Dla Ciebie, Ojczyzno, dla Ciebie.

1
Ojczyzno

Dla Ciebie pomniki się stawia

Dla Ciebie rodziny zostawia

Dla Ciebie flagi, ordery

Dla Ciebie hymn i covery

Dla Ciebie z wrogów szydzimy

Dla Ciebie do śmierci walczymy

Dla Ciebie groby żołnierzy

Dla Ciebie wojna się szerzy

Dla Ciebie? To wszystko dla Ciebie...

Ojczyzno

Dla Ciebie umierają sokoły

Naszej miłości, nadziei i wiary

Dodam coś od siebie - lepiej jest czytać na głos, lepsza interpretacja.

A ogółem - zdaję sie na was (jestem człowiekiem, a ludzie popełniają błędy... ;)).

2
Podobała mi się linijka z hymnem i coverami. ^^ Przypomina mi to wiersz mojej dobrej znajomej, która mieszka w Danii, a w temacie ojczyzny napisała wiersz między innymi o polskiej żubrówce. Jak wyjaśniła, duńskie przewodniki po naszym kraju zaczynają od wychwalania tego alkoholu.

Ogólnie... Raczej mało odkrywcze, ale przy coverach się autentycznie uśmiechnęłam.

Pozdro.
"Tymczasem zaś trzymajcie się ciepło i bądźcie dla siebie dobrzy".

Przedmowa - list do Czytelnika z "Zielonej mili" Stephena Kinga.

"Zawsze wiedziałem, że jestem cholernie wyjątkowy".

Damon Albarn

4
Wiersz niestety nie przedstawia żadnej wartości literackiej, a i żeby przedstawiał merytoryczną, trzeba by dokonać sporej nadinterpretacji.

Powtórzenia (choć widać, że zamierzane) potęgują jeszcze negatywne wrażenie wytworzone zwyczajną wyliczanką z lekka posypaną pozorami liryczności.

Rymy są tak kłujące w oczy, że samodzielnie mogłyby bronić Częstochowy - żaden Szwed nie zbliżyłby się nawet na kilometr.

Woland

PS. "żubrówka" piszemy wielką literą jako nazwę własną, panie Weryfikator :)
Jam jest częścią tej siły

która wiecznie zła pragnąc

wiecznie czyni dobro.

5
Utwór powtarzalny - wiele takich już było, lepszych i gorszych. Dużo utartych zwrotów i znana wszystkim symbolika. Puenta niestety także rozczarowała. Miałem nadzieję, że chociaż ona tchnie świeżym powiewem.

Co do rymów - zgadzam się z przedmówcami. Warto poszukać bardziej ambitnych, warto poczytać o rymach, np. TUTAJ (oprócz rymów warto zajrzeć także do strof, stylistyki itp.), a przede wszystkim poczytać poezję, zarówno klasyków, jak i nową (ale więcej, niż jeden tomik ;) ).

Moim zdaniem przydałoby się napisać wiersz od nowa, znaleźć na niego inny pomysł.

PS. Niektórzy poeci małą literą piszą imiona, nazwiska, nazwy państw, miast itd. Tym bardziej w poezji śmiało możemy dopuścić "żubrówkę", Panie Woland ;)

Dodane po 3 minutach:

PS. wywalam - myślałem, że uwagi skierowane są do utworu, jak pozostałe komentarze, a nie prywatnie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”