Zezujemy

1
Lubię to zdjęcie. Twój zez zbieżny, moja próba rozbieżnego, zmarszczone nosy, wytknięte języki. W tle spienione wody rzeki Maliny. Stoimy blisko siebie, ewenement w naszym związku, przez którego większość czyniłeś wszystko, żebyśmy nie zostali sami. Żeby coś lub ktoś wyrósł pomiędzy. Trzy miesiące po zrobieniu fotografii spakujesz walizki i wrócisz do odległego o czterysta kilometrów siebie. Czwarty, piąty i szósty miesiąc spędzę na rozmyślaniach: dlaczego? W okolicach ósmego zrozumiem, że poza krótkimi chwilami zezowatego szczęścia nad Maliną, niewiele nas łączyło. W dziewiątym przestanie boleć. W czternastym zapukasz nocą do już tylko moich drzwi i zapytasz, czy możesz zostać na zawsze.

Zezujemy

3
Czuowiek Roku pisze:
przez którego większość czyniłeś wszystko
zapukasz nocą do już tylko moich drzwi
dwie frazy, które mi zgrzytają ..
reszta mi się podoba
szczególnie to:
Czuowiek Roku pisze: wrócisz do odległego o czterysta kilometrów siebie
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Zezujemy

4
Dziękuję Romku i Sarahaulit.
Sarahaulit, rozumiem pierwszą zgrzytającą frazę, starałam się uniknąć w niej słowa "robiłeś" (żeby się robiąconiepowtarzać) i nie wyszło. Co jest nie tak z drugą?

Zezujemy

5
"zapukasz nocą do już tylko moich drzwi"
czemu "już'?
już tylko do moich - znaczy, że wcześniej nie były tylko jej/jego?
już - w rozumieniu, że wreszcie?
jakoś płynniej i ładniej byłoby bez "już", bo zamiast zobaczyć obrazek zaczynam się zastanawiać, czy już puka, czy już tylko do drzwi..
Ta partykuła mi zgrzyta.

Zezujemy

7
Czuowiek Roku pisze: "Już tylko moich" - bo wcześniej były ich, a teraz już tylko jej.
Rozumiem poetyckość zwrotu ale nie mogę pozbyć się uczucia lekkiego chaosu :)
A setka mi się podoba nawet zgrzytajaca :)

Zezujemy

9
Hej,

Miałem kiedyś coś dopisać, ale potem czas popłynął szybciej i sam wiesz.
Czuowiek Roku pisze:Trzy miesiące po zrobieniu fotografii spakujesz walizki i wrócisz do odległego o czterysta kilometrów siebie.
To jest bardzo dobre.

Całość fajna, życiowa, zgrabnie napisana.

"Self Esteem" Offspringów, to jest o tym.
I wrote her off for the tenth time today
And practiced all the things I would say
When she came over
I lost my nerve
I took her back and made her dessert
G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zezujemy

10
Mądre, nieźle napisane i poruszające – jak najbardziej dobry tekst.
Lepsze jest działanie od bierności. W grze, jaką prowadzimy, nie możemy odnieść zwycięstwa. Ale niektóre przegrane są mimo wszystko lepsze od innych.

George Orwell, Rok 1984

Zezujemy

11
Ładne - ale bardzo, bardzo smutne...
"Już tylko moich drzwi" - akurat mnie się bardzo podoba :)
I fajne jest to, że tak naprawdę w tym tekście nie ma zakończenia - bo czy mógł zostać na zawsze, tego nie wiemy... (Chociaż ja obstawiam, że nie mógł - skoro ją przestało boleć, to chyba już ma jego - a tym bardziej powrót po prawie roku - w głębokim poważaniu :wink: )
Dobra architektura nie ma narodowości.
s
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”