Zagadki biograficzne

721

Latest post of the previous page:

Nie :) Ta pisarka już nie żyje. Słowo - klucz: fioletowa :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

725
A z której strony ona fioletowa? :) Nie. Istnieje wiele prac naukowych na temat głównego dzieła tej pisarki. W różnych językach.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

727
Nie chodzi o kieckę tylko samą pisarkę, która była fioletowa :)
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

729
Bo to jest proste :) O ile nikt nie zgadnie i będę musiał podać rozwiązanie, sami zdziwicie się jakie proste i dosłowne. Za życia, choć nie od urodzenia.
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

730
Wet za wet :)

Murasaki (czyli fiolet) Shikibu I jej Książę Promienisty :)

G.

Tego nie ma w polskim języku Nav...
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

732
Alicja Minicka pisze: A fiolet?
Hmmm.
God pisze: Murasaki (czyli fiolet) Shikibu I jej Książę Promienisty

Murasaki, imię autorki, znaczy "fiolet".

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

733
Zgadłeś. Ale co miało być po polsku? Myślałem, że nie ma ograniczeń? Jak coś nie tak, to sorry :) Ja tu tylko z doskoku.
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

735
Navajero pisze: Zgadłeś. Ale co miało być po polsku? Myślałem, że nie ma ograniczeń? Jak coś nie tak, to sorry :) Ja tu tylko z doskoku.
Pewnie, że nie ma. Ale to jednak utrudnienie :)

Offtop: po jakiemu czytałeś Nav?

G.

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”