Za krótkie

1
(Takie tam marudzenie)

Za krótkie mamy lato, wiesz?
I choćby trwało bilion dni,
zbyt mało czasu wciąż na śmiech,
na przetrząsanie płatków chwil.

Czereśnie pośród liści drżą,
Bo strach je w drzewach ukrył sam.
Łzy nie obeschły - ciepła brak
i letni deszcz nie obmył ran.

Kiedyż rozbłyśnie lato nam?
I w słońcu zalśnią skrzydła ważek?

Imię nadziei znajdę tam,
gdzie mi skradziono skrawek marzeń?
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

Za krótkie

2
No nie wiem, czy na poważnie wiersz odebrać, czy lekko, dlaczego bilion nie milion? No nie wiem, nad ulotnymi chwilami temat się kłania, ot rozmyślania człowieka od pradziejów, od świata zarania ;)
Nie ma rzeczy bar­dziej niewiary­god­nej od rzeczywistości.

Za krótkie

3
Rumcajs pisze: No nie wiem, czy na poważnie wiersz odebrać, czy lekko, dlaczego bilion nie milion? No nie wiem, nad ulotnymi chwilami temat się kłania, ot rozmyślania człowieka od pradziejów, od świata zarania ;)
Dziękuję za zrozumienie. Dokładnie takie odczucie.Czy milion sama nie wiem, bo miało być nieskończenie wiele.
Katarzyna Bonda

Za krótkie

4
Przebudował bym pierwszą, by myśli nie gubić, a utrzymać klimat. Nie wiem ile :D

Added in 5 minutes 53 seconds:
W drugiej, druga ze strachem nie pasi, tu raczej niepewność bym zastosował. Dwa ostatnie dwa wersy ładnie brzmią, mało orginalnie jednak. Do zaśpiewu ok.

Za krótkie

5
Aloe, po starej znajomości muszę Cię trochę wytargać za kudły:)
Mrs Alistair pisze:na przetrząsanie płatków chwil.
Ałła jaka wytarta dopełniaczówa
Mrs Alistair pisze: Czereśnie pośród liści drżą,
Bo strach je w drzewach ukrył sam.
Łzy nie obeschły - ciepła brak
i letni deszcz nie obmył ran.
Nooo przejdzie na siłę :D
Mrs Alistair pisze: Kiedyż
Sama jesteś kiedyż :mrgreen:
Mrs Alistair pisze:Imię nadziei znajdę tam,
To ładne

Za krótkie

7
Ruina , niczym sprawny detektyw wykryłeś słabości tekstu. Za szybko mi się pisze i tak wychodzi. Muszę się zgodzić, że to stylizacja. Mogło być
ukrył tam
a
przetrząsanie płatków
to prozaiczna czynność podczas suszenia płatków róż. Dzięki.

Rumcajs, no, właśnie, nic mi tu nie pasuje, co byś nie dodał, to i tak będzie nie to, co chciałam wyrazić.
czyli ćwiczę dalej :)
Katarzyna Bonda

Za krótkie

8
No niet, masz myśl, i to robi wrażenie. < powycinali mnie > Tekst do zaśpiewu jest fajny, po przerobieniu mądry wiersz może być, wyklaruj typko myśl, rymy ładne, nieposkłafane :D. Mi się to podoba w połowie, wierzę, że spodoba na max :D

Za krótkie

9
Powiadasz, zaśpiew...Cóż dla mnie rymy są najłatwiejsze, chociaż...współczesne wiersze rymowane też bywają być piękne.
Moje to raczej "przypomina trochę zabawy miłośników starych aut" (cytat z portalu Korekta.pl).
Katarzyna Bonda

Za krótkie

10
Z biliona na milion - to zawsze nieskończenie wiele, a bilion jest takim sztucznym, 'hamerykańskim' dodatkiem... - i świetna piosenka. Rezewuję :)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Za krótkie

13
Ośmiozgłoskowiec, napisany poprawnie, ale nieco zgrzyta, sporo dopełniaczówek. Ma się wrażenie, że trochę sztucznie powtykane niektóre zaimki, żeby się ilość zgłosek zgadzała. Ale nie jest źle, ponieważ nuta jakiegoś czaru też w tym jest.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”