Luźne pytania i zagadnienia dot. pisania

1009
Navajero pisze: A dlaczego nie? :)
Pytania można mnożyć w nieskończoność. :D
Ale szczerze, to aż strach robić rozeznanie tematu carskiej Rosji. Utopię się w researchu... Albo nie... Pomyślę, czy mi się co uda. :)
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

1014
Witojcie :-) Pewnie pytanie się już pojawiło. Otóż zastanawiam się jak to jest z przypisywaniem nazwisk dla gł bohaterów, można używać jakich się chce? Nikt się nie przyczepi, że bohater ma takie samo nazwisko jak pan, pani X ze świata realnego?? Przecież ciężko jest wymyślić nazwisko które nie istnieje, co dopiero kilka, poza tym nigdy nie będzie takiej pewności.

1018
Wasze odpowiedzi średnio mnie satysfakcjonują ;p Inaczej zapytam: czy mogę użyć nazwisk ludzi z mojego regionu (to tylko taki przykład, nie zamierzam tego robić) bez obaw, że ktoś się o to będzie kiedyś awanturował? Pod warunkiem oczywiście, że postacie w opku/powieści nie będą miały nic wspólnego z tymi prawdziwymi, czy tak?

1019
Kreator pisze: Inaczej zapytam: czy mogę użyć nazwisk ludzi z mojego regionu (to tylko taki przykład, nie zamierzam tego robić) bez obaw, że ktoś się o to będzie kiedyś awanturował? Pod warunkiem oczywiście, że postacie w opku/powieści nie będą miały nic wspólnego z tymi prawdziwymi, czy tak?
Możesz, bez problemu o ile - post Romka.
Przecież inaczej nikt nie mógłby używać żadnych nazwisk.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

1020
Niedawno zgłosił się do mnie klan rodziny X. W klanie są osoby, które noszą to samo nazwisko, co ja. Należy do niego ponad 3500 osób, a wcale nie jest to nazwisko z tych najpopularniejszych w Polsce. Przypuszczam, że musi być w nim kilkadziesiąt kobiet, które mają również to samo imię, co ja, dość często spotykane. A kilka z nich z pewnością mieszka w Wwie. (Jedną znam - bliska kuzynka, druga jest mi znana ze słyszenia. Ta z kolei ma podobny zawód). Czy miałabym pozywać do sądu autora książki, której bohaterką będzie potworna zołza, nosząca moje imię i nazwisko? Tutaj jeszcze parę innych cech powinno się zgadzać (miejsce zamieszkania - ważne, gdy jest to mała miejscowość, wiek, ewentualnie zawód czy stanowisko, zainteresowania, itp.), żeby mieć pewność, że zostało się obsmarowanym :D
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

1021
A z drugiej strony, to jest nawet wskazane jeśli piszesz np o wiosce gdzie, cyt z "Piłkarskiego pokera" Lipińskich jak psów.
Z trzeciej jednakże strony wtedy można dostać czerwoną kartkę od wszystkich Lipińskich w okolicy. A tych, przypominam, jak psów ;-)
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Wróć do „Jak pisać?”