Pytania do Adama "Navajero" Przechrzty

663
Navajero pisze: Tylko sio z tym z mojego wątku, bo jeszcze powiedzą, że autor recenzenta musztruje
:mrgreen: :mrgreen:
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

666
o matko, udziełes wywiadu, którego 90% sluchaczy nie zrozumie :-)
i jeszcze mówisz, ze nie bedziesz zachęcal do czytania swoich ksiązek. ładnie :-D

ale dobrze wyszlo, spokojnie i profesjonalnie.
brawo :hug:
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

669
Nie pamiętam dokładnie, chyba z pół roku. Tyle, że wysyłałem już na pewniaka. Opublikowałem w NF opowiadanie pod tytułem "Pierwszy krok", a ponieważ tekst zajął trzecie miejsce w plebiscycie czytelników na najlepsze polskie opowiadanie roku, to zwrócił uwagę wydawnictw i dostałem propozycje współpracy, min. od Fabryki Słów. No więc rozwinąłem opko w powieść ( o czym i tak myślałem już wcześniej) i wysłałem :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

670
Szczesciarz :-)
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

673
Odsłuchałam wywiad. Po przeczytaniu "Adepta" uważam się za pasażera tego wspomnianego pociągu. Dlatego polecam ksiązki Navajero. Bardzo ładne od strony warsztatowej są proporcje między dialogami, akcją i opisami. To znaczy mi się to rzuciło w oczy, bo sama mam z tym problem. Sama lektura wciąga, ciekawostki historyczne budzą zdziwienie.
Mam też pytanie o tworzenie warstw tekstu. Navajero czy pisząc w ten sposób swoje teksty, znajdujesz jakieś ciekawostki i umieszczasz w tekście w dogodnym momencie? Czy też w trakcie redagowania zwracasz uwagę na poszczególne cechy, na przykład za pierwszym razem pracujesz nad fabułą, a później nad symboliką, czy też warstwą historyczną? Czyli robisz to wszystko synchronicznie, czy etapami?
https://pisarzdowynajecia.com

674
Nie szukam specjalnie ciekawostek do książek, jestem historykiem i często "znajduję" je w trakcie lektury czy studiowania źródeł, w żaden sposób nie związanych z moją pracą literacką. Oczywiscie do tego dochodzi kwerenda związana z konkretnym projektem. Co do warstw, to kontroluję, żeby w miarę harmonijnie się przenikały, ale piszę synchronicznie. Nie wiem nawet czy dałoby się to rozdzielić i nanosić warstwy osobno, jedna na drugą. Dlatego podkreślam, żeby nie spieszyć się z pisaniem i najpierw wykonać solidną kwerendę. To także kwestia pewnej dojrzałości życiowej i pisarskiej, o ile tekst ma sprawiać wrażenie autentycznego. Pisanie książki jest jak malowanie obrazu bez możliwości wnoszenia poprawek. Oczywiście to tylko pewne przybliżenie, bo mamy redakcję i korektę, ale sedno historii jest w zasadzie "niepoprawialne", bo musielibyśmy opowiedzieć ją od nowa. Dlatego tak ważne jest, żeby przygotować się do pracy. Czasem jakiś tekst powstaje spontanicznie, ale to pozory: w rzeczywistości, czesto jest efektem wieloletnich obserwacji i doświadczeń.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

676
katamorion pisze:A ile czasu zazwyczaj zajmują Ci takie przygotowania?
Ze dwa - trzy miesiące, ale ja oszukuję :D Jeden z wazniejszych obszarów w moich tekstach to historia, a jako historyk, mam już pewne pojęcie o tym, o czym chcę pisać. Po wysłaniu do redakcji gotowej powieści, zaczynam powoli przygotowywać się do kolejnej. Zanim przydzielą mi redaktorkę ( bo często jest kolejka), zanim zrobimy redakcję i korektę, mija trochę czasu, co wykorzystuję na kwerendę.
katamorion pisze:A co jesli nie można się od tego powstrzymać? Robić szkice, notatki?
Nie, to nie wystarczy. Każdy chce zobaczyć coś swojego w druku. Pisać opowiadania i starać się umieścić je w jakimś piśmie. Poza wszystkim innym, to duzo lepszy trening niż pisanie wprawek, o ile rzecz jasna posiadamy warsztat na odpowiednim poziomie.
dr Samuel Johnson

Wróć do „Strefa Pisarzy”