3
Hej.
Mizantropia pisze:obecnie zbieram pieniądze na wydanie następnej powieści
Coś tu jest nie tak - to Wydawcy płacą Autorom, nie odwrotnie.

A jaki jest Twój debiut?
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

4
Czarna Nina - Naturalny wygląd więcej mówi o kobiecie.

ithilhin - Zwolnię się sam z tajemnicy korespondencji i przytoczę fragment jednego z maili dotyczących mojej nowej powieśc:
Jeśli mogę coś prywatnie podpowiedzieć, czytałam, że wydawcy odrzucili książkę z uwagi na ostre fragmenty. Ma Pan zatem dwa wyjścia, złagodzić przekaz
lub spróbować poprawić treść w taki sposób, który zostanie zaakceptowany.
Nie lubię kompromisów dotyczących treści. Zostaje własny sumpt.

Debiut to powieść paraboliczna o Arabskiej Wiośnie Ludów pod tytułem "Twarz Egiptu". Strasznie grafomańska, nie lubię jej. Ale od jej napisania minęły 4 lata, warsztat poprawiłem.
WESPRZYJ PROJEKT https://polakpotrafi.pl/projekt/mizantropia

5
Po prostu nie znalazłeś swojego wydawcy najwyraźniej.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

7
Okładkę wygooglowałem i bardzo mi się podoba.
A z tym twierdzeniem o grafomanii, to przecież i nawet Lovecraft był o nią posądzany, bo miał wtórne motywy.
Dopóki nie skosztuję, dopóty nie wydam werdyktu. ;D
A tak ogółem, to witam, witam.
Das Ewig-Weibliche zieht uns hinan.

8
Osobiście mam raczej negatywny stosunek do samizdatów. Ciekawi mnie natomiast co to za "ostre" fragmenty w dobie Greyów, seksownych wampirów, bluźnierczych konceptów religijnych czy rozmaitych teorii spiskowych wydawanych radośnie i bez ograniczeń... Nb. do tej pory znałem tylko jeden udany debiut w wieku "nastu" lat, Dukaja :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

10
Rzeczywiście, już pomnę :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Re: Pisanie o sobie pozbawia cennego poczucia wstydu. Witam was.

11
Miseracordia - okładka to w "Twarzy Egiptu" zdecydowanie najlepsza rzecz. ;)

Navajero - jak wspominałem, swojego debiutu nie uważam za udany. Dlatego też przychylę się do Pańskiej teorii. Natomiast sądzę, że nowa powieść ma jakiś potencjał. Niektórzy wydawcy sugerowali mi jednak przeredagowanie treści, które w efekcie zmieniłyby wydźwięk książki. Jej przesłanie wiele osób może uważać za dość niewygodne. Z komentarzy na jej temat wynika, że, delikatnie mówiąc, odziera ze złudzeń. Jest studium pokolenia urodzonego po 89'. Przedstawiając ich przemyślenia pokazuje zarazem, że są martwi w środku. Więcej na jej temat można znaleźć w linku znajdującym się w podpisie. Pierwszy fragment zaś jest tutaj: viewtopic.php?f=93&t=18141

Sceny seksu owszem, występują. Są dosadne, czasami nawet wulgarne, ale służy to jedynie odmitologizowaniu erotyki w literaturze.
WESPRZYJ PROJEKT https://polakpotrafi.pl/projekt/mizantropia

Re: Pisanie o sobie pozbawia cennego poczucia wstydu. Witam was.

12
Nie sądzę, żeby komuś przeszkadzało przesłanie, w tej dziedzinie wszystko już było. Także "odzieranie ze złudzeń". Fragment przeczytałem, IMO wymagałby doszlifowania warsztatowego. Także zmniejszenia dawki autorskiego narcyzmu, bo momentami sprawia wrażenie jakby autor zachłystywał się własną inteligencją, co jest oczywiście bardzo przyjemne, ale niekoniecznie korzystne dla tekstu :) Rzeczywiście, jest potencjał. Tylko czy koniecznie trzeba go utopić wydając w formie samizdatu na który nikt nawet nie zwróci uwagi, zamiast przysiąść fałdów i dopracować? Tak, aby można było wydać tekst w normalnym trybie?

Aha, bez "panowania" proszę.
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”