Zagadki biograficzne

1069
Eldil pisze: To ktoś znany, czy trzeba guglować jakieś dawno zapomniane postaci?
August Strindberg, np.
Khem Khem.. Tak jakby Eldil zgadł pierwszy?
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Zagadki biograficzne

1073
Von Essen. Z Jeść. Fajne ;)

Moja zagadka.
Historię tej rodziny poznamy z pięcioksięgu. Głowa rodziny słyszy głos, jakiego nie słyszy nikt inny. Mają porzucić swe zajęcia, ba, swe domy i wszystko inne, i wsiąść na statek, dzięki któremu ludzkość uniknie zagłady.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1075
Byłoby za łatwo. Dałaś się zmylić - Arka nie była statkiem :D
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1076
Słownik języka polskiego :
arka
1. «według Biblii: statek, na którym Noe ocalił z potopu siebie, swoją rodzinę i wybrane zwierzęta»

Zagadki biograficzne

1077
Na tej zasadzie, na której dla niektórych statek, łódź i okręt to to samo ;) Statek jest środkiem transportowym, porusza się z punktu A do punktu B. Arka jest niesterownym korkiem, który ma się utrzymać na powierzchni. Porusza się w górę i w dół ;)
Nie zmieniaj tematu, tylko zgaduj ;)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1079
Sarahaulit pisze: hmmm..
Orson Scott Card?
Brawo :) Saga "Powrót do Domu".

Czy ja dobrze widzę, że wyżej zostałem niedostrzeżony i pominięty? To teraz Natasza powinna mnie hołubić, a ja z wolna będę zapominał o tym ciosie w serce ;)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1080
Dobrze widzisz - ale już nie musisz przeżywać skoro Natasza się poprawiła i Cię wywołała :)
Więc nie marudź:P
zagadka :
(bardzo łatwa bom zmęczona)
Najsłynniejszy pisarz-pilot - poeta :)

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”