Chciałam Was spytać o zdanie.
Chociaż "do szuflady" piszę odkąd pamiętam, to oficjalnie dopiero zaczynam moją przygodę z pisaniem... Tak na marginesie, z forum Weryfikatiorium również...

Mam dopracowaną, skończoną bajkę etyczną, która ma 13 stron tekstu. Znajomi zachęcają mnie, bym ją gdzieś wysłała i miała z tego korzyść. Z tym, że nie wiem jak zacząć. Zastanawiałam się, czy nie wysłać jej do jakiegoś wydawnictwa, ale zdaję sobie sprawę, że tekst jest krótki. Mam do niego jedną ilustrację (ale zawsze mogę zrobić więcej).
Co więcej, bajka jest dosyć nietypowa ze względu na odbiorców. Adresowałam ją do starszych dzieci i myślę, że styl mi się udał, ale ta historia zawiera też konflikty moralne i problemy ludzi dorosłych. Podchodzi też raczej pod klasykę (jedna osoba, której ją pokazałam uznała, że ta bajka nie przejdzie, bo jest niemodna).
Marzę, by w przyszłości wydać książkę, ale te 13 stron tekstu to chyba za mało? Mogę też zrobić kilka kolejnych bajek w ramach dalszego ciągu, ale to jeszcze zajmie trochę czasu, zwłaszcza, że jestem perfekcjonistką.
A może jest możliwość wysłać do jakiegoś czasopisma kilku tekstów i jak już się w nim ukażą, to wydać książkę z tymi tekstami? Nie wiem jak w tym przypadku działa prawo autorskie i czy ktoś chciałby wydać taką książkę, skoro teksty będzie można przeczytać w czasopiśmie.
Z góry przepraszam za bałagan powyżej...