Czytanie wspólczesnych wierszy nie należy do łatwych, jeśli nie masz nic do picia

1
- Dobrze - pomyślałem
- Pora przeczytać wiersze współczesnych poetów.

Wbiłem w Google odpowiednie frazy...
I tak, po przeczytaniu pięciu wierszy,
powiedziałem - dość.
Omal, od tego sadomasochistycznego bełkotu nie zwymiotowałem.

- W porządku! - odparłem.

Dziś, moim obiadem jest tylko wytrawne czerwone wino,
więc...
spokojnie mogłem czytać dalej.
Ostatnio zmieniony sob 27 maja 2017, 18:52 przez huri75, łącznie zmieniany 1 raz.
Intelektualista - to człowiek mówiący zawile o rzeczach prostych; artysta - to człowiek mówiący prosto o rzeczach zawiłych.
Buk

Czytanie wspólczesnych wierszy nie należy do łatwych, jeśli nie masz nic do picia

2
Hej,

Na poezji się nie znam.
Natomiast w ostatnich wersach nie gra mi jest/mogłem.
Jest/mogę lub było/mogłem, żeby zachować spójność.
Oczywiście mogłem nie wyłapać jakiegoś planu, jeśli tak się stało, przepraszam.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

3
Godhand pisze: Hej,

Na poezji się nie znam.
Natomiast w ostatnich wersach nie gra mi jest/mogłem.
Jest/mogę lub było/mogłem, żeby zachować spójność.
Oczywiście mogłem nie wyłapać jakiegoś planu, jeśli tak się stało, przepraszam.

G.
Bardzo dobre spostrzeżenie , dziękuję.
Intelektualista - to człowiek mówiący zawile o rzeczach prostych; artysta - to człowiek mówiący prosto o rzeczach zawiłych.
Buk

8
huri75 pisze:
Rumcajs pisze:Nic, pelowi hasła z nadmiaru alkoholu w googlu się pomieszały, pewnie, nie jest to poezja, może antypoezja...
Wytłumacz - "pelowi". Jeśli masz jaja zamiast mchu i porostów.
A po co, antypoezja też jest sztuką, to jakbyś nie wiedział...tekst nie ma się podobać, nie ma być zrozumiałym, nie ma uczuć wzbudzać, tak mi mój mentor powtarzał, ma zainteresoować, obojętnie czy negatywnie czy pozytywnie :D. Ej, mam jądra twarde jak orzechy, jaj nie znoszę, wybacz, że tekst wzbudził me negatywne zainteresowanie.
Nie ma rzeczy bar­dziej niewiary­god­nej od rzeczywistości.

9
Rumcajs pisze:
huri75 pisze:
Rumcajs pisze:Nic, pelowi hasła z nadmiaru alkoholu w googlu się pomieszały, pewnie, nie jest to poezja, może antypoezja...
A po co, antypoezja też jest sztuką, to jakbyś nie wiedział...tekst nie ma się podobać, nie ma być zrozumiałym, nie ma uczuć wzbudzać, tak mi mój mentor powtarzał, ma zainteresoować, obojętnie czy negatywnie czy pozytywnie :D. Ej, mam jądra twarde jak orzechy, jaj nie znoszę, wybacz, że tekst wzbudził me negatywne zainteresowanie.
- Na miłość boską... prościej już nie można - pomyślałem.
Przechyliłem w popękane i skacowane usta kubek z mocną czarną kawą i ponowiłem prośbę dodając SŁOWO.
- Wytłumacz słowo - "pelowi"...
- To mu pomoże - stwierdziłem - wszak, nie można mieć mchu i porostów jednocześnie też i głowie.
Kolejny łyk ciepłej kawy i słowo SEND. Poszło.
Buk

10
Podmiot liryczny, rodzaj podmiotu literackiego. Fikcyjna osoba, skonstruowana w utworze lirycznym, wyrażająca refleksje, przeżycia, doznania i poglądy. Jest nadawcą poetyckiego monologu lirycznego, scalającego wszystkie elementy świata przedstawionego w sposób specyficznie subiektywny, jawny i wyrazisty, określający rodzaj ekspresji językowej.

Na charakter podmiotu lirycznego ma wpływ zarówno osobowość autora, jak tradycja literacka oraz wzorce osobowe występujące w danej epoce. Związek podmiotu lirycznego z biografią twórcy jest bliższy niż w epice, ale nie należy ich utożsamiać, choć niektóre prądy, jak romantyzm i ekspresjonizm, uznawały lirykę za bezpośredni wyraz przeżyć i doświadczeń poety.

A masz...

11
Rumcajs pisze:
huri75 pisze:
A po co, antypoezja też jest sztuką, to jakbyś nie wiedział...tekst nie ma się podobać, nie ma być zrozumiałym, nie ma uczuć wzbudzać, tak mi mój mentor powtarzał, ma zainteresoować, obojętnie czy negatywnie czy pozytywnie :D...
Ty masz swojego mentora, ja mam swojego. Pozdrawiam.
Buk

13
Rumcajs pisze: Podmiot liryczny, rodzaj podmiotu literackiego. Fikcyjna osoba, skonstruowana w utworze lirycznym, wyrażająca refleksje, przeżycia, doznania i poglądy. Jest nadawcą poetyckiego monologu lirycznego, scalającego wszystkie elementy świata przedstawionego w sposób specyficznie subiektywny, jawny i wyrazisty, określający rodzaj ekspresji językowej.

Na charakter podmiotu lirycznego ma wpływ zarówno osobowość autora, jak tradycja literacka oraz wzorce osobowe występujące w danej epoce. Związek podmiotu lirycznego z biografią twórcy jest bliższy niż w epice, ale nie należy ich utożsamiać, choć niektóre prądy, jak romantyzm i ekspresjonizm, uznawały lirykę za bezpośredni wyraz przeżyć i doświadczeń poety.

A masz...
Podług mojej oceny, masz zbyt małą wiedzę by oceniać innych. Czytaj więcej wierszy. Po raz drugi uchyliłeś się od odpowiedzi - co miałeś na myśli pisząc - "pelowi".
Buk

14
Nie oceniałem Twojego tekstu, napisałem jak go odebrałem. Peel sfrustrowany jest poziomem współczesnej poezji, bo szuka jej nie tam gdzie trzeba. Proste. Mało się znam, ale dobry wiersz cenię. Prawo czytelnika, a to że jesteś przywiązany do swego pisania przeszkadza Tobie nie mnie.
Ostatnio zmieniony wt 06 cze 2017, 19:43 przez Grandel, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”