Latest post of the previous page:
1. Zasadnicze pytanie - czy taka forma znacznie utrudnia odbiór tekstu?Andy pisze: Hej, to moje pierwsze "review" na tej stronie. Nie jestem profesjonalistą, więc raczej moje uwagi są z punktu widzenia zwykłego czytelnika. (BBCode mi nie działa, więc zwykłe formatowanie musi wystarczyć).
A, piszę prosto z mostu, punktowo. Nie bierz tego do siebie.
1. "Biegł. Na złamanie karku. Przed siebie. Dokądkolwiek. Byle z dala od depczącej mu po piętach śmierci. Biegł z nią, ściskając jej dłoń i nie puszczając jej nawet na moment, bo bał się, że moment nagle zmieni się w "na zawsze". Marietta, kobieta jego życia, kobieta ostatnich sześciu tygodni, kobieta ostatniej chwili. Teraz każdej chwili, bo każda mogła okazać się tą ostatnią."
a) zbyt poetycko. Źle mi się czyta prozę, w której autor udaje poetę.
b) Zwłaszcza że dalej w tekście liryki nie ma. (też tak czasami mam, że początek tekstu piszę jak poeta, ale walczę z tym)
7. Tematyka fajna. Ale myślę, że musisz starać się pisać (uwaga) prościej. (ale nie staraj się robić melodramatu z akcji/fantastyki)
PS. Pamiętaj, że ja się nie znam.
7. Melodramatu nie będzie. Śmierć Marietty jest jednym z elementów, motywujących bohatera do działania, ale tylko tyle (lub aż tyle).
Ps. Książki w znacznej mierze oceniają czytelnicy (czyli ci, którzy "się nie znają") - kupując je, albo omijając je szerokim łukiem, więc każdy komentarz od czytelnika jest cenny.
Co do reszty - mniej lub bardziej zgadzam się, że kwestie są do rozważenia / poprawy.
Dzięki za poświęcony czas i uwagi.