Pytania do Andrzeja Pilipiuka

2776

Latest post of the previous page:

Andrzej Pilipiuk pisze: 4) z opłaty reprograficznej nic nie trafia do autorów. w zasadzie nie ma mechanizmu wedle którego można by oszacować ie zaiks ma wybulić...
Moim skromnym zdaniem taka opłata (ewentualna) byłaby idealnym wytłumaczeniem i przyczynkiem do rozgrzeszania się wszelkiej maści złodziei, którzy rozpowszechniają pirackie kopie e-booków i je ściągają (lub mówiąc wprost: kradną).
Na logikę, przystępując do takiego stowarzyszenia i występując o jakieś "odszkodowanie" z tytułu ukradzionych nam (i wydawcy) pieniędzy, nie dość, że dajemy przyzwolenie na ten proceder ("okej, wiem, że mnie okradają z należnego honorarium, ale ktoś inny mi za to zapłaci"), to jeszcze w pewnym sensie rozgrzeszamy złodziei, a na to nie ma mojej zgody. Złodziejstwo jest złodziejstwem, nawet gdy ktoś/coś wyrówna mi poniesione straty. Niechże czują dyskomfort (mniejszy/większy) z tego powodu. I świadomość, że ukradli czyjeś wynagrodzenie, nawet tak mizerne jak honorarium od e-booków.

2777
Augusta pisze:
Andrzej Pilipiuk pisze: 4) z opłaty reprograficznej nic nie trafia do autorów. w zasadzie nie ma mechanizmu wedle którego można by oszacować ie zaiks ma wybulić...
Moim skromnym zdaniem taka opłata (ewentualna) byłaby idealnym wytłumaczeniem i przyczynkiem do rozgrzeszania się wszelkiej maści złodziei.
"Byłaby" - ale ta opłata istnieje... była uzasadniana jako rekompensata. Sens jej istnienia jest idiotyczny, jak wiele przepisów w naszym kraju. A wychodzi na to, że do tego, to jest jakiś przekręt...

2778
Andy pisze: ale ta opłata istnieje... była uzasadniana jako rekompensata. Sens jej istnienia jest idiotyczny, jak wiele przepisów w naszym kraju. A wychodzi na to, że do tego, to jest jakiś przekręt...

Dasz link do stosownych przepisów? (jakaś ustawa/rozporządzenie)

2779
Augusta pisze:
Andy pisze: ale ta opłata istnieje... była uzasadniana jako rekompensata. Sens jej istnienia jest idiotyczny, jak wiele przepisów w naszym kraju. A wychodzi na to, że do tego, to jest jakiś przekręt...
Dasz link do stosownych przepisów? (jakaś ustawa/rozporządzenie)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C5%82a ... ograficzna

"Opłaty reprograficzne mają w założeniu stanowić „godziwą rekompensatę” strat ponoszonych przez twórców w związku z dozwolonym przez prawo kopiowaniem ich utworów na własny użytek przez osoby fizyczne (dozwolony użytek)."
W Polsce kwestię opłat reprograficznych reguluje art. 20 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz rozporządzenie ministra kultury z dnia 2 czerwca 2003[4].

2780
Przeczytałam. Problem polega na tym, że pirackich kopii raczej nikt nie drukuje ;)
Rzadko skanuje.
Jeszcze rzadziej nagrywa na płyty.
Najczęściej są to pliki PDF ściągane na telefony komórkowe i tam czytane.
IMO, prędzej świnia niebo zobaczy, niż polscy pisarze kasę za piractwo ;)

2781
Andrzej Pilipiuk pisze: 3) opłata od wypożyczeń bibliotecznych ok 14 gr od wypożyczenia książki a liczy się tak że jest kilkanaście bibliotek z systemem komputerowym zliczającym ile kogo na podstawie tego szacuje się jak to jest w kraju mnoży. Górna granica wypłat to 20'300 zł
Z ciekawości - ta górna granica to miesięcznie, rocznie, czy np. całość za 1 konkretny tytuł?
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

2783
145000 wypożyczeń rocznie trzeba przekroczyć, żeby było co spłaszczać ;) Robi wrażenie :)

Autorom zagranicznym też to wypłacają?
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”

R. Arnold

2785
z tą opłatą reprograficzną to niewąski idiotyzm...

bo np. ja bym widział to tak - skoro nasze państwo ma pieniądze od sprzedaży urządzeń kopiujących i nośników a jednocześnie w żaden dostrzegalny sposób nie walczy z piractwem - to tak na logikę mogłoby albo użyć tych pieniędzy do lepszego ścigania piratów albo do rekompensowania autorom strat...

Jeśli ktoś kopiuje legalnie zakupiony produkt bo np. chce posłuchać muzyki w aucie a jego radio nie ma czytnika płyt to autor nie ponosi strat więc nie widzę sensu rekompensat...

teraz się zastanawiam - skoro istnieją legalne e-booki i audiobooki z moich książek to może należy i się jakaś kasa? :>

Added in 2 minutes 22 seconds:
Romek Pawlak pisze:Spłaszczenie dochodów, żeby wystarczyło dla wszystkich :)
e, ja myślę że to po to cobyśmy sobie ze szczęścia głów o sufit nie rozbili...

i dyskryminacja czynnika kulturotwórczego :twisted:

2789
A ja podrążę - pierwszy raz ktoś się tak szczegółowo dzieli wiedzą o praktycznych, finansowych sprawach. Popytam, póki okienko otwarte :)

Antologie - to jest te przykładowe 2 zł / egz. do podziału na wszystkich? Wg jakich kryteriów? Od sztuki tekstu, od liczby znaków? Może "lokomotywa" (autor dla którego komuś się chce kupić tę antologię) bierze większość, a debiutant - tylko cieszy się, że go wydali razem z "lokomotywą"? :) (Nie kpię, to przecież też bardzo ważne).
Jak z antologiami wygląda opłata od wypożyczeń?
Czasopisma literackie, zwykle będące w czytelniach, mają swój udział w opłacie od wypożyczeń? Za opka w NF autorzy otrzymają coś, jeśli egzemplarz miesięcznika ktoś wypożyczył?

R. Arnold

2790
Isabel pisze: Andrzeju, a ja mam takie pytanie, krótkie i zwięzłe: dlaczego Skandynawia? Tak po prostu, bo kiedyś przyszło do głowy i zaciekawiło, czy jakaś głębsza historia się za tym kryje? :)
opisałem to w pierwszych trzech rozdziałach - gdy byłem dzieckiem - w siermiężnym, biednym i syfiastym świecie komuny - Skandynawia jawiła się jako lepszy świat...

Added in 3 minutes 30 seconds:
Elidil:

w przypadku antologii najczęściej jest jednorazowa wypłata - kilka stówek dla każdego (chyba że to antologia dotowana dla krewnych i znajomych urzędasa - wtedy kilka tysiączków na twarz).

z tego co wiem płacą każdemu niezależnie debiutant czy lokomotywa.

Co do czasopism - nie płacą. Kasa jest tylko od publikacji książkowych posiadających numer isbn.

2791
Czego życzyć moim Czytelnikom na święta Bożego Narodzenia? Spokoju, beztroski, by każdy znalazł swoje miejsce przy stole… I żeby mógł uznać że jest to także jego stół. Aby spory polityczne i rodzinne nie zakłócały nam tej chwili. Życzę też zrozumienia istoty tych świąt - pogodnej zadumy nad początkami naszej religii i nad tym jak bardzo chrześcijaństwo zmieniło świat na lepsze.

A na nadchodzący rok? Żeby był to tok spokojnego budowania. Żeby była okazja do ciężkiej pracy, ale też by pojawiła się za nią godziwa zapłata. Żebyśmy byli zdrowi i żeby dopisywało nam w życiu szczęście. Żebyśmy był mądrzy i rozsądni i abyśmy potrafili pozytywnie wpływać na tych głupszych… Żeby nie zbrakło nam sił, wiedzy, umiejętności i optymizmu by sprostać wyzwaniom które niesie życie. Żeby władza się nas nie czepiała. Nie przeszkadzała, nie pomagała a najlepiej by w ogóle raz na zawsze zapomniała o naszym istnieniu. By niezbędne reformy tworzone były nie dla pijanych i słabych ale dla trzeźwych i silnych*.

A światu przede wszystkim potrzebny jest pokój i honor przywódców, bo bez tego drugiego pokoju nie będzie…

Wróć do „Strefa Pisarzy”