Opuścić tę planetę, opuścić jak najszybciej. Już niedługo. Zostawię za plecami ich rzeczywistość. Uwolnię się i odetchnę pełną piersią, z dala od tłumów ignorantów, prześmiewców, szyderców, nieudaczników.
Prawo lotnicze i kodeks przestrzeni międzygwiezdnej mam w jednym palcu. Budowa silników fotonowych to pestka. Teraz tylko zapanować nad sterownością, grawitozerem i utrzymać warp.
– Stop! Stop! Stop! – Nie może pani tak manewrować. Proszę przygotować się jeszcze raz do zadania. Skrzyżowanie to nie zatoczka. Ruszamy z pierwszego biegu. Prawy kierunkowskaz włączamy kiedy skręcamy w prawo, nie w lewo.
Szlag! Dwudziesty drugi raz. Celowo nie chcą mi zaliczyć. Mój genotyp jest dla nich zbyt cenny.
Tylko
3'się' won.Uwolnię się
za dużo w barszcz - jedno albo drugie.Teraz tylko
ogólnie - jak dowcip branżowy, celny, wredny.
na fb dostałbyś "like".
chociaz to nieladnie tak...
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.
Tylko
8Zmieniłbym tytuł. Tylko-tylko na jaki?
(muszę to jeszcze przemyśleć)
Zmierzam do tego, że zapis już niedługo jest bardzo nietrafiony w powyższym kontekście, bo osłabia dynamikę, sieje spokój, brzmi zbyt "przyszłościowo", podczas gdy akcja rozważanego przeze mnie akapitu sugeruje tonację "tu i teraz". Proponuję zmianę, np na: "jeszcze tylko chwila" lub: "jeszcze chwila i zostawię za plecami ich rzeczywistość." Coś w tym stylu, ale "już niedługo" do wyrzucenia!
Dobra puenta.
Wracając do tytułu.
Już taki był tytuł Twój w innym dziale i zastanawiam się przy tym, czy zdajesz sobie z tego sprawę? - wiem, rożni się wielką literą, ale jeśli wybrałeś tytuł z taką właśnie świadomością, to dla mnie to próba zbyt siłowego zróżnicowania utworów, pod względem tytułu oczywiście - poza tym, uważam tytuł tym razem za niezbyt trafiony.
Zatem, po przemyśleniu zaproponuję inny: "Ich rzeczywistość".
Bardzo dobry tekst pod względem pomysłowości. Kilka poprawek i będzie znakomicie.
Powyższy utwór świadczy o tym, że inspiracja goni za Tobą wszędzie, ale co z tego, jak Ty ciągle "taplasz się" tylko w brodziku...
Proponuję: prześledź swoje utwory poetyckie na Wery i wybierz ten jeden, który widziałbyś w prozie większego formatu i po prostu spróbuj. Warunki masz.
(muszę to jeszcze przemyśleć)
Na końcu dałbym wykrzyknik.
Sformułowanie już niedługo nie pasuje do późniejszego:
Już niedługo - teraz tylko.
Zmierzam do tego, że zapis już niedługo jest bardzo nietrafiony w powyższym kontekście, bo osłabia dynamikę, sieje spokój, brzmi zbyt "przyszłościowo", podczas gdy akcja rozważanego przeze mnie akapitu sugeruje tonację "tu i teraz". Proponuję zmianę, np na: "jeszcze tylko chwila" lub: "jeszcze chwila i zostawię za plecami ich rzeczywistość." Coś w tym stylu, ale "już niedługo" do wyrzucenia!
Znakomite.
W głowie "wgrało" mi się: i nieudaczników. Doszedł dodatkowy znak/wyraz, ale znalazłem na to sposób:
Odejmujemy "to" i liczba wyrazów się wyrównuje. (luźna propozycja)
Akapit zakończyłbym wielokropkiem - będzie współgrał z dalszym "Stop! Stop! Stop!", da efekt wyrwania z wprowadzonego wcześniej nastroju.
Drugi myślnik zbędny. Na końcu powyższego dałbym jeszcze jeden wykrzyknik.
Przecinek.
Dobra puenta.
Wracając do tytułu.
Już taki był tytuł Twój w innym dziale i zastanawiam się przy tym, czy zdajesz sobie z tego sprawę? - wiem, rożni się wielką literą, ale jeśli wybrałeś tytuł z taką właśnie świadomością, to dla mnie to próba zbyt siłowego zróżnicowania utworów, pod względem tytułu oczywiście - poza tym, uważam tytuł tym razem za niezbyt trafiony.
Zatem, po przemyśleniu zaproponuję inny: "Ich rzeczywistość".
Bardzo dobry tekst pod względem pomysłowości. Kilka poprawek i będzie znakomicie.
Powyższy utwór świadczy o tym, że inspiracja goni za Tobą wszędzie, ale co z tego, jak Ty ciągle "taplasz się" tylko w brodziku...
Proponuję: prześledź swoje utwory poetyckie na Wery i wybierz ten jeden, który widziałbyś w prozie większego formatu i po prostu spróbuj. Warunki masz.
Tylko
9Ten drabbel jest hermetyczny, inny dla kogoś z zewnątrz.
Tytuł faktycznie jest do czapy. Na szybko i nie trafiony, prawie zdublowany z innym. Miał być zatytułowany "22" (zdawał mi się zbyt oczywisty)
G.P., dzięki za odwiedziny, jak zawsze trafne uwagi, świetnie zrobiona weryfka:)
Jak się kiedyś nałumiem, to też podobną zrobię.
Tylko na czym, ile trzeba czekać na jakiegoś Twojego miniaka, hę?
Co do dalszego pisania - wszystko ok. wystarczy chcieć...
Tytuł faktycznie jest do czapy. Na szybko i nie trafiony, prawie zdublowany z innym. Miał być zatytułowany "22" (zdawał mi się zbyt oczywisty)
G.P., dzięki za odwiedziny, jak zawsze trafne uwagi, świetnie zrobiona weryfka:)
Jak się kiedyś nałumiem, to też podobną zrobię.
Tylko na czym, ile trzeba czekać na jakiegoś Twojego miniaka, hę?
Co do dalszego pisania - wszystko ok. wystarczy chcieć...