Zagadki biograficzne

1160
Urodził się w Chicago, jednak szybko wrócił do Polski i to tutaj tworzył.
Wbrew pozorom nienawidził podróżować, jedyna właściwie egzotyczna podróż, w jaką się udał kosztowała go długi pobyt w szpitalu.
Znał biegle angielski, francuski, niemiecki, włoskiego nauczył się samodzielnie.
Porzucił swój bardzo poczytny cykl, żeby napisać trylogię, której stworzenie wraz z researchem zajęło kilkanaście lat.
Wierny maksymie "docere et delectare".

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

1162
Alfred Szklarski
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Zagadki biograficzne

1163
misieq79 pisze: Alfred Szklarski
Oczywiście, my friend.
Dajesz czadu.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

1164
Dziennikarz, eseista. Zasłynął z opisywania subkultur w Stanach - od kwasiarzy przez konflikty czarno - białe aż po specyficzną "subkulturę" amerykańskiego programu kosmicznego.
Pierwsza powieść stała się bestsellerem, po 3 latach przeniesiona przez zasłużonego reżysera na ekran w postaci bardzo chłodno odebranego filmu.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar

Zagadki biograficzne

1166
Nie.

Added in 5 minutes 45 seconds:
Kesey też nie. Zresztą, ekranizację Lotu... trudno nazwać chłodno przyjętą :P
Ale ciepło o tyle, ze Kesey i Merry Pranksters są bohaterami jednego ze zbiorów esejów.

Zagadki biograficzne

1169
Natasza, nie
Alicja Minicka, też nie.

Jedna podpowiedź a propos Keseya już była. Druga: pokolenie Keseya,3 lata różnicy.

Zagadki biograficzne

1171
J.G. Ballard? Nie. Zresztą Wind from Nowhere nie doczekał się ekranizacji.

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”