Czytanie wspólczesnych wierszy nie należy do łatwych, jeśli nie masz nic do picia

16

Latest post of the previous page:

Pelowi = podmiotowi lirycznemu
pe-el = podmiot liryczny

huri75 - Rumcajs odniósł się do "narratora" wiersza nie do Ciebie.

huri75, proszę o powstrzymanie się od wycieczek personalnych (patrz wypowiedzi o mchu i porostach).
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Czytanie wspólczesnych wierszy nie należy do łatwych, jeśli nie masz nic do picia

18
ithilhin pisze: Pelowi = podmiotowi lirycznemu
pe-el = podmiot liryczny

Rumcajs, odniósł się do "narratora" wiersza nie do Ciebie.

huri75, proszę o powstrzymanie się od wycieczek personalnych (patrz wypowiedzi o mchu i porostach).
Liczyłem, że Rumcajs odpowie. Przyjmuję do wiadomości, że nie wiedział sam... (...) Usunęłam resztę i przypominam, żeby oceniać tekst, a nie osobę. Ponieważ to nie jest Twój pierwszy taki raz, przypominam o regulaminie oraz informuję, że za powtarzanie przewinienia można zarobić oficjalne ostrzeżenie. WR
Intelektualista - to człowiek mówiący zawile o rzeczach prostych; artysta - to człowiek mówiący prosto o rzeczach zawiłych.
Buk

19
huri75 pisze: Liczyłem, że Rumcajs odpowie. Przyjmuję do wiadomości, że nie wiedział sam... tak jak ma nikłą wiedzę na temat pisania wierszy i poucza innych. Pozdrawiam.
Przecież Ci odpowiedział, pisząc dokładnie to samo co ja, tylko innymi słowami:
Rumcajs pisze: Podmiot liryczny, rodzaj podmiotu literackiego. Fikcyjna osoba, skonstruowana w utworze lirycznym, wyrażająca refleksje, przeżycia, doznania i poglądy. Jest nadawcą poetyckiego monologu lirycznego, scalającego wszystkie elementy świata przedstawionego w sposób specyficznie subiektywny, jawny i wyrazisty, określający rodzaj ekspresji językowej.
Na charakter podmiotu lirycznego ma wpływ zarówno osobowość autora, jak tradycja literacka oraz wzorce osobowe występujące w danej epoce. Związek podmiotu lirycznego z biografią twórcy jest bliższy niż w epice, ale nie należy ich utożsamiać, choć niektóre prądy, jak romantyzm i ekspresjonizm, uznawały lirykę za bezpośredni wyraz przeżyć i doświadczeń poety.
A poza tym to jest FORUM - każdy ma prawo wypowiedzieć się w sposób kulturalny (i zgodny z regulaminem :twisted: ) na temat ZAMIESZCZONEGO tutaj utworu, napisać jak go odbiera.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

20
ithilhin pisze:
huri75 pisze: Liczyłem, że Rumcajs odpowie. Przyjmuję do wiadomości, że nie wiedział sam... tak jak ma nikłą wiedzę na temat pisania wierszy i poucza innych. Pozdrawiam.
Przecież Ci odpowiedział, pisząc dokładnie to samo co ja, tylko innymi słowami:
Rumcajs pisze: Podmiot liryczny, rodzaj podmiotu literackiego. Fikcyjna osoba, skonstruowana w utworze lirycznym, wyrażająca refleksje, przeżycia, doznania i poglądy. Jest nadawcą poetyckiego monologu lirycznego, scalającego wszystkie elementy świata przedstawionego w sposób specyficznie subiektywny, jawny i wyrazisty, określający rodzaj ekspresji językowej.
Na charakter podmiotu lirycznego ma wpływ zarówno osobowość autora, jak tradycja literacka oraz wzorce osobowe występujące w danej epoce. Związek podmiotu lirycznego z biografią twórcy jest bliższy niż w epice, ale nie należy ich utożsamiać, choć niektóre prądy, jak romantyzm i ekspresjonizm, uznawały lirykę za bezpośredni wyraz przeżyć i doświadczeń poety.
A poza tym to jest FORUM - każdy ma prawo wypowiedzieć się w sposób kulturalny (i zgodny z regulaminem :twisted: ) na temat ZAMIESZCZONEGO tutaj utworu, napisać jak go odbiera.
Dobrze już, mój błąd. Odebrałem to nie jako odpowiedź do mojej prośby... ale co do jego wiedzy zdania nie zmienię, koniec i kropka.
Intelektualista - to człowiek mówiący zawile o rzeczach prostych; artysta - to człowiek mówiący prosto o rzeczach zawiłych.
Buk

22
Rumcajs pisze: Spoko, nie znam się, nie oceniam, ok.
Czepiłem się abyś odpowiedział ponieważ w moim wierszu nie ma PE LA (postaci fikcyjnej). To nie jest postać fikcyjna i wcale nie zamierzam tego zmieniać
w wierszach kolejnych. Jak również będę odstępował często od samego monologu. Dziękuję.
Buk

24
ithilhin pisze: huri75, ale wiesz, że zasadniczo "podmiot liryczny" jest w każdym utworze lirycznym? a kwestia jak bardzo utożsamia się z nim Autor to sprawa Autora.
Takie samo prawo ma Czytelnik.
Zasadniczo, tak powinno być. Zasadniczo w Szkocji też nie powinny rosnąć palmy, a jednak rosną.
Buk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”