agenta, to ile procent może być mniej więcej za e-book dla autora? 10 procent? 20?
Czy to jest mniej, czy więcej niż za wydania drukowane?
pozdr.
pozdrawiam serdecznie
Nataliaagata
Nataliaagata
10
Zazwyczaj e book jest sporo tańszy od wydania papierowego, ale i możesz otrzymać większy procent od egz... Wszystko zależy od potencjału twojej książki, oraz od twoich zdolności do negocjacji.
Przy audio trudno będzie o duży %, bo tu dodatkowo trzeba zapłacić lektorowi, więc wydawcy mają argument aby zbić Twój % na bardziej realny. Ale przy e booku możesz spokojnie negocjować... Pierwsza zasada - nie zgadzać się na pierwszą propozycje, bo oni zawsze podają zaniżoną, zgodnie z zasadą " a nuż się uda". Nie wiem czy oglądasz program o lombardach ze Stanów, pierwsza cena zawsze jest zaniżona u nich, a zawyżona u sprzedającego, ważne aby się gdzieś spotkać.
Powyżej podałem ci namiar na anglosaską biblię dla autorów...
Przy audio trudno będzie o duży %, bo tu dodatkowo trzeba zapłacić lektorowi, więc wydawcy mają argument aby zbić Twój % na bardziej realny. Ale przy e booku możesz spokojnie negocjować... Pierwsza zasada - nie zgadzać się na pierwszą propozycje, bo oni zawsze podają zaniżoną, zgodnie z zasadą " a nuż się uda". Nie wiem czy oglądasz program o lombardach ze Stanów, pierwsza cena zawsze jest zaniżona u nich, a zawyżona u sprzedającego, ważne aby się gdzieś spotkać.

Powyżej podałem ci namiar na anglosaską biblię dla autorów...
Władysław "Naturszczyk" Zdanowicz
11
Ja mam zapisane w umowie: 30% (net revenue).
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett
Double-Edged (S)words
Double-Edged (S)words