Kategoria 1.
Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst 1: 3
Uzasadnienie: Gdyby nie temat pracy i to:
ithilhin pisze: 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność (idea,
podejście do tematu, potencjał,
rozwój i wykorzystanie możliwości zamysłu)
to dałbym punkty odwrotnie - prawdopodobnie dlatego, że gatunkowo
Tekst 1 jest mi znacznie bliższy.
Tekst 2: 4
Uzasadnienie: Lepsze podejście do tematu.
Kategoria 2.
Realizacja tematu
Uzasadnienie: Ujęcie tematu przez znaczną część opowieści mi się rozmywa (środkowa część) - zapominam, że historia jest/ma być o zapachu przestrzeni.
Uzasadnienie: Czułem zapach przestrzeni w opowieści przez większą jej część.
Kategoria 3.
Błędy
Uzasadnienie: Odejmuję punkty za wizualne walory tekstu: brak wcięć akapitowych i prawidłowych myślników w dialogach.
P.S. Tekst dobry, sporo powyżej przeciętnej tu na Forum, wobec tego drobiazgi typu: przecinki, itp. w związku z tym, że jest ich niewiele - pomijam.
Tekst 2: 3
Uzasadnienie: Odejmuję punkty za wizualne walory tekstu: brak wcięć akapitowych i prawidłowych myślników w dialogach.
P.S. Tekst dobry, sporo powyżej przeciętnej tu na Forum, wobec tego drobiazgi typu: przecinki, itp. w związku z tym, że jest ich niewiele - pomijam.
Kategoria 4.
Warsztat
Tekst 1: 4
Uzasadnienie: Niektóre opisy można było lepiej zrealizować, niektóre wymagają zdecydowanej przeróbki.
Uzasadnienie: Jak wyżej.
Kategoria 5.
Subiektywne wrażenia
Tekst 1: 4
Uzasadnienie: Pomysł świetny i według mnie nadaje się na coś większego (500tys.), ale tu z realizacją techniczną trochę gorzej oraz realizacją zgodną z tematem - zapachu przestrzeni nie czułem przez znaczną środkową część tekstu.
Tekst 2: 5
Uzasadnienie: Dobre emocje, dobra realizacja tematu - przez większość tekstu czułem zapach przestrzeni aż do zakończenia.
Dobre niektóre zdania.
Ekstra punkt! dla: Tekst 2
Za: głównie za realizację tematu.
Suma.
Tekst 1: 18
Podsumowanie:
Tekst 2: 20+1
Podsumowanie: Oba teksty uważam za dobre.
P.S. Proszę sprawdzić podliczone punkty.