Mam opowiadanie, już skończone. Jest z nim tylko jeden problem - czytelnicy (redaktorzy pewnego webzine'a i ktoś tam jeszcze) chcą innego zakończenia. Zakończenie jak dla mnie jest dokładnie takie, jakie miało być, od samego początku opowiadanie tak miało się kończyć i właściwie najpierw miałem początek, potem zakończenie, a dopiero potem męczyłem się ze środkiem. I w chwili obecnej nie jestem w stanie wymyślić innego - redaktorzy piszą, że obecne burzy logikę tekstu, ale ja tego nie widzę, dla mnie właśnie inne zakończenie by burzyło tę logikę.
Może więc ktoś z Was by dopomógł? Przeczytał, ocenił zakończenie, zasugerował inne? 18 stron, lekko humorystyczne, o skrzacie Burym - wysyłam na priva chętnym.
Potrzebne pomysły na zmianę zakończenia
2Dawaj, akurat w logice to się dobrze czuję, może pomogę 

Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie
3Dzięki, poszło w wiadomości prywatnej.
Myślałem już o innym zakończeniu, ale wtedy całość wydaje się być nie domknięta. Ponadto opowiadanie jest częścią cyklu i miało obrazować pewne trendy w świecie przedstawionym, stąd takie, a nie inne zakończenie...
Myślałem już o innym zakończeniu, ale wtedy całość wydaje się być nie domknięta. Ponadto opowiadanie jest częścią cyklu i miało obrazować pewne trendy w świecie przedstawionym, stąd takie, a nie inne zakończenie...
4To może ja też poprosze.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva
"Between the devil and the deep blue sea".
"Between the devil and the deep blue sea".
5Pokaż szopen tego skrzata :-)
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.
6Tak z ciekawości, czy podejście do końcówki się powtarza? Czy ktoś jednak uznał, że jest ona w pełni logiczna i może zostać, jak jest?
Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie
7Napiszę później, bo na razie jesteś najszybszy i dałeś opinię jako pierwszy

8Dziękuję wszystkim za opinie i pomysły. Pięć osób, wszystkim nie pasuje zakończenie - trzeba będzie więc zakasać rękawy i wziąć się za nie... jak tylko swoje w szufladzie odleży.
9Ja też jestem w temacie, choć mi tekstu nie wysyłałeś (magia, co nie?) i również nie podobało mi się zakończenie, choć całą historię uważam za ciekawą.
Szczególnie zwróć uwagę na motywacje bohaterów, nie mogą być sztuczne, lub nie może ich brakować, bo czytalnik zastanawia się "czemu on to zrobił? to przecież nielogiczne!"
Szczególnie zwróć uwagę na motywacje bohaterów, nie mogą być sztuczne, lub nie może ich brakować, bo czytalnik zastanawia się "czemu on to zrobił? to przecież nielogiczne!"

Kto czyta książki - żyje podwójnie. Umberto Eco