Luźne pytania i zagadnienia dot. pisania

916

Latest post of the previous page:

zasadniczo zakończenie "i wtedy się obudził" uchodzi za zgrany chwyt. Ja zastosowałem je raz - ale książki o Wędrowyczu to ogólnie rzecz biorąc jedna wielka zgrywa...

Parę razy umieszczałem w tekście realistyczne sny bohaterów - np. w "Sowim zwierciadle" gdzie bohater we śnie błąka się po muzeum w towarzystwie 3 dziewczyn o których wie że od dawna nie żyją... Po przebudzeniu nie wie czy to był sen, czy wizja, czy efekt zatrucia syntetycznym chińskim narkotykiem.

917
Andrzeju, dzięki za odpowiedź.

Chwyt dobry, tylko pytanie czy skontrastować go z pierwszoosobową narracją, czy tak jak do tej pory trzecioosobową wszechwiedzącą?
Troszkę poszperałem, i okazuje się, że najlepiej pasującą narracją do mojego zamysłu byłaby narracja wykorzystana w "Igrzyska Śmierci" napisane przez Suzanne Collins. Autorka przedstawia wydarzenia z punktu widzenia głównej bohaterki. Dialogi są opatrzone komentarzem w stylu "mówi", "zauważa", "myśli", natomiast akapity narracyjne pisane są podobnie jak w prozie trzecioosobowej luźno tyle, że są to przemyślenia bohaterki, w które autorka wplotła opis wydarzeń oraz miejsc i czasu akcji.

Podoba mi się taka narracja i moim zdaniem najbardziej pasuje do zamierzenia mojej powieści, w której bohater opisywałby realistycznie swoje przygody na Bliskim Wschodzie, a w ostatnim rozdziale weszłoby załamanie i narracja trzecioosobowa z chwytem "(Eugeniusz" przebudził się oblany potem..." no i dokończenie powieści i czynne podsumowanie wniosków jakie wyciągnął z doświadczeń przeżytych we śnie.

Czy taki zabieg ma rację bytu?
Pozdrawiam :)
"Jest piękna, urocza! Czasem jak ogromne drzewo w kwiatach, czasem jak biały narcyz, drobny i smukły. Twarda jak diament, łagodna jak światło księżyca. Ciepła jak promień słońca, zimna jak gwiazda. Dumna i daleka jak szczyt w śniegach, wesoła jak wiejska dziewczyna, która wiosną wplata stokrotki w warkocze."

"My decydujemy tylko o tym jak wykorzystać czas, który nam dano."

918
Pisałabym trzecioosobową z punktu widzenia głównego bohatera. Na pierwszoosobowej po pierwsze: łatwiej się wyłożyć, po drugie: może niektórych naprowadzić zbyt wcześnie. Pozwolę też sobie zauważyć, że motyw sen/rzeczywistość jest dość ryzykowny, chyba ciężko to udźwignąć, zachowując świeżość i uzyskując satysfakcję czytelnika, który -- co cóż, może poczuć się oszukany.

920
Izzaker pisze:
Czy aby sen nie powinien być przedstawiony narracją pierwszoosobową z punktu widzenia głównego bohatera?
Nie wiem, czy kwestia sen - nie sen ma tu jakieś znaczenie. Rozpatrywałabym to raczej pod kątem fabuły (nie wszystko, co da się zrobić w trzecio, przejdzie w pierwszoosobowej i odwrotnie), tego, w której narracji czuję się lepiej i jaki efekt chcę osiągnąć.

923
https://pediatria.mp.pl/prawidlowyrozwo ... go-dziecka a tu bardziej szczegółowo :)
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Wróć do „Jak pisać?”