Zgnilizna moralna (drabble)

1
– Żadnej tolerancji! – Królowa uderzyła dłonią o oparcie tronu. – Dlaczego do tego dopuściliście?!

Minister przybladł.

– Wasza Wysokość, to było niedopatrzenie ze strony urzędnika. Poniósł już karę. Ale… była widoczna tylko kostka z nogi kobiety… Zresztą, nakład gazety z tym zdjęciem został już wycofany.

– To była tylko kostka?! – Podniesiony głos królowej wyrażał najgłębsze oburzenie. – Tu nie chodzi o jedną kostkę! Tu chodzi o mój naród! Aby nie popadł w zgniliznę moralną! Zaczyna się od pokazania jednej kostki, a kończy na… – Wzięła oddech i dokończyła – Ostatni raz!

Wstała i udała się do alkowy. Jak co wieczór czekał już na nią koniuszy John Brown…
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

5
Romek Pawlak pisze: Która? Bo mamy do wyboru paluchy albo piętę?
Obrazek
Teraz - na fotce ta u góry ekranu. Dla uwypuklenia - ta, o której mówi się , z boleścią w głosie: "Ajajaj, skręciłem kostkę!"

Added in 1 minute 19 seconds:
... znaczy, jest opisany jako "wyrostek boczny kości skokowej" :P
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

7
Ciekawa miniaturka. Co za hipokrytka z tej królowej!...
Romek Pawlak pisze: Chyba nadal nie rozumiesz, co ja do ciebie piszę, ale zdjęć podręczników gramatyki języka polskiego to już mi się nie chce linkować

Added in 51 seconds:
Ani poprawnej polszczyzny
A czy nie możemy uznać, że w dialogu ta kostka jest dopuszczalna? Ostatecznie nie każda królowa i nie każdy minister wypowiadają się w hiperpoprawny sposób :)
Hardy pisze: a kończy na… – Wzięła oddech i dokończyła – Ostatni raz!
Masz tu w bliskim sąsiedztwie powtórzenie (kończy, dokończyła). Po „dokończyła” powinien być dwukropek.

9
Romek Pawlak pisze: Nie możemy, bo to gruby błąd, w dodatku to o tę Helenę potoczyła się wojna - więc nie :)
O ile rozumiem, chodzi Ci o zapis wypowiedzi "kostka z nogi", zamiast "kostka nogi". Tak jednak ludzie mówią, nieliterackim językiem. W dialogach używam "poszłem" (i wielu innych błędnych słów), gdyż tak też mówią.

Added in 1 minute 16 seconds:
Kamienna, zgadza się, zgubiłem dwukropek przed wypowiedzią.

11
Romek Pawlak pisze: Ależ luz totalny, dla mnie możesz robić dowolne błędy w dowolnych miejscach i uzasadniać je wolnością literacką :)
Added in 1 minute 2 seconds:
(I nie, ja nie jestem przeciwnikiem języka "niskiego", kolokwialnego. Sam używam w literaturze. Ale to także trzeba umieć :D)
Romku, nie jestem polonistą i błędy popełniam. Staram się na nich uczyć i oby coraz mniej pojawiało się ich w narracji. Natomiast, kiedy i gdzie używać kolokwializmów, czy dobrze zastosowane? Tak, to zostawmy do decyzji autorowi tekstu.

Added in 2 minutes 8 seconds:
kamienna pisze: Ciekawa miniaturka. Co za hipokrytka z tej królowej!...
W kwestii "moralności" była hipokrytką nawet nie do kwadratu, a do sześcianu.

12
Hardy pisze: – Żadnej tolerancji! – Królowa uderzyła dłonią o oparcie tronu. – Dlaczego do tego dopuściliście?!
"Jak mogliście do tego dopuścić?" brzmiałoby MBSZ bardziej dramatycznie
Hardy pisze: Minister przybladł.
"Minister zbladł" ma lepszą melodię.
Hardy pisze: – Wasza Wysokość, to było niedopatrzenie ze strony urzędnika. Poniósł już karę. Ale… była widoczna tylko kostka z nogi kobiety… Zresztą, nakład gazety z tym zdjęciem został już wycofany.
Powtórzenia. Kostka z nogi już została omówiona.

Poza tym, OK, chociaż można by tego drabbla skrócić i nieco poprawić.
http://radomirdarmila.pl

13
Szopen, Twoje pierwsze poprawki są dobre.
Powtórzenie "była" jest w wypowiedzi, nie narracji.
Kostka z nogi? Tak, już została omówiona :)
Drabbla nie skrócę, musi mieć 100 wyrazów.

15
kamienna pisze: Hardy, do tej pory myślałam, że masz zamiar pisać tylko utwory oparte na faktach, z historią w tle. A tu – obrazek z życia wyższych sfer. Zaskoczyłeś mnie! :)
Kamienna - jedno to moja proza "wspomnieniowa". Powiedzmy - moja.
Druga - jak powyższy drabble - to też historia, i też oparta na faktach. Tyle że z historii powszechnej, nie lokalnej :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”