Wydawca w USA

1
Witam,
będę wdzięczna za info, ile procent dostaje autor zwyczajowo, przeciętnie za publikację tłumaczonego dzieła w USA? Umowa z amerykańskim wydawcą. Ile za druk? Ile za e-book? Czy podobnie jak w Polsce? Z góry dziękuję.
pozdrawiam serdecznie
Nataliaagata

2
Nie mamy pojęcia bo nikomu z nas się jeszcze nie udało :roll:
A i szanse na to nie są duże :roll:

ale jakbyś była pierwsza to poprosimy o info ;)

*

o wydawaniu w USA już pisaliśmy - poszukaj odpowiedniego wątku w dziale "wydawanie książki za granicą" i tam doczytaj

5
nataliaagata pisze:Witam,
będę wdzięczna za info, ile procent dostaje autor zwyczajowo, przeciętnie za publikację tłumaczonego dzieła w USA? Umowa z amerykańskim wydawcą. Ile za druk? Ile za e-book? Czy podobnie jak w Polsce? Z góry dziękuję.
Pierwszy link z Googla (wyjaśnia, jak działają zaliczki i procent od sprzedaży):
http://writerunboxed.com/2011/11/28/11- ... ing-money/
Drugi link z Googla (podaje procenty):
http://www.writersservices.com/resource ... publishing
Trzeci link z Googla (podaje procenty dla debiutantów):
http://www.rachellegardner.com/how-book-royalties-work/
Dalej nie chciało mi się klikać.

Zważywszy na to, że to dość stare linki, podzieliłabym te procenty na pół, bo autorom płaci się obecnie coraz mniej.
O pisaniu i innych nałogach

6
Melfka, dzięki. Ciekawe artykuły, sporo się dowiedziałam. Tylko o wydaniach elektronicznych nie było tam, jaki za nie procent dla autora. E-book, audio-book itd.
pozdrawiam serdecznie
Nataliaagata

7
nataliaagata pisze:Tylko o wydaniach elektronicznych nie było tam, jaki za nie procent dla autora. E-book, audio-book itd.
To googlaj dalej. Przekleiłam trzy pierwsze wyniki wyszukiwania, więc podejrzewam, że jak dostosujesz wyszukiwanie pod ebooki, to też znajdziesz. Chociaż... Jeśli nie masz w ręku kontraktu od wydawcy i nie szukasz informacji, żeby porównać "ofertę", to ja naprawdę nie martwiłabym takimi rzeczami jak procent od ebooków.
O pisaniu i innych nałogach

8
Pozwolę sobie odpowiedzieć zgodnie z tym co wiem... Jeżeli sama wystawiasz e booka na Amazonie lub innej platformie, to uzyskujesz cenę książki minus marża dla owej platformy - czyli jakieś 75 - 50 % książki.
Jeśli przez agenta - to twoja należność należy pomniejszyć o jego procent - zazwyczaj 10 -20%, zależy jaką podpisaliście umowę. W przypadku Audio może być podobnie, ale to zależy od umowy jaką podpisałaś np. z agentem...
Jeśli nie masz problemów z angielskim polecam książkę "Writers`&Artists` Yearbook
Co roku jest wydawane nowe wydania z wieloma poradami, adresami agentów, wydawców, itd... Bardzo fajna rzecz, taka biblia dla pisarzy... Jest osobna wersja dla autorów książek dla dzieci
Ostatnio zmieniony pn 22 lut 2016, 17:07 przez Naturszczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Władysław "Naturszczyk" Zdanowicz

9
To googlaj dalej. Przekleiłam trzy pierwsze wyniki wyszukiwania, więc podejrzewam, że jak dostosujesz wyszukiwanie pod ebooki, to też znajdziesz.

Coś już tam googlałam, jak widać nie tak dobrze jak ty. :)
Poza tym nie ma jak relacja osoby, która jakoś już ten temat przetrawiła.

Chociaż... Jeśli nie masz w ręku kontraktu od wydawcy i nie szukasz informacji, żeby porównać "ofertę", to ja naprawdę nie martwiłabym takimi rzeczami jak procent od ebooków.

:)

[ Dodano: Pon 22 Lut, 2016 ]
To googlaj dalej. Przekleiłam trzy pierwsze wyniki wyszukiwania, więc podejrzewam, że jak dostosujesz wyszukiwanie pod ebooki, to też znajdziesz.

Coś już tam googlałam, jak widać nie tak dobrze jak ty. :)
Poza tym nie ma jak relacja osoby, która jakoś już ten temat przetrawiła.

Chociaż... Jeśli nie masz w ręku kontraktu od wydawcy i nie szukasz informacji, żeby porównać "ofertę", to ja naprawdę nie martwiłabym takimi rzeczami jak procent od ebooków.

:)

[ Dodano: Pon 22 Lut, 2016 ]
Drogi Naturszczyku, dziękuję za info.
A jeśli wydanie następuje poprzez wydawnictwo, bez agenta, to ile procent może być mniej więcej za e-book dla autora? 10 procent? 20?
Czy to jest mniej, czy więcej niż za wydania drukowane?
pozdr.
pozdrawiam serdecznie
Nataliaagata

10
Zazwyczaj e book jest sporo tańszy od wydania papierowego, ale i możesz otrzymać większy procent od egz... Wszystko zależy od potencjału twojej książki, oraz od twoich zdolności do negocjacji.
Przy audio trudno będzie o duży %, bo tu dodatkowo trzeba zapłacić lektorowi, więc wydawcy mają argument aby zbić Twój % na bardziej realny. Ale przy e booku możesz spokojnie negocjować... Pierwsza zasada - nie zgadzać się na pierwszą propozycje, bo oni zawsze podają zaniżoną, zgodnie z zasadą " a nuż się uda". Nie wiem czy oglądasz program o lombardach ze Stanów, pierwsza cena zawsze jest zaniżona u nich, a zawyżona u sprzedającego, ważne aby się gdzieś spotkać. :lol:
Powyżej podałem ci namiar na anglosaską biblię dla autorów...
Władysław "Naturszczyk" Zdanowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „...za granicą?”