Zagadki biograficzne

737
Godhand pisze:Offtop: po jakiemu czytałeś Nav? G.
Po rosyjsku, fragmenty w oryginale ( w czasach kiedy jeszcze pamiętałem z japońskiego coś więcej niż "którędy do kibla" i "podejdź bliżej ślicznotko") :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

739
Jest dzieło pt. "Japońska miłość dworska" Iwony Kordzińskiej - Nawrockiej i tam są analizowane fragmenty m. in. Księcia Murasaki Shikibu. Polecam, dobra książka.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Zagadki biograficzne

740
O ile pamiętam, fragmenty GM cytowane są w książce Morrisa "Świat Ksiecia Promienistego". Chyba było też coś w przedwojennych rocznikach Akademii Umiejętności.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

741
Tak przypuszczałam, że to może być kombinacja z fioletem w nazwisku bądź imieniu :) Ale obstawiałam jakąś Violettę i żadna mi się nie kojarzyła :) Jedynie Violet-le-Duc, ale to był mężczyzna i do tego nie pisał powieści. A różne fioletowe wyróżniki - np. togi zacnych członków akademii literatury - też nie pasowały.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

Zagadki biograficzne

743
Fragmenty GM są też w książce "Estetyka japońska" tom II.
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

744
Właściwie można rzec, że narodził się w pueblo.
Specjalista od broni, taktyki i konfliktów zbrojnych.
Zginąłby niechybnie na pustyni ale został "cudownie" uratowany.

Edit 1

Pisał już między innymi o cmentarzu, klubie, królowej, szachach...

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

746
"Pueblo" to oczywiście madrycki dziennik, w którym Arturo Pérez-Reverte rozpoczął karierę dziennikarską.

Romku, czyń honory :)

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

747
Po zajrzeniu do jego biografii też doczytałem, ale zakręciłeś pięknie :)

OK, zagadka będzie za chwil parę, muszę się zastanowić :)

Added in 18 minutes 45 seconds:
Dobra, to będzie trudne. Chyba :)

Mieszkała w Porto, gdzie uczyła angielskiego. Jest laureatką Orderu Uśmiechu. Tytuły jej powieści są raczej mroczne.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Zagadki biograficzne

750
Młodziutka polska autorka, pisze pod pseudonimem. Niedawno debiutowała książką, którą wcześniej publikowała w odcinkach na jednym z najpopularniejszych na świecie portali literackich. Jej debiutancka powieść utrzymywała się w TOP tej strony długie miesiące.

Powodzenia w zgadywaniu ;)

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”