Zagadki biograficzne

1216

Latest post of the previous page:

Latarnik.
Sienkiewicz

Added in 10 minutes 54 seconds:
albo pogoda dla bogaczy (Irwin Shaw) :D
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

Zagadki biograficzne

1217
... całą resztę brał na siebie jego kot :)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1219
Kot (a właściwie kocur), najbardziej na świecie nie znosił tego białego świństwa które co jakiś czas padało z nieba. Z winy bohatera, bo to przecież on odpowiadał za pogodę. Patrzył wtedy na niego z wyrzutem.

(Och, uwielbiam tę książkę. Jeśli przy okazji wkręcę Was w chęć przeczytania jej, to będzie moje małe zwycięstwo :-) )

Added in 34 minutes 39 seconds:
Alicja Minicka pisze: Charles Perrault
Nie.

Ta "bajka" jest skierowana raczej do dojrzalszego odbiorcy. Tu książę czeka aż księżniczka zbudzi go z długiego snu. I jego kota :)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1221
"Książę" tylko w przenośni, w sensie bohatera. Naprawdę jest inżynierem i wynalazcą.
Jest tu miejsce na "złą wiedźmę" i przyjaciela, który okazał się zdrajcą. Na miłość, która nie zawiedzie mimo lat czekania. Na zaufanie zupełnie obcym ludziom, mimo że wcześniejsza zdrada powinna była wszelkie zaufanie zabić.
I na naukę, która sprawia, że los kobiety jest łatwiejszy, a mężczyzna może wszystkie swoje problemy przespać. Albo odwrotnie :)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1223
Natasza pisze: Kot ma na imię Mruczysław? (Murr)?
Kot ma dumne, dwuczłonowe imię godne szlachcica :) W sumię mogę nawet podać: Arbiter Petroniusz. Wszelkie linki z google i tak wiodą do Quo Vadis :D

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1225
Dokładnie. Książka "Drzwi do lata". Wspaniała pozycja, czytałem ją wiele razy :)

Added in 1 minute 4 seconds:
Alicja Minicka pisze: Robert A. Heinlein

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1227
Robert A. Heinlein

tędy szłam:
/KOT-W-LITERATURZE-I-SZTUCE
Koty zdobyły szturmem wysokie notowania w literaturze science fiction i fantasy. Pierwsze słowa utworu Roberty Heinlein nie pozostawiają najmniejszego cienia wątpliwości, kto jest głównym bohaterem utworu –

„Pewnej zimy, tuż przed Sześciotygodniową Wojną, mieszkałem z moim kotem Arbitrem Petroniuszem na starej farmie.(…)Zawsze dbałem o to, by Pit miał własne drzwi (…) wyciąłem mały otwór szerokości równej dokładnie długości wąsów Pita.”
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

Zagadki biograficzne

1228
Brawo Natasza :) Choć pierwszeństwo ma Alicja :)

Sam tytuł jest optymistyczny: w domu bohatera było 12 drzwi. Kot nigdy nie wychodził za próg, jeśli na zewnątrz był śnieg. Zmuszał wtedy swego właściciela, by otworzył mu kolejno pozostałe drzwi. Po latach zrobił się podejrzliwy wobec niego, ale nigdy nie przestał szukać drzwi do lata.

Cała książka jest o długiej zimie i szukaniu drzwi do lata. W pewnym sensie :)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

1230
Agata Christie "Morderstwo w Orient Expressie"
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”