Pragnienie II (erotyk)

1
Czekałam tak długo,
jak wiosną natura
tęsknie dżdżu spragniona.

Wreszcie, gdy cię strzała
trafiła znienacka,
wziąłeś mnie w ramiona.

Siebie tak złaknieni,
jak pierwszego chleba...
usypiam spełniona.
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

Pragnienie II (erotyk)

3
brat_ruina pisze: jak pierwszego chleba jak

złakniona:)

gigagniot
Twoja opinia jest bezwartościowa, ponieważ wynika z subiektywnych odczuć względem autora, a nie utworu. Wasze niesnaski rzutują na ocenę tekstu, który, obiektywnie rzecz ujmując, jest arcydziełem współczesnej poezji, jeśli wziąć pod uwagę kryteria zarówno obiektywne, jak i subiektywne. Z uwagi na fakt, iż Twoja, Bracie Ruino, opinia dyktowana jest osobistymi animozjami, a nie względami artystycznymi, winna zostać odrzucona, i nie być traktowana poważnie.

Powiedzieć o tym wierszu "poezja", to jak nie powiedzieć nic. Życzę autorowi więcej sukcesów takich, jak ten. Niech każda strzała trafiająca podmiot liryczny będzie tą wystrzeloną przez Amora, o czym w utworze nie wspomina, ale wszak nie musi. Czytelnik jest w stanie się powyższego domyślić i możliwość, iż owa strzała opuściła cięciwę łuku obłąkanego Komancza, by przeszyć tchawicę i krtań podmiotu lirycznego, nie wchodzi w grę.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

Pragnienie II (erotyk)

4
Złaknionym
Pierwszej
Bagietki

Idę więc
Powoli

Do Lidla

Albo nie
Bliżej mi

Do Edeki

Przypominam, że opinie o utworach mają być merytoryczne. Mają pomagać w pisaniu, a nie być pretekstem do złośliwych, personalnych uwag. WR

Pragnienie II (erotyk)

5
Hardy - bardzo sugestywny wiersz. Subtelny. Mnie się osobiście podoba. Jest tu tęsknota, namiętność i wreszcie spełnienie. Wszystko to opakowane w przyjemną formę. Nie znam się na poezji, ale potrafię wyrazić osobiste odczucia :)

brat_ruina - zdecydowanie jestem fanką Twojej poezji :D Wewnętrzne rozterki podmiotu lirycznego. Rozdarcie między namiętnością, a szarą codziennością. Majstersztyk.

Pragnienie II (erotyk)

6
Chłopaki,
Dajcie spokój.

Added in 21 minutes 40 seconds:
Ale, żeby było jakoś konstruktywnie.

Nie lubię poezji, nie piszę poezji - czasami jednak coś dla mnie trafia, a czasami nie. Sam pomysł jest ok, obrazek namalowany zrozumiały, ale ...
Hardy pisze: jak wiosną natura
Hardy, to jest klisza. Klisze uchodzą w prozie, ale we współczesnej poezji raczej chyba się ich ludzie wystrzegają, bo szukają raczej porównań nowych - i nowych ścieżek, a nie utartych kolein.
Hardy pisze: gdy cię strzała
trafiła znienacka,
Tu się ze złośliwościami Bartosha nie zgadzam, wiadomo o jaką strzałę chodzi, ale znowu - to klisza. Drugi wers, druga klisza.
Hardy pisze: złaknieni,
jak pierwszego chleba
Tutaj nie ma kliszy, ale z kolei kompletnie niezrozumiałe porównanie. Przynajmniej dla mnie. Nie budzi to we mnie żadnej emocji, poza zdumieniem ("o co chodziło? Dlaczego pierwszego chleba?").

Podsumowując, wiersz jest raczej nietrafiony.

Added in 1 minute 21 seconds:
Mój Boże, to szatański komentarz. 666!

Strach się bać
Co się teraz będzie dziać
Wszyscy ze strachu po gaciach będą .. się drapać.
http://radomirdarmila.pl

Pragnienie II (erotyk)

7
Barthosh obiektywnie rzecz ujmując, jest arcydziełem współczesnej poezji, jeśli wziąć pod uwagę kryteria zarówno obiektywne, jak i subiektywne.
A to mi wyjaśnij na czym to arcydzieło polega, bo nie pojmuję, tematyka? wersyfikacja, orginalność, czy niebanalne rymy. I jeśli to arcydzieło to pisane w stylu...jakim. Faktem jest, że discopolo nazywane jest arcydziełem w Polskiej współczesnej kulturze, lecz czy to są obiektywne opinie. Discopolowy tekst moim zdaniem, tematyka, rytmika, wersyfikacja, rymy, czyli banał , ale jak ktoś lubi ;)
Nie ma rzeczy bar­dziej niewiary­god­nej od rzeczywistości.

Pragnienie II (erotyk)

8
szopen pisze: Chłopaki,
Dajcie spokój.

Nie lubię poezji, nie piszę poezji - czasami jednak coś dla mnie trafia, a czasami nie. Sam pomysł jest ok, obrazek namalowany zrozumiały, ale ...
Hardy, to jest klisza. Klisze uchodzą w prozie, ale we współczesnej poezji raczej chyba się ich ludzie wystrzegają, bo szukają raczej porównań nowych - i nowych ścieżek, a nie utartych kolein.
trafiła znienacka,
Tu się ze złośliwościami Bartosha nie zgadzam, wiadomo o jaką strzałę chodzi, ale znowu - to klisza. Drugi wers, druga klisza.
jak pierwszego chleba
Tutaj nie ma kliszy, ale z kolei kompletnie niezrozumiałe porównanie. Przynajmniej dla mnie. Nie budzi to we mnie żadnej emocji, poza zdumieniem ("o co chodziło? Dlaczego pierwszego chleba?").

Strach się bać
Szopen, tak, słusznie pokazałeś klisze. Tylko... czy w przeszłości już nie było "wszystko napisane"? Stosując się do tej zasady nie powinniśmy już nic pisać, może oprócz fantastyki i SF. Są różne środowiska ludzi, różne oczekiwania literackie i różne lubienia/nielubienia.
Co do "pierwszego chleba" - chodzi o pierwszy chleb po żniwach, z pierwszej mąki. Smakował dużo lepiej, po długim oczekiwaniu...
Co do 666 - kto chce, niech się stracha :)
Dziękuję za wnikliwy komentarz.

Added in 2 minutes 20 seconds:
Hardy pisze:
szopen pisze: Chłopaki,
Dajcie spokój.

trafiła znienacka,
jak pierwszego chleba

Strach się bać
Szopen, tak, słusznie pokazałeś klisze. Tylko... czy w przeszłości już nie było "wszystko napisane"? Stosując się do tej zasady nie powinniśmy już nic pisać, może oprócz fantastyki i SF. Są różne środowiska ludzi, różne oczekiwania literackie i różne lubienia/nielubienia.
Co do "pierwszego chleba" - chodzi o pierwszy chleb po żniwach, z pierwszej mąki. Smakował dużo lepiej, po długim oczekiwaniu...
Co do 666 - kto chce, niech się stracha, znaczy drapie :)
Dziękuję za wnikliwy komentarz.
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

Pragnienie II (erotyk)

9
brat_ruina pisze: Złaknionym
Pierwszej
Bagietki

Idę więc
Powoli

Do Lidla

Albo nie
Bliżej mi

Do Edeki

Przypominam, że opinie o utworach mają być merytoryczne. Mają pomagać w pisaniu, a nie być pretekstem do złośliwych, personalnych uwag. WR
Swietna parodia - precyzja, tempo i dowcip:-))
W przeciwieństwie do "behemot bike" nad którym zaraz zacznę się pastwić!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”