Okiem swoim czynisz
Utworu patrzenie
Czy ujrzysz tam aby
Poety widzenie
Nie każde wszak oko
Spojrzy wedle oka
Spojrzenie nie czyni
Człowieka proroka
Nie szukaj słów swoich
Co do wiersza słowa
Toż czytając wersy
Tam autora głowa
Lustro
2Myśl zrozumiała, choć się z nią nie zgadzam, przekaz jasny.
A formę można nieco unowocześnić, tzn. zbyt mi przypomina przypowieści Krasickiego.
Nauczyłam się zwracać uwagę na powtarzające się słowa, a "oko" powtarza się trzy razy.
A formę można nieco unowocześnić, tzn. zbyt mi przypomina przypowieści Krasickiego.
Nauczyłam się zwracać uwagę na powtarzające się słowa, a "oko" powtarza się trzy razy.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda
Katarzyna Bonda
Lustro
4Hehehe, dowcipne nawiązanie do poprzedniej dyskusji. Wiesz, że ja się z tym nie zgadzam, ale wiersz nawet mi się podoba.
Co do powtórzeń - zawsze mi zwracają uwagę na nie i ja też przyswoiłam już tę zasadę. Jest to trudne, bo nieraz powtórzenie nawet pasuje.Tutaj bardzo pasuje, ale Aloe ma rację. Na początku spróbowałabym przynajmniej to "okiem" może czymś zamienić.Mi się natomiast rzuciło w oczy, hehe, coś innego.Zaczynasz ciągle od dużej litery, to psuje plastyczność
Okiem swoim czynisz,
utworu patrzenie
Itd. Dokańczasz myśl, więc wg mnie tak byłoby lepiej, albo w ogóle bez przecinka.

Okiem swoim czynisz,
utworu patrzenie
Itd. Dokańczasz myśl, więc wg mnie tak byłoby lepiej, albo w ogóle bez przecinka.
Lustro
5Nie można...

Muszę się zapoznać.
Aloe, faktycznie, z pewnym jednak zastrzeżeniem. I tu zgodzę się z Anna Nazabi, bo po powyższej Twojej sugestii, od razu zwróciłem uwagę na pierwsze wyrażenie "okiem", które teraz zamieniłbym na "wzrokiem". Obecność dwóch następnych słów "oko, oka", ze względu na charakterystykę wersów, w których występują, ma swoje uzasadnienie. Uważam, że nie każde powtórzenia trzeba usuwać na siłę, tylko dlatego, że są powtórzeniami. Wszystko zależy od roli takiego zjawiska w wierszu.
:wink:
Są różne metody pisania wierszy. To kwestia przyzwyczajenia, zarówno autora, jak i czytelnika.
Czytacze - dzięki :wink: .
Lustro
7W prozie staram się plewić powtórzenia, w poezji nie zawsze. Często zamierzone podbijają tekst, a nawet są konieczne.
W wyżej załączonym niczego bym nie zmieniał.
Mogę podlinkować setki jak nie tysiące wieszy z powtórzeniami, w przykładzie dam dwa z wczoraj z PP
http://www.poezja-polska.pl/fusion/read ... e_id=42837
http://www.poezja-polska.pl/fusion/read ... e_id=42842
Kino oko z widzeniem poezji;)
Wiersz nie traci na plastyczności przez użycie dużych liter zaczynających strofy. Są różne szkoły pisania, tak samo rzecz ma się do interpunkcji.
Przecinki, wykrzykniki czy pytajniki zostawiam odbiorcy, co daje wiekszy wachlarz interpretacj.
Lustro
8Powtarza się oko - jakby zmienić np. na " Nie każda wszak źrenica" lub podobnie to by było już gitesNie każde wszak oko

Lustro
9Mam prawo wyrazić własne wątpliwości, choć może to się innym nie podobać. Nie wymieniłam wszystkich i niech tak zostanie. Znam mnóstwo klasycznych wierszy z powtórzeniami, które pełnią określoną funkcję i nie muszę zaglądać na promowany przez ciebie portal.pan_ruina pisze:
W prozie staram się plewić powtórzenia, w poezji nie zawsze. Często zamierzone podbijają tekst, a nawet są konieczne.
W wyżej załączonym niczego bym nie zmieniał.
Mogę podlinkować setki jak nie tysiące wieszy z powtórzeniami, w przykładzie dam dwa z wczoraj z PP
http://www.poezja-polska.pl/fusion/read ... e_id=42837
http://www.poezja-polska.pl/fusion/read ... e_id=42842
Kino oko z widzeniem poezji;)
Wiersz nie traci na plastyczności przez użycie dużych liter zaczynających strofy. Są różne szkoły pisania, tak samo rzecz ma się do interpunkcji.
Przecinki, wykrzykniki czy pytajniki zostawiam odbiorcy, co daje wiekszy wachlarz interpretacj.

Kino? Raczej fotoplastikon.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda
Katarzyna Bonda
Lustro
11Wszak moje oko nie widzi aż pięciu ok w powyższym.

...

(żart)
Bardzo dobra uwaga!
Tak!
Tak! W takich poczynaniach ukryte są intencje autora.
Jedyne "oko", które ewentualnie można zmienić, to pierwsze "okiem" (już o tym pisałem w poprzedniej wypowiedzi). Powyższa propozycja ze źrenicą spowoduje, że tekst straci na swoim wydźwięku.
Tak, Aloe, tak!...
Jak słusznie zauważył pan_ruina, , plewienie powtórzeń w prozie jest jak najbardziej wskazane, natomiast, ludzie, "nie dajcie się zwariować" z powtórzeniami w wierszach!

Pisanie poezji to nie jest sama "praca techniczna", wymaga to zupełnie innego wyczucia, niż pisanie prozy. O ile pewne powtórzenia w wierszach można usunąć, to niektóre: